Kasarimusikaali vie entisten nuorten aikaan – Vuonna 85 -näytelmä tuo lavalle Juicen, Eppu Normaalin ja Popedan hitit

0
Teatterisihteeri ja puvustaja Katja Laine (oik.), Joonas Suominen (2. oik.), Petri Hatakka, Rauno Melos ja Terhi Melos ovat tällä kertaa lähteneet mukaan kasarimusikaalin maailmaan.

Vuonna 1985 kesä oli pitkä ja kuuma, näin ainakin monet sen kokeneet muistavat. Näihin muistoihin luottaa myös Uudenkaupungin teatterin tämän syksyn suursatsaus, Vuonna 85 -musikaali, joka vie katsojat Juicen, Eppu Normaalin ja Popedan myötä kasaritunelmiin.

– Vuonna 85 -näytelmä on kuvaus ajasta ja ihmisten kasvusta. Tässä on hyvä musiikki, mielenkiintoinen tarina ja tapahtumarikas ajankohta. Näytelmä sijoittuu Tampereelle, jossa fanitettiin jo silloin kovasti Tapparaa ja juotiin paljon viinaa rankan metallipajalla tehdyn työpäivän jälkeen, näytelmän ohjannut Joonas Suominen kertoo.

Suominen ohjaa ensimmäistä kertaa näytelmää Uuteenkaupunkiin. Hänen kotiteatterinsa on Salon teatteri Provinssi, jonne Uudenkaupungin teatterijohtaja Jari Luolamaa teki aiemmin ohjaajavierailun ja nyt on Suomisen vuoro vierailla Uudessakaupungissa.

– Oli mielenkiintoista tutustua täysin uusiin harrastajanäyttelijöihin. Viime kevään käytin siihen, että tutustuin paikallisiin näyttelijöihin, heidän ilmaisuunsa ja teatterin puitteisiin. Toin Salosta mukanani lavasteita ja puvustusta, mutta nekin piti muokata paikallisesti sopivaksi, Suominen sanoo.

Vuonna 85 -musikaali kertoo unelmista, sammumattomasta elämänjanosta ja palavasta rakkaudesta. Sinä kesänä Tommi törmäsi elämänsä rakkauteen Karoliinaan. Hän kadottaa naisen ja lopulta löytää tämän uudelleen parhaan ystävänsä Pallen luota.

Mauno on puolestaan ostanut musiikkiliikkeestä kitaran ja hän haaveilee elämänsä ensimmäisestä keikasta. Hahmojen kohtalot kiertyvät yhteen neljäntoista päivän ja yön aikana ja yhtäkkiä helteinen kesäkin on jo vaihtunut harmaaksi marraskuuksi.

– Tämä on siitä harvinainen suomalainen musikaali, että laulut vievät oikeasti juonta eteenpäin, eivätkä toimi vain tarinan mausteena, Suominen lisää.

Näyttämömusikaali on rakennettu noin 30 kasari- ja manserockin kappaleen ympärille. Kappaleista on poimittu karrikoituja henkilöhahmoja, jotka elävät ikuisten nuorten keskenkasvuista maailmaa. Eloa värittävät rock, festarit, parisuhdesekoilut, alkoholi, jääkiekko ja autoilu.

– Kyseessä on teatterin isoin musikaali sitten Housut pois -näytelmän. Lavalla on jatkuvasti bändi, joka on kirjoitettu mukaan paikallisen kapakan muusikoiksi, teatterinjohtaja Luolamaa kertoo.

Musiikin sovituksesta on vastannut orkesteria esityksessä johtava Petri Hatakka. Hän kertoo pysyneensä melko uskollisena kaikkien tuntemille kasarihiteille.

Noin puolet Vuonna 85 -musikaalin näyttelijöistä on uusia. Lavalla nähdään ensimmäistä kertaa suuressa roolissa esimerkiksi monelle tuttu Rauno Melos.

– Olen ollut monessa näytelmässä mukana muusikkona tai musiikista vastaavana, mutta nyt on ensimmäinen kerta, kun näyttelen kunnolla. Kuvittelin tämän olevan helpompaa, kun tällä kertaa en vastaa kuin itsestäni, mutta oikeastihan näytteleminen on melko vaikeaa, Melos lisää.

Vuonna 85 -näytelmän ensi-ilta on Uudenkaupungin teatterissa lauantaina 19.11. Näytöksiä on maaliskuun puoleen väliin asti.

Fakta
Vuonna 85 -musikaali

Käsikirjoitus: Heikki Syrjä, Riku Suokas
Ohjaus: Joonas Suominen
Musiikki: Juice Leskinen, Eppu Normaali, Popeda
Musiikin sovitus: Petri Hatakka
Koreografia: Tiina Luolamaa, Terho Melos
Puvustus: Katja Laine, Anne Itäranta
Lavastuksen toteutus: Jari Luolamaa, Janne Vuorinen, Lasse Onninen, Katja Laine
Rooleissa: Tommi Aaltonen, Kristian Heikkilä, Heidi Hento, Helmi Hento, Lasse Hento, Valo Vento, Liisa Hämeri, Emmi Itäranta, Mikko Itäranta, Laura Heino, Minna Kolomainen, Mirkka Lumminen, Antti Maantiehinno, Rauno Melos, Terhi Melos, Marjo Poussu, Miika Puukki, Hannu Takkunen, Laura Tammela