Katujen kertomaa: Sorvakon kerros- ja rivitaloalue rakennettiin 1960-luvun lopussa

0
Ilmakuva Sorvakon alueelta kesällä 1970.

Kaupungin teollistuessa ja asukasluvun kasvaessa tarvittiin uusia asuinalueita ja asuintaloja. Uusikaupunkilainen rakennusliike Rakennusvasara Oy pyysi vuonna 1964 kaupungilta ensin vuokrata ja myöhemmin ostaa Sorvakosta n. 35 000 neliömetrin suuruisen tontin kerros- ja rivitaloalueeksi.

Tälle tontille rakennettiin kymmenen viisikerroksista taloa, rivitaloryhmä sekä yhteinen liike- ja huoltokeskus. Tämän asuinalueen asemakaava vahvistettiin tammikuussa 1965. Tässä yhteydessä päätettiin, että alueen kadunnimet valitaan Kalevalasta. Kalevantie, Ainonkuja ja Väinämöisenpolku tulivat silloin kaupungin osoitekarttaan.

1980-luvun lopulla, kun Sorvakonniemelle rakennettiin hotelli-kulttuurikeskuksen rakennuskompleksi, vahvistettiin vielä Kullervontien nimi. Samassa yhteydessä maantieyhteys tälle Sorvakon asuinalueelle ja kulttuurikeskuksen alueelle siirtyi rantamakasiinien takaa Sorvakonmäen päälle Kullervontielle.

Sorvakon asuinalueen liikerakennuksessa toimi pitkään elintarvikeliike Sorvakon Valinta. Rakennuksessa on ollut myös monia muita toimintoja, mm. kampaamo ja seurakunnan kerhotila.

Sorvakon asuinalue laajeni myös Kaakelitehtaankadun eteläpuolelle. Vuonna 1974 vahvistettiin Tanelintien nimi. Katu sai nimensä uusikaupunkilaisen kansakoulunopettaja ja kunnallispolitiikko Tauno V Karttusen (”Taneli”) mukaan, joka asui alueella, myöhemmin tielle tehtiin jatko, Tanelinpolku.

Hotelli Aquarius valmistui vuonna 1988 ja saman katon alla sijaitseva kaupungin omistama kulttuurikeskus vihittiin käyttöön tammikuussa 1989. Kulttuurikeskuksen rakentamisen yhteydessä Sorvakonniemestä purettiin alueella olleet vanhat omakotitalot.

Ykskoivunniemi Sorvakon eteläpuolella oli pitkään kaupungin metsä- ja laidunaluetta. 1900-luvun alusta lähtien kaupunki alkoi vuokrata Ykskoivusta kesähuvilatontteja. Alueelle rakennettiin kaikkiaan parikymmentä kesäasuntoa saunoineen 1910-1960-lukujen aikana.

1990-luvulla Ykskoivun alue päätettiin kaavoittaa merelliseksi omakotialueeksi ja huviloiden vuokrasopimukset purettiin. Ykskoivun asemakaava hyväksyttiin tammikuussa 1995.

Viimeiset kesähuvilat Ykskoivusta purettiin vuonna 2000, kun alueen teitä ja kunnallistekniikkaa jo rakennettiin. Huvila-alueen historiasta jäi muistuttamaan vielä kadunnimi Huvilatie.

Nurmilauhantien nimestä kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén on maininnut: Ei siihen mitään tarinaa liity, kaunis nimi vaan. Nurmilauhantien kohdalla sijaitsi aikanaan Kasarminlahden lintutorni.

Veneranta on yksi Sorvakon-Ykskoivun kadunnimistä. Sen varrella oli pitkään yksi Uudenkaupungin uimarannoista, Ykskoivun uimaranta.

Mari Jalava

Katujen kertomaa

Tämä juttusarja esittelee uusikaupunkilaisia katuja ja niiden kertomaa. Millainen on uusikaupunkilaisten katujen historia, mistä kadut ovat saaneet nimensä, mitä kaduilla on tehty, kuka asunut tai mitä niiden varrella on tapahtunut?

Juttusarjassa esitellään yksittäisiä katuja, kokonaisia kaupunginosia tai pelkästään joitakin tapahtumia tai henkilöitä niillä.

Sorvakkoon rakennettiin 1960-luvulla kaupungin ensimmäinen varsinainen kerrostaloalue ja kadunnimet otettiin Kalevalasta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän