Kiitti meille riitti!

0

Kaupan alan työehtosopimusneuvotteluissa helmikuussa 2022 sovittiin PAM:n ja Kaupan liiton kesken, että sopimuskauden toisen vuoden palkankorotuksista neuvotellaan 15.12.2022 mennessä.

Työnantajia edustava Kaupan liitto ilmoitti kuitenkin yksipuolisesti tiistaina 8.11., ettei se suostu edes aloittamaan työntekijöiden palkkaneuvotteluja, koska vientialojen palkoista ei ole päästy sopuun.

Työnantajaliiton mukaan kaupan alan palkankorotusten ei pidä olla korkeampia kuin vientialojen korotusten. Vientialoja suuremmat korotukset nostaisivat Kaupan liiton mukaan palveluiden ja tuotteiden hintoja. Eli työnantajapuolen mielestä kaupan alan työn hinnan, eli palkan noustessa yritysten kustannukset kohoavat ja tämä korotus täytyy siirtää suoraan tuotteiden hintoihin.

Mitäpä jos matalapalkkaisten palvelualojen palkankorotusten aiheuttamat yritysten kustannusten nousut otettaisikin pois yritysten ennätystuloksista ja johtajien suhteettoman korkeista palkoista ja tulospalkkioista sen sijaan että uhkaillaan palkankorotusten siirtyvän suoraan tuotteiden hintoihin?

Mitäpä jos kerrankin yritykset ja niiden johtajat kantaisivat kortensa kekoon yhteisen hyvän ja kansantalouden pelastamisen nimissä?

Kaupan alan työntekijät ovat viime vuosina venyneet ja joustaneet mm. koronakriisin eturintamassa. Työntekijöitä on kiitelty juhlapuheissa huoltovarmuusketjun tärkeinä lenkkeinä ja yhteiskunnan toimintojen kannalta ensiarvoisen tärkeinä osasina.

Mihin nämä asiat ovat nyt unohtuneet, kun pitäisi neuvotella työntekijöille elämiseen riittävästä palkasta? Ei voi olla niin, että kaupan alan työntekijöiden pitää kaiken muun lisäksi pelastaa vielä vientiteollisuuskin.

Myyjän tuntipalkka on kokemusvuosista riippuen 11,60 €/h–13,15 €/h. Palkkakurjuutta lisää kaupan alan suuri osa-aikaisten määrä: 39 000 osa-aikaisesta myyjästä noin puolet työskentelee vastentahtoisesti osa-aikaisesti. Vähittäiskaupassa työsopimukset ovat lähes poikkeuksetta osa-aikaisia 5–30 h/vko. Vaikka ottaisimme esimerkiksi tuon kaikkein korkeimman eli 30 h/vko -sopimuksen, on kaupan alan koulutuksen saaneen ja jo vähän työkokemustakin hankkineen, eli ammattitaitoisen myyjän bruttopalkka n. 1400 €/kk 20 h/vko -sopimuksella bruttopalkka tippuu jo alle tuhanteen euroon.

Useimmiten vastentahtoisesta osa-aikatyöstä johtuvia alhaisia palkkatuloja paikataan yhteiskunnan eli KELA:n tai työttömyyskassojen tuilla, vaikka samanaikaisesti työnantajat tekevät kerta toisensa jälkeen ennätystuloksia ja voittoja.

Palvelualojen työntekijöiden ammattiliiton PAM:n Lounais-Suomen ammattiosastojen johtokunnat pitävät työnantajia edustavan Kaupan liiton kieltäytymistä sovituista palkkaneuvotteluista törkeänä sopimusrikkomuksena.

Tämä yksipuolinen ilmoitus osoittaa työnantajapuolen ylimielisyyttä neuvotteluja ja sitä kautta kaikkia kaupan alan työntekijöitä kohtaan.

Tuomitsemme Kaupan liiton edustajien lausunnot kaupan alan palkankorotusten tuhoisista vaikutuksista vientiteollisuuteen ja kansantalouteen raukkamaisena vastuun pakoiluna ja totaalisena omien työntekijöiden ohittamisena ja aliarvostamisena. Pidämme myös työnantajien pyrkimyksiä siirtää palkkakuluja yhteiskunnan maksettavaksi sosiaaliturvan muodossa täysin moraalittomana oman edun tavoitteluna.

PAM:n Lounais-Suomen alueen ammattiosastojen vaatimus on, että palvelualojen työnantajat kantavat vastuunsa ja työntekijöiden palkat nostetaan tasolle, joka takaa työntekijöiden ostovoiman ja riittää elämiseen ilman sosiaalietuuksiin turvautumista.

PAM liikealan Rauman seudun osasto 201 ry

PAM liikealan Turun seudun osasto 069 ry

PAM liikealan Porin osasto 067 ry

PAM Loimaan seudun

osasto 052 ry

PAM Salon seudun osasto 092 ry

PAM Vakka-Suomen

osasto 740 ry

PAM hotelli- ja ravintola-alan

Turun osasto 702 ry

PAM hotelli- ja ravintola-alan

Porin osasto 707 ry

PAM hotelli- ja ravintola-alan Rauman osasto 729 ry

PAM Satakunnan kiinteistötyöntekijät osasto 505 ry

PAM – palvelualojen

Kankaanpään osasto 132 ry

PAM kiinteistötyöntekijät

Turku 502 ry

PAM Someron liiketyöntekijät osasto 120 ry

PAM hotelli- ja ravintola-alan Lounais-Suomen esimiesten osasto 827 ry

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän