Kirjaston lukuvinkkejä: Marraskuun kirjavinkit vievät avaruusmatkalle

0
Kirjaston marraskuun kirjavinkeissä seikkaillaan avaruudessa tai ainakin tuijotetaan tähtiin.

Marraskuun kirjavinkit ovat kunnianosoitus avaruudelle, tähdille ja tähtitieteelle. Syksy on tuonut mukanaan pimeät illat ja yöt, joten nyt on hyvä hetki kaivaa esiin lämpimät ulkovaatteet ja lähteä tutkimaan tähtitaivasta.

Tämän kuukauden vinkit auttavat tunnistamaan tähtitaivaan kohteita, tai viihdyttävät kotisohvalla, jos taivas on pilvinen. Nämä ja muita tähtiin ja avaruuteen liittyviä kirjoja löydät kirjaston esittelyhyllystä muutaman viikon ajan.

Stuart Atkinson: Tutki tähtiä Milka-kissan kanssa


Tutki tähtiä Milka-kissan kanssa on yhdistelmä kuva- ja tietokirjaa. Milka-kissan opastuksessa lapsi oppii kuun vaiheita, tähtikuvioita ja muita taivaan ilmiöitä. Kirja esittelee, miltä tähtitaivas näyttää eri vuodenaikoina ja millaisissa olosuhteissa tähtiä kannattaa katsella. Viihdyttävä ja kaunis kuvitus sekä pimeässä hohtavat sivut tekevät tähtitaivaan opiskelusta hauskaa.

Stephanie Lucianovic:

Hello, Star


Tämä englanninkielinen kuvakirja kertoo määrätietoisen pikkutytön tarinan. Eräänä iltana tyttö näkee makuuhuoneensa ikkunasta tuikkivan valon ja oppii, että valo on peräisin kuolevasta tähdestä. Tyttö lupaa pitää tähdelle seuraa niin kauan, kunnes sen valo sammuu. Vuosien kuluessa tyttö oppii kaiken mahdollisen avaruudesta, tähdistä ja planeetoista. Kovan työn jälkeen tyttö on astronautti ja valmis matkustamaan avaruuteen tähtensä luo.

Anja Portin: Matias ja kaikki se, mikä oli jossain kaukana


Kirjassa pieni Matias tuijottaa ulos ikkunasta ja pohtii, mitä kaikkea tähtien takana onkaan. Vuodet vierivät, mutta ajatus ei jätä Matiasta rauhaan. Niinpä hän lähtee kaupunkiin selvittämään, löytyisikö sieltä apua hänen mieltään askarruttaviin kysymyksiin. Anja Portin sai innostuksen kirjaansa isoisoisänsä vanhoista tähtitiedekuvista, joista osan Sanna Pelliccioni piirsi mukaan tähän kirjaan.

Markus Hotakainen: Tähtitieteen naiset


Tähtitieteen kuuluisat nimet ovat pääasiassa miehiä. Heidän lisäkseen lukuisat naiset ovat tehneet merkittävää tutkimustyötä, mutta eivät ole sukupuolensa vuoksi saaneet nimeään esille. Tähtitieteen naiset -kirjassa esitellään lyhyesti 46 tähtitieteen parissa töitä tehneen naisen elämäntarinat ja se on hieno kunnianosoitus kaikille historian tiedenaisille.

Olli Manner ja Veikko Mäkelä: Tähtitaivas paljain silmin


Kirjan kirjoittajat ovat vetäneet tähtitaivaskursseja ja kirja on kirjoitettu niiden pohjalta. Kirja esittelee suuren joukon paljain silmin nähtäviä tähtitaivaan kohteita, sekä hyvät ja selkeät ohjeet niiden löytämiseen. Nämä sisältävät muun muassa planeettoja, tähtikuvioita ja galakseja. Kirja sisältää myös lukuisia karttoja, jotka esittävät taivasta eri vuodenaikoina. Tähtitaivas paljain silmin on hyvä opas aloittelevalle tähtien tarkkailijalle.

Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia – Ajatusmatkalla avaruudessa


Avaruuteen on matkaa vain sata kilometriä. Miksi tuosta matkasta pitäisi maksaa miljoonia, kun sinne voi tehdä nojatuolimatkan esimerkiksi tämän kirjan parissa. Kohti korkeuksia – Ajatusmatkalla avaruudessa esittelee avaruutta lempeästi ja mielenkiintoisesti. Se vie matkalle alkuräjähdyksen hetkistä asteroidivyöhykkeen läpi tuntemattomaan tulevaisuuteen. Rosenlund on taitava pukemaan sanoiksi avaruuden käsitteitä ja hänen kerrontansa tekee kirjasta helpon ja miellyttävän lukea.

Uudenkaupungin pääkirjaston tämän kuun lukuvinkit kokosi informaatikko Elina Jalonen.