Lasten parlamentti ensimmäistä kertaa Ugissa – Luvassa paneelikeskustelu, työpajoja ja äänestyksiä

0
Uudenkaupungin lasten parlamentin teema mukailee Lapsen oikeuksien viikon tämän vuoden teemaa, joka on lapsen oikeus turvallisuuteen.

Lasten parlamentti järjestetään ensimmäistä kertaa Uudessakaupungissa. Ensi viikon keskiviikkona koulujen viidesluokkalaiset oppilaat viettävät koulupäivänsä Crusellissa. Paikalle on tulossa yli 150 oppilasta.

Lasten parlamentin tavoitteena on vahvistaa oppilaiden osallisuutta osana kaupungin päätöksentekokulttuuria, vahvistaa osallisuuden kokemusta sekä harjoitella demokraattista vaikuttamista. Vaikuttamista harjoitellaan esimerkiksi paneelikeskusteluiden ja äänestämisen kautta.

– Lasten parlamentin istunto on merkittävä askel kohti lasten oikeuksien laaja-alaisempaa toteumista Uudessakaupungissa, toteaa kaupungin hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso .

Tapahtuman teema mukailee Lapsen oikeuksien viikon tämän vuoden teemaa, joka on lapsen oikeus turvallisuuteen. Parlamentissa turvallisuutta tarkastellaan niin ennakkotehtävien, paneelikeskustelun kuin toiminnallisten työpajojenkin kautta. Paneelikeskusteluun osallistuu päättäjiä sekä johtavia viranhaltijoita, joille oppilaat ovat saaneet valmistella ennakkokysymyksiä.

– Lasten kuuleminen vahvistaa päätöksentekoa. Lasten näkökulmasta on myös tärkeää, että he tietävät ja ymmärtävät omat oikeutensa, koska silloin he myös tunnistavat, milloin heitä kohdellaan väärin, Vuorenlaakso lisää.

Päivän aikana järjestetään myös kolme erilaista työpajaa, jossa turvallisuutta käsitellään musiikin ja liikkeen keinoin, kuvataiteiden avulla sekä sosiaalisen median ja netin käyttöön liittyvien turvallisuusnäkökohtien kautta.

Tapahtuman järjestävät Uudenkaupungin kasvun- ja oppimisen palvelut sekä hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut. Heidän tarkoituksena on luoda lapsille elämyksellinen päivä, jossa yhdistyy turvallisuustietous sekä osallisuuden ja vaikuttamisen kokemukset niin, että niistä jäisi oppilaille innostunut ja hyvä mieli.

Lisäksi luokat ovat saaneet ennakkotehtävänä pohtia ja ehdottaa omaa ideaansa johonkin turvallisuutta edistävään kohteeseen tai tekoon. Parlamentissa kaikki ehdotukset esitellään ja osallistujat äänestävät niiden joukosta oman suosikkinsa. Voittajaehdotuksen kohteeseen kaupunki tulee käyttämään 1000 euron suuruisen palkkion.

Lasten parlamentista on tarkoitus tehdä Uudessakaupungissa toistuva ja jokavuotinen toiminta, jotta lapset huomioitaisiin nykyistä paremmin kaupungin toimintaa suunniteltaessa.

– Lasten parlamentin istunnosta pyritään rakentamaan vuosittainen tapahtuma osana Lasten kuu–marraskuu -tapahtumaa sekä muutoinkin kehittämään lasten kuulemisen menetelmiä kaupungissa kaikissa niissä asioissa, jotka koskettavat meidän lapsia ja nuoria, Vuorenlaakso tiivistää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän