Italialainen ruoka on ihanaa ja kunnon päivällinen on usein herkullinen, mutta harmittavan täyttävä. Harvoin sitä jaksaa pitkän kaavan mukaan ruokailla, kun välillä jo pelkästään alkuruoan ja pääruoan jälkeen on olo, että vatsaan ei valitettavasti mahdu enempää. Tosin sitähän sanotaan, että jälkiruokamaha on eri maha.
Italia on tunnettu leivonnaisista ja jäätelöstä, gelatosta. Calabrian alueen erikoisuus on tartufo, joka tarkoittaa tryffelisientä. Mutta jälkiruokalistalla se tarkoittaa jäätelöleivosta, jonka sisällä on kiinteä suklaasydän ja päällä hasselpähkinäkuorrutus.
Alkuperäinen tartufo valmistetaan vaniljajäätelöstä ja suklaasta. Parhain tartufo syyslomallamme oli kuitenkin pistaasitartufo, joka viimeisteltiin paksulla pistaasikastikkeella.
Opas kertoi oman suosikkinsa olevan valkosuklaatartufoa, mutta siihen mahamme eivät kertaakaan matkan aikana venyneet.
Emme nyt kuitenkaan ala jäätelöä valmistamaan, vaan teemme sen sijaan yhden perinteisen italialaisen marja- tai hillopiirakan, jota voi varioida mielensä mukaan. Koska vähitellen siirrymme jo joulun aikaan, tein crostatapiirakan luumumarmeladilla. Ja toisen vastaavan piirakan itsevalmistetusta kirsikkahillosta.
Luumupiirakan tarjoilin kanelilla maustetun kermavaahdon kera isänpäivänä ja kirsikan makumaailmaan sopii rommitilkka kermavaahtoon sekoitettuna.
Crostata
150 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
2 kananmunan keltuaista
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
(½ sitruunan raastettu kuori)
2–3 dl hilloa tai paistonkestävää marmeladia
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunan keltuaiset yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
Lisää vehnäjauhot, vaniljasokeri ja sitruunan raastettu kuori, jos se sopii maultaan valitsemaasi hilloon. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä turhaa vaivaamista.
Siirrä noin ⅓ taikinasta odottamaan ja vuoraa lopulla taikinalla piirakkavuoan pohja ja reunat.
Levitä taikinapohjan päälle hillo tai marmeladi tasaiseksi kerrokseksi. Hillokerros saa olla melko matala. Jos hillo on kovin löysää, sekoita mukaan vähän perunajauhoja.
Kaulitse sivuun laitettu taikina ohueksi levyksi ja painele siitä piparkakkumuotilla kuvioita. Siirrä taikinakuviot täytteen päälle. Päällystä saa olla paljon ja hillo vain pilkottaa taikinakuvioiden välistä.
Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Anna crostatan jäähtyä kunnolla ja vie tarjolle.
Italiassa crostata syödään ilman lisukkeita, mutta kukapa meitä estää lisäämästä kermavaahtoa tai jäätelöpalloa crostatan kaveriksi.
Tiina Perähannu-Silvola