Lauantailautanen: Tulinen tuliainen

0
Ndujapasta on mukavan tulista ruokaa.

Tropean pikkukaupungissa suuret markkinat pidetään lauantaisin, mutta pieni hedelmä- ja vihannestori on paikallaan jokaisena viikonpäivänä sunnuntaita lukuun ottamatta.

Torilla pääsimme tutustumaan Calabrian tuliseen erikoisuuteen, ndujaan, joka on vaikea lausua ja tulista syödä. Torilla kauppaa teki myös vanhempi signore, joka otti myyntipöydältään paksun leikkelemakkaran näköisen paketin, joka oli kääritty läpinäkyvään kelmuun. Hän kaivoi veitsellä meille maistiaiset ja, halusimme tai emme, saimme maistettavaksemme ndujdaa.

Kun possu Calabriassa teurastetaan, se käytetään taloudellisesti, eli koko possu hyödynnetään tarkkaan. Sanotaan vaikka niin, että ihan parhaat palat eivät ndujaan pääse. Onneksi maustamiseen käytetään myös paljon chiliä.

Chili antaa paitsi tulista maustetta ruokaan, se on myös oiva apu torjumaan pahaa silmää, malocchiota. Calabrian alueen epävirallinen symboli on punainen chilipalko, joka voi koristaa niin korikassia ja kuin kaulakorua.

Tropean alueelta ndujaa löytyy maisteltavaksi kauppojen, ravintoloiden ja jopa jäätelöbaarien valikoimista. Ndujaa löytyy helposti myös Suomesta, tosin ehkä ei njudamakkarana, vaan maustekastikkeena lasisessa purkissa.

Kastikepurkin kyljessä on printattuna yksinkertaiset aineosat: 50 prosenttia sianlihaa, 40 prosenttia tulista pippuria (chiliä) ja 10 prosenttia auringonkukkaöljyä. Joten varovaisesti sitten tämän maustekastikkeen kanssa!

Koska sattuneesta syystä ndujatahnasta riittää pitkään, sitä kannattaa kokeilla myös pizzan täytteenä, lihapullataikinassa ja bruschettan päällysteenä.

Ndujapasta

1 rkl oliiviöljyä

500 g siskonmakkaroita

2–3 salottisipulia

1 valkosipulin kynsi

1 iso raastettu porkkana

1 tlk tomaattimurskaa

1 tl ndujaa

1 tl oreganoa

1 dl vettä

1 dl punaviiniä

1 kanaliemikuutio

100 g mascarponea

1 sitruunan raastettu kuori

suolaa, mustapippuria

Kuumenna oliiviöljy padassa ja purista siskonmakkaroista pikkupalleroita. Paistele makkarapalat kevyesti öljyssä. Siirrä palat kulhoon odottamaan. Lisää pannulle sipulit ja hauduttele pehmeiksi.

Lisää pataan porkkanaraaste, tomaattimurska, nduja ja oregano. Huuhtele tomaattimurskatölkki vesitilkalla ja lisää pataan. Keittele seosta noin viisi minuuttia.

Lisää pannulle viini, kanaliemikuutio ja paistetut makkarapalat. Anna porista kevyesti 15–20 minuuttia.

Siirrä pata pois liedeltä ja sekoittele mukaan mascarpone ja sitruunan raastettu kuori. Mausta lopuksi suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Tarjoile tagliatellen ja parmesaanin kera.

Buon appetito!

Tiina Perähannu-Silvola