LSJH:n lajitteluasema aloittaa Ugissa tammikuussa

0
LSJH:n lajitteluasemille voi tuoda maksutta monenlaisia jätejakeita, esimerkiksi puujätettä

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) uusin lajitteluasema avataan Uuteenkaupunkiin 2. tammikuuta. Asema palvelee Uudenkaupungin asukkaita ja mökkiläisiä sekä muiden LSJH:n omistajakuntien vakituisia ja vapaa-ajan asukkaita samaan tapaan kuin muut toimialueen lajitteluasemat.

Uudenkaupungin lajitteluasema palvelee Remeo Oy:n toimipisteen pihassa osoitteessa Orinkuja 1. Lajitteluasemalle tulee oma sisäänkäynti, joka merkitään LSJH:n kyltein.

Uudenkaupungin lajitteluasema palvelee joka arkipäivä; maanantaisin kello 10–18 ja tiistaista perjantaihin kello 8–16.

– Sesonkikaudella huhti–lokakuussa asema palvelee arkipäivien lisäksi myös joka kuukauden ensimmäinen arkilauantai, LSJH:n materiaalipäällikkö Marko Kokkonen kertoo.

LSJH:n palvelevalla lajitteluasemalla otetaan vastaan samoja jätteitä kuin muillakin LSJH:n lajitteluasemilla. Myös hinnasto on sama ja useiden jätejakeiden tuominen asemalle maksutonta.

Kotitaloudet voivat tuoda Uudenkaupungin lajitteluasemalle maksutta vuoden ympäri haravointijätettä, vaarallisia jätteitä (max. 50 kg tai litraa), puujätettä, kestopuuta (alle kuution erät), rikkinäisiä sähkölaitteita, loisteputkia, led- ja energiansäästölamppuja, nestekaasupulloja (2–25 kg), retkikeittimien kaasupulloja, pienten sähkökäyttöisten kulkuneuvojen litiumakkuja, poistotekstiiliä (muovipussiin pakattuna), metalliromua, paperia, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksia sekä vanteettomia renkaita (max. 8 kpl kerralla).

Risut ja oksat otetaan maksutta vastaan VSV-Energian toimipisteessä osoitteessa Onkakatu 1.

Ugin lajitteluasemalla otetaan hinnaston mukaan vastaan kaikenlaista suurikokoista jätettä, kuten pehmustettuja huonekaluja sekä rakennus- ja siivousjätettä. Asemalla on käytössä LSJH:n pienkuormahinnasto, joka koskee henkilöautolla, henkilöauton peräkärryllä tai pakettiautolla tuotavia kuormia.

Lajitteluasemien ylläpito katetaan jätehuollon perusmaksulla. Uusikaupunkilaisille uutta on se, että lajitteluasemalle tuodun jätekuorman käsittelymaksu määräytyy tuotavan jätteen laadun ja tilavuuden mukaan – ei painoperusteisesti.

– Esimerkiksi isot huonekalut, kuten sohvat, hinnoitellaan kappalemäärän mukaan, Kokkonen lisää.

LSJH:n tavoitteena on löytää parhaat mahdolliset hyödyntämiskanavat lajitteluasemilla toimitetuille jätejakeille. Ympäristön kannalta on parempi, mitä lähempänä jätteet pystytään hyödyntämään niiden syntypaikkaa. Sen vuoksi yhtiö tekeekin tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.

– On ollut ilo huomata, että Uudestakaupungista löytyy monipuolisia jätealan toimijoita. LSJH tekee yhteistyötä paikallisten toimijoiden, kuten Remeo Oy:n, Lassila & Tikanojan, Biolinjan ja VSV-energian kanssa, Kokkonen luettelee.

Vielä vuoden 2022 loppuun saakka uusikaupunkilaisten suurempien jätteiden sekä siivous- ja rakennusjätteiden vastaanottopaikkana toimii Lassila & Tikanojan Uudenkaupungin materiaalinkäsittelykeskus Munaistenmetsässä osoitteessa Kaatopaikantie 1.