Metsäkuusi toi joulutunnelman torille – 15-metrinen kuusi tuotiin Kalasatamasta

0
15 metrinen metsäkuusi aseteltiin tiistaina paikoilleen kaupungin torille.

Maanantaina lumi peitti Uudessakaupungissa maan ensimmäisen kerran ja kuinka osuvasti Uudenkaupungin virallinen joulukuusi aseteltiin tiistaina paikoilleen kaupungin torille aamuyhdeksän aikoihin.

15 metriin kohoava kuusi haettiin Kaupungin viheryksikön ja alihankkijoiden toimesta tänä vuonna Kalasataman alueelta. Kuusi oli poikkeuksellisesti valittu jo viime vuonna, sillä sähkörautatien suoja-alueelta on pitänyt kaataa liian lähellä kasvavia puita.

– Tämä kuusi ja eräs toinenkin olivat kaatouhan alla. Hoksasin sitten, että tässä olisi hyvä kuusi tälle vuodelle. Saimme luvan lykätä kuusien kaatamista ja maanantaina kaadoimme joulukuusen vieressä kasvaneen puun, kaupunginpuutarhuri Saija Peltola kertoi.

Kuusi sijaitsi Satamantiellä radan lähettyvillä. Sähköradan takia kuljetus joutui kiertämään sataman ja Hepokarin tien kautta radan yli. Makasiininkadun ja Varbergintien lähes 90 asteen käännös sekä liikenneympyrä aiheuttivat haasteita, mutta kuljetus onnistui lopulta hyvin.

– Keli oli siinä mielessä hyvä, että ei ollut märkää. Puu kerää paljon kosteutta, joten tällainen pieni pakkaskeli kuivattaa puuta huomattavasti. Kuusi on silloin huomattavasti helpompi käsitellä, kuljetuksesta vastanneen Vakkanostot Oy:n Jesse Pihala totesi.

Peltolan mukaan 15-metrinen kuusi on torille juuri sopivankokoinen. Viime vuonna Kainpirtistä tuotu kuusi oli vain kymmenen metrin korkuinen ja aikaisempina vuosina on totuttu näkemään lähes 20 metrin korkuisia puita.

– Kuusen runko on myös sopiva. Liian paksu runko ei mahtuisi kunnolla torilla olevaan kaivoon. Kuusi on oikein sopusuhtainen, Peltola lisäsi.

Kaupungin vihertyönjohtaja Maria Saarinen kertoi kuusen olevan tyypiltään tavallinen metsäkuusi. Tunnuspiirteinä kuusen runko on punertava tai harmaa ja karhean hilseilevä. Neulaset ovat jäykkiä, teräväkärkisiä ja parin sentin kokoisia.

Metsäkuusi on männyn jälkeen yleisin metsäpuu Suomessa ja on luonnonvarainen koko maassa pohjoisinta tunturiseutua lukuun ottamatta.

Perinteisesti torin joulukuusi on hankittu muutamien ehdokkaiden joukosta kaupunkilaisten kotipihoilta. Tämän vuoden kuusi oli päätetty jo viime vuoden puolella, mutta silti kaupungista ei tunnu löytyvän sopivia kuusia enää.

– Helposti kuuset ovat liian isoja eikä tämän kokoluokan kuusia enää löydy hirveästi kaupunkialueelta. Ensi vuodeksi ei olla vielä katsottu sopivia vaihtoehtoja, Saarinen huomautti.

Kuusen on tarkoitus seisoa torilla ilahduttamassa ihmisiä aina helmikuuhun asti.