Miksi ”oikeelle” lääkärille on niin vaikea päästä Uudessakaupungissa?

0

Ennen riitti, kun soitti tiettyyn numeroon, jossa automaattinen puhelinvastaaja kysyi henkilön nimen ja asian ja lupasi soittaa takaisin. Kun takaisinsoitto tuli, sai varatuksi lääkäriajan. Nyt, kun soittaa samaan numeroon, tulee litania ”jos asiasi koskee sitä, paina 1, jos tätä, paina 2”. Saa olla tosi tarkkana, mitä painaa. Kerron esimerkin lääkärin ajanvarauksesta.

Opiskelija, joka on työharjoittelussa, tarvitsisi lääkärin, kun jalkaa särkee niin, ettei pysty olemaan töissä. Soitan tuohon kyseiseen numeroon. ”Jos asiasi koskee päivystysvastaanottoa, paina 1.” Painan.

Selitän asiani ja minulle sanotaan, että pitää mennä työterveyslääkärille. Selitän, että on kysymyksessä opiskelija, joka on työharjoittelussa. Minulle sanotaan, että pitää soittaa kouluterveydenhoitajalle. Okei, opiskelija soittaa kouluterkkarille, joka antaa loppuviikon sairaslomaa ja käskee ottamaan särkylääkettä ja sanoo, että jos ei viikonlopun aikana särky mene ohi, pitää mennä päivystävälle lääkärille.

Opiskelija on maanantain töissä, tiistaina särky yltyy. Menemme päivystykseen, jossa saamme samat ohjeet. Menkää työterveyslääkärille. Selitämme taas, että on kyseessä opiskelija ja että kouluterkkari kehotti tulemaan päivystävälle lääkärille.

No, nyt opiskelijalle annettiin se sama lääkärin ajanvarausnumero, ja taas soitettiin sinne. Painettiin 1. Luvattiin soittaa takaisin. Soitettiin takaisin. Nimi kysyttiin kolmeen kertaan ja saatiin aika seuraavaksi aamuksi. Kun opiskelija seuraavana aamuna meni terveyskeskukseen, hänen nimeään ei ollut siellä.

Hänet ohjattiin päivystävälle lääkärille, joka kyllä väänteli jalkaa sinne tänne ja käski mennä kyykkyyn, johon potilas ei pystynyt. Ei lähetetty kuvauksiin. Määrättiin muutama päivä sairauslomaa ja resepti vahvaa Buranaa. Jos ei tällä mene ohi, niin sitten pitää varata aika ”oikeelta” lääkäriltä, niin kuin potilas itse asian ilmaisi.

Eikö tällaisia särkyjä pitäisi jotenkin tutkia, onko kysymys jostain vakavammasta asiasta, joka pitäisi hoitaa, eikä vain hoitaa oiretta särkylääkkeellä. Eikö potilaita oteta todesta?

Ja eikö lääkäriin pääsy pitäisi tehdä jotenkin helpommaksi.

Katja Pihlajamäki