Moottoripyöräkerhossa kokoontuvat kaikenikäiset motoristit – UMPK järjestää torstaisin avoimet ovet

0
Pajalan kerhotilat tarjoavat Uudenkaupungin Moottoripyöräkerhon jäsenille kokoontumispaikan sekä pyörilleen säilytys- ja huoltotilat.

Pajalassa erääseen varastorakennukseen kokoontuu lähes päivittäin joukko moottoripyöristä kiinnostuneita henkilöitä viettämään aikaa keskenään ja huoltamaan omia kulkuvälineitään. Tiloissa sijaitsee vuonna 1975 perustettu Uudenkaupungin Moottoripyöräkerho, jossa on tätä nykyä noin 140 jäsentä.

Kerhoon voi liittyä kuka tahansa oli kulkupelinä sitten Harrikka tai skootteri. Jäsenien ikähaitari on monipuolinen, sillä nuorimmat jäsenet ovat parikymppisiä ja vanhimmat lähentelevät kahdeksankympin ikää. Varapuheenjohtaja Lauri Rantasalon mukaan Pajalan kerhotilojen ensisijainen tarkoitus on tarjota jäsenien moottoripyörille säilytystilaa sekä huoltomahdollisuuksia.

– Perustajajäseniä oli aikanaan kourallinen ja siitä sitten toiminta on lähtenyt kasvamaan pikkuhiljaa. Kerhotilat ovat vaihtuneet vuosien varrella, ja Pajalassa ollaan oltu vuoden 2019 lopusta asti, kerhon puheenjohtaja Janne Pakarinen puolestaan taustoittaa.

Pakarisen tausta motoristina alkoi yhdeksän vuotta sitten, kun hän päätti ajaa kaveriporukan kanssa moottoripyöräkortit. Kaverit ostivat sen jälkeen omat pyöränsä, jonka jälkeen Pakarinen tykästyi kunnolla ajamiseen.

– Kerhon sen aikainen puheenjohtaja houkutteli minut mukaan kerhotoimintaan ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Rantasalo puolestaan kertoo saaneensa jo 10-vuotiaana ensimmäisen moponsa. Kerhossa hän on mukana ollut kymmenkunta vuotta ja hallituksessa kahdeksan vuotta.

– Ajamisessa kiehtoo vapauden tunne. Kun lähdet ajelemaan ja katsomaan maisemia, niin siinä ei ole mitään muuta ylimääräistä. Vain pyörä ja kuljettaja, Rantasalo kuvailee.

– Sitä ei pysty sanoin kuvailemaan, miltä se tuntuu, kun allasi on laite, joka painaa 200 kiloa ja potkua on 160 hevosvoimaa. Aivan erilainen tunnelma kuin autolla ajelisi. Huomattavasti hauskempaa, Pakarinen lisää.

UMPK:n toimintaan kuuluu isona osana viikkoajelut kesäaikana. Kerholaiset käyvät lähialueen erilaisissa motoristitapahtumissa, joita järjestetään aina viikoittain.

– Perinteisesti ollaan käyty kerran kesässä ajamassa saariston rengastie läpi ja Porin Yyterissä ollaan vietetty yksi viikonloppu kokoontumisajoissa, Pakarinen mainitsee.

Kerhon säännöissä myös lukee, että toiminnan tarkoituksena on lisätä ja kasvattaa tietoisuutta moottoripyöräilystä lakien, asetusten, liikennesääntöjen ja urheilun hengessä.

– Mahdollisuuksien mukaan ollaan järjestetty suljetuilla alueilla ajoharjoittelua. Kerhossa pidämme huolta siitä, että ajamme sääntöjen mukaisesti ja turvallisesti.

Uudessakaupungissa suhtaudutaan motoristeihin jäsenten mielestä hyvin neutraalisti. Helposti ihmisille saattaa herätä epäilyksiä ns. moottoripyöräjengeistä, mutta Ugin kerholla ei ole sellaisia ennakkoluuloja tullut vastaan. UMPK haluaakin olla näkyvillä mm. perinteisillä Merefesti-ajeluilla.

– Monen kymmenen vuoden ajan kerho on Merefesteillä ollut ajeluttamassa lapsia ja ajelut ovat aina tosi suosittuja. Kyllä ukilaiset suhtautuvat meihin positiivisesti, eikä ikinä kukaan ole meitä katsonut pahalla katseella.

Pajalan kerhotilat ovat jäsenille tärkeä kohtaamispaikka säilytystilojen lisäksi. Kerholla onkin Pajalassa aina torstai-iltaisin viidestä kahdeksaan avoimet ovet, jolloin moottoripyöristä kiinnostuneet henkilöt voivat tulla vierailemaan kerholla ja tutustumaan toimintaan.

– Täällä meitä on muutama jäsen aina paikalla. Juodaan yhdessä kahvia, grillataan makkaraa, pelataan korttia ja puhutaan moottoripyöristä, varapuheenjohtaja Rantasalo tiivistää.

Pyörääkään ei tarvitse omistaa, vaan voi tulla esimerkiksi kokeneilta ajajilta kyselemään vinkkejä, minkälaisen moottoripyörän voisi ostaa ja muita ajoon liittyviä neuvoja.

Avoimien ovien tavoitteena on luonnollisesti madaltaa ihmisten kynnystä myös liittyä jäseneksi kerhoon. Pakarinen ja Rantasalo vakuuttavat, että kaikki ovat tervetulleita oli kulkuneuvona juuri Harrikka tai skootteri. Aina ei edes pyörääkään tarvitse olla.

– Jos hiukankin kiinnostaa esimerkiksi saada ajoseuraa, niin sitä meiltä saa todella helposti. Täällä on hyvä porukka ja tänne on helppo ihmisten tulla, Pakarinen sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän