Opi, vaikuta ja verkostoidu – Uudenkaupungin nuorisovaltuusto kannustaa nuoria asettumaan ehdolle tulevissa vaaleissa

0
Uudenkaupungin nuorisovaltuuston someryhmä vasemmalta: Julia Hauta-alus, Masi Pietikäinen, Silja Santaniemi ja edessä keskellä Maisa Kari. Nuvan löytää Instagramista nimimerkillä @ukinnuva ja Facebookista nimellä Uudenkaupungin Nuorisovaltuusto.

– Nuorisovaltuusto on paljon muutakin kuin pelkkää vaikuttamista tai politiikkaa. Järjestämme esimerkiksi tapahtumia ja erilaista toimintaa, mainostaa Uudenkaupungin nuorisovaltuuston jäsen Julia Hauta-alus.

Uudenkaupungin nuorisovaltuusto, eli tuttavallisemmin Nuva, on ollut toiminnassaan jo yli 20 vuotta. Nuorisovaltuustojen keskeisimpiä tarkoituksia on tuoda nuoret lähelle päätöksentekoa ja edistää keskustelua nuorten ja päättäjien välillä. Lähes jokaisessa kunnassa on oma nuorisovaltuustonsa.

– Nuvan kautta tutustuu kuntatasolla päätöksentekoon ja oppii päätöksentekoprosessin läpikotaisin. Lisäksi Suomen Nuva ry:n kautta pääsee tutustumaan muihinkin kuntiin ja kuntien nuva-asioihin, luettelee Maisa Kari , joka on myös nuorisovaltuuston jäsen.

Ehdokkaaksi nuorisovaltuustoon voi asettua kuka tahansa 13–20-vuotias nuori. Jos tulevaisuudessa mielii politiikkaan tai ylipäätään päätöksenteko kiinnostaa, on Nuva erinomainen väylä. Nuorisovaltuustot ovat muuntautumiskykyisiä, sillä sen jäsenet voivat itse päättää, onko pääpaino esimerkiksi tapahtumissa vai politiikassa. Yksi kausi kestää kaksi vuotta.

– Nuva on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. Tapahtumissa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita, joka lyhykäisyydessään tarkoittaa sitä, että ketään ei syrjitä tai jätetä ulkopuolelle, eikä syrjivää puhetta sallita. Kokouksissakaan ei tarvitse uutena jäsenenä pelätä sitä, että jäisi yksin. Kaikki otetaan huomioon ja annetaan jokaiselle puheenvuoro, vakuuttaa nuorisovaltuuston puheenjohtaja Masi Pietikäinen , ja lisää, että Nuvan kautta saa myös uusia ystäviä.

Kokouksia järjestetään noin kerran kuussa, pois lukien kesäkuukaudet. Kokouspaikat vaihtelevat fiiliksen mukaan ja kokouksissa on rento tunnelma.

– On aina ok sanoa mielipiteensä, ja on myös ok olla eri mieltä, Masi sanoo.

Uudenkaupungin nuorisovaltuustolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakunnissa. Konkreettinen esimerkki on vuosi sitten Nuvan tekemä aloite, joka koski kouluruuan laatua. Asia eteni ja tilanteeseen tulikin parannusta. Monessa kunnassa Nuvalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus myös valtuustossa. Myös Uudenkaupungin Nuva tavoittelee tätä oikeutta aloittein.

– Olisi huomattavasti helpompaa, kun asiat menisivät suoraa reittiä valtuustoon, eikä monen mutkan kautta.

Uudenkaupungin Nuva järjestää vielä ennen vaaleja koulukiertueen, jossa esitellään Nuvan toimintaa, sekä kerrotaan tulevista vaaleista. Lisäksi 5.-luokkalaisille järjestetään 30. marraskuuta Crusellissa lasten parlamentti.

Vaaliehdokkaaksi voi ilmoittautua 18.11. saakka. Linkki ilmoittautumiseen löytyy Uudenkaupungin nuorisovaltuuston nettisivuilta. Vaalit järjestetään 7.12.–8.12. Ennakkoäänestys on 7.12. uimahallilla ja 8.12. voi äänestää Uudenkaupungin kouluissa.

Sanni Artiola