Oskari Jokimutka muutti Jääkiekon perässä länsirannikolta Imatralle

0
Oskari Jokimutka pelaa kuluvalla kaudella Imatran Ketterän U20-SM-sarjajoukkueessa.

Kesällä 18 vuotta täyttänyt Oskari Jokimutka on jääkiekkourallaan ehtinyt edustaa jo kuutta seuraa. Länsirannikon kierroksen jälkeen hän siirtyi kaakkoiseen Suomeen ja pelaa tällä kaudella U20-nuorten SM-sarjaa Imatran Ketterän väreissä.

– Jääkiekon pelaamisen aloitin UJK:n kiekkokoulussa 6- tai 7-vanhana. Pelasin nuorena myös jalkapalloa ja koripalloa, jalkapallo jäi ensin ja kun tuli valinnan paikka joskus ennen yläasteelle siirtymistä, niin näin jääkiekon merkittävämpänä lajina ja koripallo jäi, Oskari sanoo.

UJK:n juniorivuosien jälkeen Oskari pelasi pari vuotta Jyskeen U16-ikäluokassa Suomi-sarjaa ja kävi myös kokeilemassa Rauman Lukossa, mutta vakipaikkaa ei sieltä silloin auennut.

– 2019 syksyllä menin Ässiin ja muutin Poriin parin kauden ajaksi. Ensimmäisenä vuonna pelasin pääasiassa Ässien U18 Akatemiassa Suomi-sarjaa ja toisena vuonna U18 kakkosessa mestistä ja sain myös muutaman pelin U18-SM-sarjan joukkueessa. Toinen vuosi oli vähän hankalampi, kun olin pitkän aikaa loukkaantuneena ja koronakin sekoitti kauden.

Viime kausi kului Turussa. Oskari siirtyi sinne tutun valmentajan perässä ja pelasi TuTo Hockeyn U18-SM-sarjajoukkueessa vakiopelaajana ja kauden edetessä kertyi yhä enemmän pelejä myös SM-sarjassa pelanneessa TuTon U20-joukkueessa.

– Turussa kehityin hyvin ja pelejä tuli kauden aikana lähes 50, sitä voi sanoa läpimurtokaudekseni. TuTossa olisi ollut mahdollista jatkaa mutta muualtakin tuli kyselyjä ja pitkän harkinnan jälkeen päätin siirtyä Imatran Ketterään.

Kesän Oskari treenasi omatoimisesti kotimaisemissa Uudessakaupungissa ja muutti Imatralle heinäkuussa kauden alla. Siirto kauas kotimaisemista ei ole kaduttanut ja syksy on sujunut hyvin. Hyvässä valmennuksessa kehitys on jatkunut ja peliaikaa SM-sarjassa on tullut mukavasti.

Alkusarjan ollessa loppuvaiheissaan on Ketterä menettänyt mahdollisuutensa 12 parhaan ylempään SM-loppusarjaan.

– Ei täällä olla kovin pettyneitä. Ketterä ei ole liigaseura, tosin se on Mestiksen hallitseva mestari ja seuran touhu on lähes yhtä ammattimaista kuin liigaseuroilla, mutta U20-nuoret nousivat vasta viime kaudella SM-sarjaan ja nykyinen sijoitus hieman puolivälin alapuolella on siihen nähden ihan kohtuuhyvä.

Ketterä on sarjassa pistänyt liigaseuroille hyvin kampoihin ja viety niiltä pisteitä. Muutama viikko sitten Ketterä kukisti kotonaan Tapparan ja hävisi IFK:lle jatkoajan jälkeen, aiemmin kaatui Lukko.

– Pelasimme joukkueena yhden kauden parhaista peleistämme, halusimme voittaa. Lukko on hallitseva Suomen mestari ja rosterista löytyi niin maajoukkue- kuin liigamiehiäkin. Voitto tuntui kyllä erinomaiselta suoritukselta meiltä, Oskari kommentoi ottelua Ketterän kotisivulla.

– Olen itsekin pienempänä pelannut ja treenannut Lukossa, joten voitolla oli itselle vielä oikein erityinen merkitys. Oma peli kulki ihan mukavasti ilman mitään erityismainintoja, hän jatkoi.

– Kyllä liigaseura vastustajana sytyttää ihan eri tavalla ja niitä vastaan pelatessa meidänkin peleissä käy ihan mukavasti katsojia.

Oskari on pelannut kauden kaikki ottelut, puolustajalle ei maaleja ole vielä merkattu mutta tilastoissa on neljä maalisyöttöä ja kuusi jäähyminuuttia. Omaan alkukauteensa hän on tyytyväinen.

– Omia vahvuuksia on luistelu ja kiekollinen peli, voimaa pitäisi saada lisää. Olen melko pienikokoinen ja maalinedus- ja laitaväännöissä massa auttaisi, tietenkin vain jos se on lihasmassaa.

Oskari kävi jääkiekon ohella lukiota, mutta sen yhteensovittaminen jääkiekon kanssa ei onnistunut, vaan opiskelupaineet kasvoivat häiritseviksi. Nyt hän opiskelee kauppaopistossa Imatran urheiluakatemian puitteissa.

– Tavoite tällä hetkellä on kuitenkin jääkiekon puolella mennä niin pitkälle kuin resurssit riittää. Imatralla olen viihtynyt ihan hyvin, vaikka opiskelulta ja jääkiekolta ei juuri vapaa-aikaa jää. Valmennus on laadukasta, joten ykkösvaihtoehto tällä hetkellä on jatkaa tulevallakin kaudella täällä.

Oskari pääsee pelaamaan U20-sarjaa tämän kauden jälkeen vielä kolme kautta, joten aikaa kehittyä ammattilaiseksi on vielä rutkasti.

– Motivaatio kyllä riittää.

Jussi Arola