Pelastakaa Ukikyyti

0

Ukikyyti on vaakalaudalla. Voi käydä kuten pelkäsimme. Korottamalla maksu 5 euroon kerralta, käyttäjät vähenivät, ja nyt on lahtaamisen aika. Ihmettelen päättäjien välinpitämättömyyttä asukkaiden arjen vaikeuksia kohtaan.

Kaupunki on laajalle levittäytynyt. Terveyskeskus, poliisi, kauppakeskus ovat kaukana ilman autoa. Esimerkiksi lasten kuljetus vaikkapa Janhualta Hakametsään, asiointi terveyskeskuksessa, ostokset Itäpoijussa, käynti hautausmaalla jne. tarvitsevat hyvää kuntoa tai polkupyörän. Rollaattorilla niihin ei köpötellä.

Ukikyyti on kaikenikäisten ilo. Nuoret pääsevät huonolla kelillä kouluun, harrastuksiin, töihin, lapset mummolaan, vanhempi väki liikuntapalveluihin.

Poliitikot puhuvat mielellään vanhojen, sairaiden ja vähäosaisten elämän helpottamisesta. Täällä ollaan kylmäsydämisiä ja Ukikyydin auttava arki unohtunut. Se on uraauurtava hanke ja Liikenneministeriökin on kiinnostunut modernista paikalliskyydistä. Ukikyydin kohtaloa seurataan kaikkialla.

Taksit ovat nyreissään. Mutta tavallisilla, pienituloisilla Ukikyydin käyttäjillä ei ole taksiin varaan. Taksien kannattaisi keksiä uusia palvelumuotoja kuten kolme ajoa kahden hinnalla tai muuta räväkkää. Voisi olla vaikka oma taksipalvelu asiakkaiden ja taksin sopimilla hinnoilla.

Fakta on ja pysyy, että uusi, uljas Winter syö kaikki rahat. Sen pitäisi tuoda uusia asukkaita, sivistystä, viihtyvyyttä. Katin kontit! Koululaiset hyötyvät, mutta entäs me muut? Emmehän edes pääse sinne ilman Ukikyytiä. Kuka haluaisi muuttaa kaupunkiin ilman liikennepalveluja?

Meillä eläkeläisillä on täysi oikeus vaatia vaikka ilmaista Ukikyytiä. Eläkeläisten kunnallisvero tulee edelleen kaupungille, vaikka valtion kassasta hoidetaan terveyden ja sairaanhoidon ja vanhusten palvelut. Ukikyydistä hyötyvät kaikki muutkin.

Ukikyydin ystävät, ei alistuta vielä poliittisiin päätöksiin. Lukekaa lehdestä, ottakaa selvää, ketkä hallituksen jäsenet vastustivat Ukikyytiä. Soittakaa heille ja kysykää miksi. Vielä on toivoa, valtuusto päättää joulukuussa.

Pirkko Arstila