Perinteikäs joulutapahtuma sai vanhanaikaisemman ilmeen

0
Joulupukki tuli paikalle hevosella.

Sunnuntaina vietettiin ensimmäistä adventtisunnuntaita. Sen myötä juhlistettiin perinteiseen tapaan joulukadun avajaisia ja kierreltiin Wanhanajan markkinoita Uudenkaupungin keskustassa kevyen lumisateen keskellä. Talvinen sää loi jouluista tunnelmaa.

Perinteiseen tapaan tarjolla oli erilaista jouluaiheista ohjelmaa. Esiintymislavalla laulettiin joululauluja, ja nähtiin Tiernapoika-esitys. Lapsille oli talutusratsastuksen mahdollisuus kello 14 asti, ja Wahlbergin museotalo oli avoinna jouluaiheisen näyttelyn myötä. Vapaan pääsyn tapahtumaan riitti kävijöitä.

– Muistelisin, että vuonna 1994 vietettiin ensimmäisen kerran Wanhanajan markkinoita, kertoo museonjohtaja Mari Jalava.

– Siitä lähtien museo on ollut auki näin.

Jalava kertoo Wanhanajan markkinoiden muuttuneen vuosien varrella. Alkuun ne järjestettiin Myllykadulla, myöhemmin Yliselläkadulla ja nyttemmin torin ja Alisenkadun alueella.

Tori täyttyi kello 16 aikoihin, sillä tällöin luettiin pikkujoulurauhan julistus Uudenkaupungin nuorisovaltuuston puolesta, ja Uudenkaupungin Yrittäjät ry:n väistyvä puheenjohtaja Erkka Jäsperlä piti puheen, jossa korostettiin muun muassa paikallisuuden merkitystä.

Joulukatu valaistiin Jäsperlän puheen päätteeksi, ja lasten kovin odottama Joulupukki saapui paikalle.

Joulupukki oli tällä kertaa hylännyt rekan ja saapui paikalle yhden hevosvoiman kyydillä. Makeiset heitettiin torin esiintymislavalta sen edustalla niitä innokkaasti odottaville lapsille.

– Olemme ajatelleet, että teidän hampaat säilyvät parempina, jos jaamme vähemmän karkkia, sanoo Joulupukki pilke silmäkulmassaan.

Patrick Paldanius

Talous ja turvallisuus ehdokkaiden teemoina

Patrick Paldanius

Torin ympäristöön keskittyi runsaasti myyntikojuja, mutta myös puoluetelttoja. Edustettuina olivat kokoomus, SDP ja keskusta. Kojuissa tarjoiltiin kahvin sijaan ajankohtaan sopivasti glögiä. Vaalikausi ei ole vielä varsinaisesti alkanut, mutta kauden teemat alkavat olla selvillä.

Kokoomuksen teltalla on paikalla kaksi jatkokaudelle hakevaa kansanedustajaa, Saara-Sofia Sirén ja puolueensa varapuheenjohtaja, entinen ministeri Anne-Mari Virolainen .

– Veneilen paljon, Uusikaupunki on sitä kautta tuttu, mainitsee Sirén.

– Tämä on minulle tuttu kaupunki mieheni töiden kautta, kertoo Virolainen.

Molemmat kansanedustajat nostavat tärkeiksi teemoiksi talouden ja turvallisuuden. Samaa sanoo myös ensimmäistä kertaa kansanedustajaksi pyrkivä taivassalolainen Milla Lahdenperä (kok.). Myös terveydenhuolto ja sote-uudistus mietityttävät, ja nämä aiheet nostaakin esiin myös SDP:n uusi ehdokas, uusikaupunkilainen Heli-Päivikki Laurén . Keskustan kalantilainen ehdokas  Mauri Kontu taasen painottaa työvoimapulaa ja yrittäjien asemaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän