Pohitullin henki on päällä

0

”Pohitullin henki on päällä. Kuka voittaa tänään täällä?” Legendaarisen UU voittaa -kappaleen sanat ovat viime aikoina pyörineet mielessä. Oikeastaan viime maaliskuusta lähtien, kun Korihait taisteli sarjapaikastaan Loimaalla. Silloin ottelun loppuhetkillä joukko faneja alkoi spontaanista laulamaan tätä kappaletta ja saivat koko viininpunaisen päätykatsomon mukaan yhteislauluun.

Se fiilis ja viime kauden päätösmatsin momentum on säilynyt myös tämän kauden ensimmäisissä kotiotteluissa. Niinpä ”Pohitullin henki on päällä” on pätenyt pitkästä aikaa Uudessakaupungissa.

Uusikaupunki on aina tunnettu äänekkäästä kotiyleisöstä, mutta 2010-luvulla varsinkin aluksi Loimaan ja myöhemmin Salon korisbuumi veivät niskalenkkiä Ugista ja samalla Korihaiden menestys oli heikkoa. Divarissa menestyminen ja uuden nousun tuoma buumi toivat hetkellisesti lehterit täyteen, mutta jälleen heikko menestys ja useat sekavat kaudet saivat ihmiset katoamaan katsmosta. Eipä siinä voi yleisöä kuitenkaan syyttää, jos tuote on heikkotasoinen.

Nyt kuitenkin käynnissä olevan kauden aikana uusikaupunkilainen koripalloyleisö on palannut Pohitulliin ja yleisön myötä myös tunnelma. Kolme kertaa tällä kaudella Ugissa käynyt Korisliiga-selostaja sekä Keskelle keksintöä -podcastia isännöivä Saku Mäkynen on useaan kertaan tuonut esille podcastissään Pohitullin tunnelman.

Lisäksi edellisessä kotiottelussa vieraillut turkulainen freelancetoimittaja kirjoitti omalla sivustollaan Pohitullin edustavan ”erästä länsirannikon viihdyttävintä ottelutapahtumaa”. Me uusikaupunkilaiset osaamme parhaiten kehua omia juttujamme, mutta kun kehu ja kiitos tulevat ulkopuolelta, on sillä aina oma merkityksensä.

Mikä sitten on saanut yleisön palaamaan Pohitulliin? Viime kevään positiivinen voittovire loi uskoa kannattajiin, että Ugissa on mahdollista pelata voittavaa koripalloa. Se usko on saatu säilytettyä myös tähän kauteen, vaikka neljästä kotipelistä vasta yksi on ollut voitokas.

Peli-ilmeellä on kuitenkin suuri vaikutus. Viime kaudella kotiottelut olivat usein jo niin selviä vierasjoukkueiden hyväksi, että ainoa jännitys ottelun päätöspuolikkaalla omien kasvattien tekemät pisteet. Tällä kaudella jokainen ottelu on tarjonnut hienoja suorituksia, taistelevaa kotijoukkuetta sekä kyseenalaisia tuomarivihellyksiä. Kukapa ei sellaisesta syty, kun pelaaja kirmaa parketin pinnassa taistelemassa pallosta ja uhrautuen joukkueen eteen.

Pelaajien ja valmentajien eläytymisillä on myös suuri vaikutus yleisön kiinnostavuuteen. On ollut kausia, jolloin pelaajat ovat suoraan sanoen olleet todella näkymättömiä tunteiden näyttämisen kanssa. Nyt Korihaista löytyy pelaajia ja valmentaja, jotka näyttävät tunteitaan pelin temmellyksessä ja saavat sillä myös yleisön mukaan.

Tiukat ottelut ja taisteleva peli-ilme eivät kuitenkaan loppuun asti riitä, vaan voittojakin pitää tulla, jotta kiinnostus säilyisi. Tässä maailmantilanteessa, jossa yleinen hintataso nousee ihmiset saattavat helposti karsia menoja juuri urheilutapahtumakäynneistä. Siksi olisi tärkeää, että Korihaiden kilpailukykyisyys säilyisi läpi koko kauden, jotta yleisölle ei syntyisi aihetta jättää matsia näkemättä paikan päältä.

Toivottavasti vielä jossain kotiottelussa päätykatsomo aloittaisi spontaanisti laulamaan ”UU voittaa” -kappaletta viime kevään ratkaisuottelun tavoin.

Eero Siivonen

toimittaja