Puheenjohtaja Petteri Orpo perää talouteen uutta linjaa

0
Petteri Orpo vieraili eilen Vakka-Suomen kunnissa. Vehmaan tilaisuudessa oli kuulijoina muun muassa Vehmaan valtuuston puheenjohtaja Simo Virtanen ja hallituksen jäsen Jyrki Susi.

– Tulevissa kriiseissä emme pärjää, ellemme saa maan taloutta takaisin kestävälle pohjalle, painotti Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo.

– Aivan kuten kotitaloudessakin, niin velkaa ei voi ottaa loputtomiin. Jos menot ylittävät tulot, on kaksi keinoa. On vähennettävä menoja ja lisättävä tuloja. Suomen valtion 80 miljardin euron budjetista löytyy kyllä kohteita, jotka eivät ole ihan niin tärkeitä. Joistakin asioista on myös osattava luopua, lisäsi Orpo.

Vakka-Suomen kierroksella myös Vehmaalla piipahtanut Orpo nosti esiin huolensa maatalouden ja erityisesti nuorten tuottajien tulevaisuudesta.

– Kun oli vuoden verran maa- ja metsätalousministerinä vuonna 2014, niin sain hyvän perehdytyksen suomalaiseen maatalouteen ja sen haasteisiin. Jo tuolloin puhuttiin siitä, että maatalouden kannattavuus oli heikko, mutta nyt tilanne on vielä monin verroin pahempi. Lannoitteiden, polttoaineiden ja muiden hintojen järjetön nousu on ajanut viljelijät todella ahtaalle. Erityisesti viljelijät, jotka ovat investoineet voimakkaasti. Mielestäni heidät on nyt autettava tavalla tai toisella tämän pahimman vaiheen yli. Suomalaiselle puhtaalle ruualle on kyllä kysyntää jatkossakin.

Puheessaan Orpo käsitteli myös kaikkia uhkaavaa energiakriisiä.

– Jos talvella tulee tuuleton, kova pakkaskausi, eikä Olkiluoto kolmosta saada toimimaan, olemme todella kovan paikan edessä. Nyt on otettava kaikki keinot käyttöön, että saamme turvattua ihmisille sähköä ja lämpöä ja teollisuudelle energiaa, sanoi Orpo viitaten turve- ja kivihiilivoimaloiden käyttöönottoon.

Energiaan liittyen paikalle puolueen puheenjohtajaa kuulemaan tullut yleisö halusi tietää, miten Orpo suhtautuu siihen, että samaan aikaan kun kerrotaan sähkönhintojen korotuksista, kerrotaan myös energiayhtiöiden tekemistä loistavista taloudellisista tuloksista.

– Ymmärrän hyvin, että energiayhtiöiden kohtuuttoman suuret voitot tuntuvat tässä tilanteessa epäoikeudenmukaisilta. Olenkin sitä mieltä, että nyt on nopeasti löydettävä ne keinot, joilla tilanteeseen voidaan puuttua, vastasi Orpo.

Muut yleisökysymykset käsittelivät muun muassa velanottoa, inflaatiota, tuulivoimaa ja venäläisten oikeutta ostaa kiinteistöjä Suomesta. Viimeinen kysymys sai maltillisesti esiintyneet Orpon jopa kiihtymään.

– Venäläisten maa- ja kiinteistöomistus Suomessa on vaarallinen asia ja tähän on saatava muutos nopeasti. Kyllä tässä kansallinen turvallisuus menee kaiken muun edelle. Tähänkin on mahdollista puuttua lakiteitse, jos vain hallituksessa saadaan asia etenemään, korosti Orpo.

Puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili keskiviikon aikana Vehmaan lisäksi yleisötilaisuuksissa Kustavissa, Taivassalossa, Uudessakaupungissa sekä Pyhärannassa. Päivän ohjelmaan kuului myös vierailu Valmet Automotiven akkutehtaalla Uudessakaupungissa sekä maatilalla Laitilassa.