Seiskaluokkalaiset suunnittelivat omat kuosinsa – Idean takana taivassalolainen design-yrittäjä

0
Taivassalolainen Johanna Österman juhlii tänä vuonna 18-vuotiasta yrittäjäuraansa. Yrittäjäksi hän lähti heti opiskeluiden jälkeen.

Taivassalon yhtenäiskoulun seitsemäsluokkalaiset pääsivät jälleen tänä syksynä suunnittelemaan omat kangaskuosinsa. Tänä vuonna kuoseissa on Suomen lippua, perhosia, ruutuja, puita, mansikoita ja erilaisia eläinhahmoja. Kuosit ovat väreiltään vaaleita, sinisiä, mustia ja violetteja.

– Tämä oli ehkä viides kerta, kun teimme koululaisten kanssa yhteistyötä. Seiskaluokkalaiset suunnittelivat oman kuosinsa ja muuttivat kuvion ruutupaperin ja laskukaavan avulla koodiksi. Minä syötin koodit neulekoneeseen ja jokainen sai pätkän itse suunnittelemaansa neulosta, taivassalolaisen Johanna K. Designin yrittäjä Johanna Österman kertoo.

Yläkoululaiset valmistavat neuloksesta tekstiilityön tunneilla lapaset. Varsinaiseen jatkotuotantoon ei Österman ole vielä kertaakaan yläkoululaisten suunnittelemia kuoseja vienyt, mutta hän on tarvittaessa tilauksesta tehnyt pidemmät pätkät koululaisten suunnittelemia kankaita.

– Koululaiset suunnittelevat tosi kivoja juttuja ja katson sen jälkeen omiakin kuoseja itsekin vähän uusin silmin. Yläkoululaiset lähtevät aina innolla mukaan suunnitteluun, vaikka monesti juuri 13-vuotiaiden mielestä kaikki on yleensä tosi noloa ja hankalaa, Österman lisää.

Taivassalon yhtenäiskoululaisten suunnittelemissa kuoseissa on ruutua, puita, mansikoita, perhosia ja lippuja. Kuva: Johanna Österman

Österman tunnetaan iloisista ja värikkäistä kuoseista, joita hän suunnittelee omiin tuotteisiinsa. Tällä hetkellä kuosimallistossa on perheen pojan 6-vuotiaana suunnittelema lepakkokuvio, kirsikoita, kärpässieniä, mäyriä ja pupuja.

Mallistossa on ollut myös naakkoja ja silakoita, jotka ovat taivassalolaisittain ominaisia. Östermanin design-yritys täyttää tässä kuussa 18 vuotta ja aikoinaan vastavalmistunut tekstiiliartesaani perusti yrityksensä sisustustuotteiden ja pehmolelujen tekemistä varten.

– Sain aikoinaan suuria tilauksia Saksasta ja Japanista asti. Lopulta käteni eivät kestäneet enää huovuttamista. Vähitellen toiminta muotoutui sellaiseksi, että valmistan villaneuloksen koneella ja teen siitä lasten ja aikuisten vaatteita, Österman kuvailee.

Östermanin kankaita puskee tällä hetkellä kaksi kotitalon pihalla olevassa hallissa toimivaa neulekonetta. Molemmat neulekoneensa hän osti hieman sattumien kautta.

– Tein aluksi neulosten tuottamisessa yhteistyötä Merineuleen kanssa ja kuulin huhuja, että yritys olisi lopettamassa. Soitin heille ja kysyin, että voinko ostaa heidän koneensa. Selvisi, ettei yritys ole mihinkään lopettamassa, vaan kyseessä olikin muutto. Soitin isälleni ja pyysin häneltä rahaa lainaksi ja ostin lopulta koneen, mitä en ollut itse aiemmin edes nähnyt.

Yhtäkkiä Östermanilla oli kaksi tuhatta kiloa painava kone, jolla oli pituutta viisi metriä. Pienen sovittelun jälkeen se mahtui tilaan, johon se oli tarkoitettukin. Jälkikäteen Österman kuvailee ostosta yrityksensä parhaaksi teoksi ja pari vuotta myöhemmin hän osti seuraavan neulekoneen.

– Uusi kone mahdollisti sen, että neulokseen sai kolme väriä ja erilaisen neulostekniikan. Palkkasin myös ensimmäisen ompelijani, joka teki tuotteitani viisi vuotta, kunnes hän lähti opiskelemaan. Uusi työntekijäni aloitti syyskuussa.

Korona-aika on ollut Östermanin mukaan yrityksen kannalta matalaliitoista aikaa sekä verkkokaupan että kauppamyynnin puolella. Hän kuitenkin asettaa toiveensa joulusesonkiin.

– Tosin pelkään, että seuraavaksi tulee ongelmia materiaalitoimituksissa. Tilaan villan eurooppalaiselta tehtaalta, joka on tähän asti saanut toimitettua aina sovitut erät, mutta haasteita on jo näköpiirissä.

Österman myöntää, ettei yrittäjänä elämä ole aina ollut helppoa, mutta hän on ottanut elämänohjeekseen sen, että asiat järjestyvät aina – ja yleensä lopulta positiivisella tavalla.

– Elämä on täysin omissa käsissäni ja minä olen toiminnan nainen, joka pistää asiat tapahtumaan. Taivassalo on hyvä paikka yrittää ja olen viihtynyt täällä, aktiivisena yrittäjäyhdistyksen jäsenenäkin vaikuttava Österman kertoo.

Österman on kotoisin Tampereelta ja hänen merillä työskentelevä miehensä on Turusta. Kolmelapsinen perhe on asunut Taivassalossa 17 vuotta.

– Ei meidän ollut tarkoitus muuttaa Taivassaloon, mutta löysimme täältä kivan talon, jota kävimme katsomassa ja yhtäkkiä olemme viihtyneet täällä jo pitkään. Aluksi tuntui vaikealta, kun emme tunteneet täältä ketään, mutta nyt olemme sitä mieltä, että tämä on lapsiperheelle hyvä ympäristö, jossa on ihana koulu ja kirjasto.