Sorvakko-kodissa juhlittiin tasavuosia

0
Anja Lainio ja Esko Luonsinen esiintyivät Sorvakko-kodin 50-vuotisjuhlassa. Heistä Esko Luonsinen on myös talon asukas.

Sorvakko-kodissa juhlittiin talon 50-vuotispäivää leppoisan ohjelman ja kakkukahvien merkeissä. Tervehdyspuheessaan Sorvakko-kodin kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tarja Huovinen totesi olevansa ylpeä siitä hyvästä yhteishengestä mikä talossa vallitsee. Vaikka jokainen asuu omassa vuokra-asunnossaan, niin silti yhteisistä tiloista löytyy aina juttuseuraa ja yhteistä tekemistä.

– Sorvakko-kodin hyvä henki näkyy siinä, että asuntoihin on koko ajan tulijoita ja täällä myös viihdytään pitkään, selvitti Tarja Huovinen.

– Juhlapäivän kunniaksi minulla on ilo kertoa, että Sorvakko-koti on saanut lähes 50 000 euron suuruisen lahjoituksen Uudenkaupungin Rouvasväenyhdistykseltä. Tämä summa tuo turvaa yhdistyksen talouteen ja tulemme käyttämään summan viisaasti Sorvakko-kodin ja sen asukkaiden hyväksi, kertoi Huovinen.

Rouvasväenyhdistys liittyy tiiviisti myös Sorvakko-kodin historiaan.

– Kodin tarina sai alkunsa vuonna 1965, jolloin Uudenkaupungin Rouvasväenyhdistyksen piirissä alettiin keskustella tällaisen talon tarpeellisuudesta. Tuohon aikaan monet ikäihmiset asuivat vanhojen puutalojen pihapiireissä vailla mitään mukavuuksia, ja siksi yhdistys alkoi viedä eteenpäin aloitetta sellaisen kerrostalon rakentamisesta, jossa olisi nimenomaan vanhuksille tarkoitettuja ajanmukaisia vuokra-asuntoja, kertoi Sorvakko-kodin historiaan tutustunut, yhdistyksen hallituksen jäsen Merikki Jäntti.

Yhdistys aloitti rahankeruun taloa varten samana vuonna. Yhdistyksen edustajat lähestyivät myös kaupunkia toivoen kaupungin lahjoittavan tontin perusteilla olevalle vanhustentaloyhdistykselle.

Kaupungilta näytettiin vihreää valoa tonttiasian suhteen ja tämän lisäksi kaupunki lahjoitti vanhustentaloa varten 50 000 markan suuruisen määrärahan. Myöhemmin myös Uudenkaupungin seurakunta teki saman suuruisen lahjoituksen.

– Peruskiven muuraus suoritettiin 25.1.1972. Rakennustyö sujui todella ripeästi. Harjannostajaisia vietettiin toukokuussa, elokuun lopulla talo valmistui, ja ensimmäiset asukkaat pääsivät muuttamaan taloon jo syyskuun alussa, kuvaili Jäntti.

Vuosien varrella Sorvakko-kodin toimintaa on tuettu lukuisten lahjoittajien avulla.

– Myös talkootyötä on tarvittu, jotta talo on pysynyt pystyssä. Yksi esimerkki eräänlaisesta talkootyöstä on johtokunta, jonka jäsenet eivät ole koskaan vaatineet tai saaneet kokous- tai muitakaan palkkioita, kertoi Merikki Jäntti.

Tänä päivänä Sorvakko-koti on vireä senioritalo, jossa on 51 vuokra-asuntoa. Niistä valtaosa on yksiöitä. Talossa ei ole vakinaista henkilökuntaa, vaan jokainen asukas järjestää itse haluamallaan tavalla tarvitsemansa palvelut. Asukkaiden arjen tukena on talossa asuva talonmies.

Lämminhenkisessä juhlassa kuultiin Maj-Brit Varpen murremuisteluja ja Anja Lainion laulua säestäjänä Esko Luonsinen . Tilaisuuteen toi seurakunnan tervehdyksen kirkkoherra Juhana Markkula.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän