Sote-uudistus hämmentää

0

Vuosikausia puhutusta sote-uudistuksesta tulee totta vuodenvaihteessa. Kunnista siirtyy noin 23 000 työntekijää Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle (Varha). Muutos on valtava.

Juuri nyt moni toivoo, että kunpa sote-uudistus ei toteutuisikaan. Maakuntakierroksellaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että sote-uudistuksella on kallis hintalappu. Kustannukset nousevatkin, ainakin aluksi.

Sote-palveluiden asiakkaat aprikoivat, mitä oikein on tulossa, kun muutokset eivät vielä hahmotu meille tavallisille ihmisille.

Sote-kentällä vasta kuohuukin, kun kaikilla työntekijöillä ei ole vielä tiedossa, mikä taho on työnantaja, kunta, Varha vai ei mikään.

Myös kuntakentällä Varhan valmistelu on kuohuttanut. Tästä julkisuudessa avautui Raision kaupunginjohtaja Eero Vainio (TS 17.11.). Vainio kritisoi Varhaa viime tingan valmisteluista ja siitä, miten se työllistää kuntia kiireisinä tietopyyntöinä.

Ilmassa on paljon hämmennystä.

Mitä sitten on edessä? Sote-palveluiden tulosjohtaja Mikko Pakarinen vakuutti lehdistötilaisuudessa Turussa torstaina, että palvelut jatkuvat ennallaan. Tavoitteena on, että asiakkaat eivät edes huomaa muutosta. Hyvinvointijohtaja Tarmo Martikainen on pitänyt tärkeimpänä, että vuodenvaihteessa palvelut toimivat ja työntekijöille saadaan palkat maksettua. Varsinainen sote-uudistus rakentuu pala palalta. Urakka ei ole heti valmis.

Valmistelut ovat edenneet kunnissa eri aikatauluilla riippuen siitä, miten neuvottelut Varhan kanssa ovat edenneet. Uudessakaupungissa sote-uudistus on hyvässä vauhdissa, koska täällä on tehty jo etunojassa sen tyyppisiä muutoksia, mitä tavoitellaan.

Yksi hyvä uutinen on, että työpaja Väiski jatkaa toimintaansa kaupungin elinkeino- ja työllisyyspalveluiden alaisuudessa. Kuntakin voi siis vaikuttaa siihen, mitä palveluita meillä ensi vuonna on.

Teija Uitto