Suhdanteet vaikuttavat rakennusalan työllisyyteen – Uudenkaupungin vuoden yrittäjä Ari Lehtonen: Ammattitaitoisista työntekijöistä on pula

0
Rakennus Lehtosen yrittäjä ja toimitusjohtaja Ari Lehtosen mukaan alan yritysten liikevaihdot ovat olleet kasvusuunnassa, mutta nyt on nähtävissä, että tilanne on normalisoitumassa tai jonkinlainen notkahdus on tulossa. Kuva: Eero Siivonen.

Suomessa rakentamisen työllisyys on kääntynyt laskuun vuodesta 2019 lähtien. Parhaimmillaan rakentamisen työllistettyjen määrä oli Rakennusliiton tilastojen mukaan keskimäärin vajaat 200 000 henkilöä. Tällä hetkellä lukema on pudonnut noin 185 000 työllisen paikkeille.

Rakentaminen on hyvin suhdanneherkkä ala, ja työllisten määrä vaihtelee suhdanteiden myötä. Samalla kun rakentaminen hidastuu, niin on odotettavaa myös työllistettyjen lukumäärän jatkavan laskua. Mutta kun rakennetaan paljon, niin työntekijöiden määrä ei riitä vastaamaan sitä tarvetta mitä yritykset tarvitsisivat.

UUSIKAUPUNKILAISEN rakennusalan yrityksen Rakennus Lehtosen yrittäjä ja toimitusjohtaja Ari Lehtonen on huomannut viime aikoina ammattitaitoisten työntekijöiden puutteen.

– Se on varmaan jokaisella alalla tällä hetkellä haastavaa löytää ammattitaitoista henkilöstöä. On kyse sitten talonrakentamisesta tai konepajateollisuudesta, niin samat ongelmat ovat kaikilla.

Syyksi Lehtonen arvelee juuri suhdanteista aiheutuvaa muutosta. Tällä hetkellä rakennetaan paljon eri puolilla, mikä näkyy työntekijöiden saatavuudessa.

– Rakennusliikkeiden liikevaihdot ovat olleet kasvusuunnassa, mutta nyt on nähtävissä, että jonkinlainen notkahdus on tulossa tai tilanne on normalisoitumassa tietyllä tavalla.

Vakka-Suomen alueella toimiva Rakennus Lehtonen työllistää 27 työntekijää. Rakennusalalla työllisyys on yleensä suurinta kesäisin ja syksyisin ja vuorostaan työttömyys on suurinta talvisin ja vuoden alkukuukausien aikana.

– Ei meillä ole työntekijöitä reservissä. Meidänkin tekisi mieli tarjota enemmän ulospäin, mutta työvoimaa ei ole. Mistään ei ole otettavissa, niin se tuo heti rajoitteita.

Rakennusalalla on myös niin sanottua rakenteellista työttömyyttä. Osa työvoimasta ei työllisty hyvinäkään aikoina. Syy voi olla työntekijän ikääntymisessä, asuinpaikassa tai siinä ettei ammattitaito vastaa työnantajien tarvetta.

– Jos ammattitaitoisia timpureita olisi, ottaisin sellaisen heti. Paljon on hyviä ja lahjakkaita nuoria kasvamassa, mutta se vie paljon aikaa, ennen kuin heistä tulee ammattilaisia. Koko ajan heitä mukana on, koska toisesta päästä ihmisiä eläköityy.

Lehtosen mukaan jonkin verran on myös alanvaihtajia, jotka ovat muusta ammatista tulleet, mutta eivät välttämättä ole täydellisesti ammattia osaavia, vaikkakin motivaatio on iso plussa.

– Työ aina tekijänsä opettaa, jos vain on itse vastaanottavainen. Ammattikouluista tulee nuoria, mutta se määrä ei riittäisi tyydyttämään tämänhetkistä tarvetta.