Surulle on annettava tilaa

0

Tulevana viikonloppuna seurakunnissa järjestetään jälleen pyhäinpäivän jumalanpalvelus, jossa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen pois nukkuneita. Uudenkaupungin seurakunta järjestää pyhäinpäivän jumalanpalveluksen Pyhämaan kirkossa. Pyhäinpäivä on tärkeä erityisesti heille, jotka ovat juuri menettäneet läheisen. Tuntuu hyvältä, kun suruun voi hetkeksi rauhoittua ja myös muut seurakunnassa muistavat vainajaa.

Pyhäinpäivän tienoilla useissa seurakunnissa alkaa myös sururyhmä, niin myös Uudenkaupungin seurakunnassa. Uudessakaupungissa sururyhmää vetävät Soile Palmu ja Elise Heinonen, joilla on vuosien kokemus surutyön kohtaamisesta. Heidän viestinsä on, että suru paranee vain suremalla (US 16.10.). Surua ei voi työntää pois. Tämä nykypäivänä helposti unohtuu, etenkin työelämässä. Toisaalta työ tarjoaa surevalle keinon päästä kiinni arkeen, jossa suru ei ole koko ajan läsnä. Jokaisella on oikeus kuitenkin kokea suru omalla tavallaan.

Sururyhmä on turvallinen ympäristö käsitellä suruun liittyviä tunteita. Tunteet voivat olla hyvin vaihtelevia, surua, kaipausta, mutta myös kiukkua ja katkeruutta. Joskus voi kokea jopa helpotusta, jos läheinen on ollut kovin sairas ja itse on ollut omaishoitajana. Kaikille näille tunteille on annettava tilaa.

Pyhäinpäivää vietetään vuosittain 31.10.–6.11. välisenä lauantaina. Samaan aikaan osuu myös Halloween, josta on tullut erityisesti lapsiperheiden juhla. Kahden näin erilaisen juhlan ajoittuminen samaan ajankohtaan on harmillista. Onneksi tänä vuonna Halloweenia vietettiin jo viime viikonloppuna.

Pyhäinpäivään rauhoittumista tarvitaan erityisesti tänä aikana, kun surulle ei tahdo muuten löytyä tilaa.

Teija Uitto