Talvirenkaiden hinnat ovat nousseet tuntuvasti

0
Juha Laihon mukaan talvirenkaita on saatavilla lähes normaalisti, mutta hinnat ovat nousseet tuntuvasti.

Ukrainan sodan vaikutukset alkavat näkymään talvirengaskaupoilla. Suurimmat huolenaiheet kohdistuivat kesällä talvirenkaiden hintojen nousuun sekä saatavuuteen. Nyt, renkaiden vaihtosesongin aikana, uusikaupunkilaiset rengaskauppiaat voivat todeta, että ainoastaan hintojen nousu on toteutunut, mutta saatavuudessa ei ole yleisimmissä malleissa ollut ongelmia.

– Korotukset ovat ihan tuntuvia. Vähän riippuu merkistä ja mallista, mutta viime vuoden talvirenkaisiin nähden hinnat ovat nousseet noin 10–20 prosenttia, Huolto-Rengas Laiho Oy:n yrittäjä Juha Laiho toteaa.

Vianorin Uudenkaupungin toimipisteen yrittäjä Jaakko Elo toteaa huomanneensa saman odotetun muutoksen renkaiden hinnoissa.

– Prosentuaalisesti nousu vaihtelee eri kokojen mukaan, mutta jo kesärenkaissa nousu oli tuntuva ja samassa suhteessa nousu on ollut myös talvirenkaisen kohdalla, Elo toteaa.

Venäjän rooli Suomen rengaskaupassa on merkittävä, sillä suuri osa Suomeen tuoduista uusista renkaista on peräisin Venäjältä. Siksi kesällä ennakoitiin, että pakotteiden takia talvirenkaiden saatavuudessa voi tulla isoja ongelmia.

Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä rengasliikkeet ehtivät hyvissä ajoin täyttää varastojaan. Uudenkaupungin rengasliikkeissä peruskokoisia talvirenkaita löytyy riittävästi. Laiho paljastaa, että heiltä löytyy kokoja, joita ei tällä hetkellä tukusta saisi.

– Jos puhutaan jostain harvinaisemmasta koosta etenkin nastarenkaissa, niin sellaisia ei tahdo löytyä. Kun yhdeltä merkiltä loppuu, niin sitten loppuu kaikilta.

– Voisi sanoa, että viisi yleisintä rengasmallia löytyy aika hyvin, mutta määrätyissä koissa täytyy katsoa, mitä merkkejä saa, Elo puolestaan sanoo.

Sota on myös saanut asiakkaat valppaille renkaiden hinta- ja saatavuuskeskustelun takia. Uudessakaupungissa autoilijat varautuivat saatavuusongelmiin ostamalla talvirenkaita pitkin kesää.

– Toki paljon on niitä, jotka hankkivat renkaat vasta sitten, kun on tarve, Laiho ja Elo huomauttavat.

Tieliikennelaki velvoittaa autoilijoita käyttämään talvirenkaita kelien niin edellyttäessä marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Sekä Huolto-Rengas Laihon että Vianorilla vaihtosesonki on nyt kuumimmillaan, vaikka kelit eivät vielä ole liukkaita olleet.

Laiho ja Elo muistuttavatkin, että laista huolimatta nyt on hyvä aika vaihtaa renkaat ennen kuin lumi on maassa.

– Edelleen nastarenkaita menee enemmän, vaikka kitkarenkaiden käyttö on viime aikoina noussut. Mielestäni näille rannikon talvikeleille nastarenkaat ovat parempi vaihtoehto pikkuteille, mutta jos pääväylillä kulkee useasti, niin kitkallakin pärjää ihan hyvin, Laiho vinkkaa.