Tekstarit ovat tarpeellisia

0

Aika usein toimittajallemme sanotaan, että Uudenkaupungin Sanomien Tekstarit-palstan voisi lopettaa. Sehän on ihan törkypalsta! Ihmiset vain valittavat, ovat yleensä perustelut. Tekstarit-palstan lopettamista ehdottaa yleensä kaupungin organisaation tai yrityksen edustaja, jota arvostelu harmittaa.

Uudenkaupungin Sanomat on sitoutunut Julkisen sanan neuvoston (JSN) linjaan. Julkisen sanan neuvosto on painottanut, että jokaisella ihmisellä on perustuslaillinen oikeus sananvapauteen ja kenenkään ennalta estämättä ilmaista mielipiteensä julkisuudessa. Lehtemme on sitoutunut myös tähän linjaukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lehdellä on velvoite julkaista mielipiteitä, vaikka ne sisältäisivät arvostelua. Kärkeväkin kielenkäyttö on sallittu. Sanan- ja mielipiteenvapaus ei silti tarkoita, että mitä tahansa voi julkaista, siksi toimituksemme poistaa Tekstarit-palstalta lakia rikkovat mielipiteet tai tekstarit, jotka perustuvat täysin virheelliseen väittämään.

Vaikka Uudenkaupungin Sanomat lopettaisi Tekstarit-palstan, ihmisten tarve kertoa mielipiteensä ei silti katoa. Todennäköisesti keskustelut siirtyisivät kokonaan sosiaaliseen mediaan. Somessa moni pitää oikeutenaan sanoa mitä haluaa, oli sanottu laillista tai ei. Somessa faktat eivät pidä vähääkään. Kaupungin tai yritysten kannalta tilanne voisi olla huonompi.

Myös sen me kaikki tiedämme, mitä tapahtuu, jos ihmiset eivät saa julkisesti tuoda esille mielipiteitään tai tuntojaan. Ilman sananvapauteen kuuluvaa vapaata ja avointa kansalaiskeskustelua ja vallanpitäjien kontrollointia ei ole demokraattista oikeusvaltiota.

Lisäksi Tekstarit-palsta on monille ainoa kanava, jossa he kokevat voivansa vaikuttaa. Tästä syystä Uudenkaupungin Sanomat julkaisee myös jatkossa Tekstarit-palstaa.

Teija Uitto