Tilastoilla jaetaan pelaajille palkintoja ja työsopimuksia – Emmi Blomberg, Tinja Elo ja Tiina Ripatti pitävät tilastojen tekoa palkitsevana työnä

0
Korihaiden ja BC Nokian välisessä koripallo-ottelussa tilastoinnista vastanneet Emmi Blomberg (vas.) ja Tinja Elo (oik.) kertoivat tilanteita kirjurille toimineelle Tiina Ripattille.

Urheiluotteluiden järjestämisessä toimitsijan tehtävät ovat ottelun kannalta kriittisimmät, sillä ilman heitä ei voitaisi otteluita pelata. Jokaisessa lajissa tarvitaan toimitsijoiksi mm. pelikellon ja pöytäkirjan pitäjä. Haastavin tehtävä toimitsijapöydän takana lienee tilastojen teko.

Koripallo-ottelut tilastoidaan tietokoneella käytettävään Koripalloliiton tilastointiohjelmaan. Tilastointi on pakollinen kaikissa valtakunnallisissa aikuisten ja vanhimpien nuorten sarjoissa. Korihaiden Korisliiga-otteluissa tilastoista vastaa Emmi Blomberg, Tinja Elo ja Tiina Ripatti. Kolmikko kirjaa ylös kaikki tapahtumat, mitä ottelun aikana tapahtuu vaihdoista heittoihin ja virheisiin.

– Meillä on yleensä kaksi ”puhujaa” ja yksi kirjaa koneelle tapahtumat. Puhujat kertovat koneen käyttäjälle, mitä kentällä tapahtuu, niin että hän voi keskittyä koneelle kirjaamiseen. Meillä on lisäksi tapana, että yksi puhuu pääsääntöisesti kaikki tapahtumat ja toinen seuraa vaihtoja sun muita, Blomberg selittää.

Kolmikosta Blomberg on toimitsijatehtävissä kokenein. Tilastoinnissa hän aloitti Harri Lehtosen opastuksella jo 12-vuotiaana, mutta on sen jälkeen tehnyt muitakin hommia toimitsijapöydän takana. Ripatti on tilastoja tehnyt vuodesta 2016 lähtien ja Elo puolestaan on toiminut tehtävissä vasta yhden kauden.

– Tämä on tosi kivaa ja koukuttavaa hommaa. Vaikka katsomon puolella saisi eläytyä kannustukseen, niin kyllä näitä pelipäiviä odottaa, että pääsee tekemään merkityksellistä työtä. Vaikka stressi ja paineet ovat läsnä, Blomberg ja Elo sanovat.

Stressiä ja painetta tehtävässä aiheuttaa kiire ja vaade olla täydellinen. Kaikki kentällä tapahtuva pitää saada kirjattua ylös ja samalla muistaa kaikki sääntötulkinnat esimerkiksi koriin johtaneiden syöttöjen oikeat tulkinnat. Tilastot ovat luonnollisesti myös olennainen osa jokaisen pelaajan identiteettiä. Niiden perusteella jaetaan pelaajille palkintoja ja seuraavia työsopimuksia.

– Tilastot ovat isoja tekijöitä nykypeleissä ja se määrittää todella paljon pelaajien tulevaisuutta. Kyllä se on kuumottavaa, että saa kaiken oikein, Blomberg kertoo.

Virheitä kuitenkin sattuu pelin aikana, koska kentällä kaikki tapahtuu nopeasti ja kaikkeen ei välttämättä ehditä reagoimaan.

– Pienimmät virheet korjataan pelin aikana, koska tilastojen pitää kulkea käsi kädessä pöytäkirjan kanssa. Joskus ollaan pelin jälkeen vähän kauemmin istuttu ja korjailtu, Elo paljastaa.

– Voimme myös nopeasti videota apuna käyttäen tarkistaa ohimenneet tilanteet. Yleensä merkkaamme paperille ajan ja erän ylös, jotta voimme myöhemmin palata korjaamaan, Blomberg lisää.

Tilastojen oikeellisuudesta on tänä syksynä puhuttu paljon etenkin jääkiekossa. Satunnaisesti myös koripallon keskustelupalstoilla valitetaan merkintöjen puutteesta etenkin tiettyjen paikkakuntien otteluissa. Blomberg, Elo ja Ripatti tiedostavat puutteellisten tilastojen ongelmat, mutta ymmärtävät myös, ettei tilastojen tekijöitä pieniltä paikkakunnilta tahdo löytyä.

– Seuroissa pitäisi huolehtia siitä, että riittävän moni osaisi tehdä tilastoja. Ei varmasti ole ongelma ainoastaan Uudessakaupungissa, Elo pohtii.

Blombergin mielestä tilastoja saadaan yhtenäistetyksi, jos koulutuksista saataisiin laadukkaampia ja niitä myös säännöllisesti käytäisiin.

– Koripalloliitolla on perus tilastointikoulutus, joka olisi syytä käydä kahden vuoden välein. Muiden paikkakuntien tilastontekijöiden kanssa olisi kiva käydä keskustelua, sparrailla ideoita ja neuvoja. Toisten töiden seuraaminen voisi olla hyödyllistä.

Kolmikko haluaa ihmisten ymmärtävän, ettei tilastojen teko ole vain otteluiden katsomista parhailta paikoilta. Koko ottelun ajan tilastoijien pitää keskittyä täysillä tapahtumiin, ja jos tilastoissa näkyy puutteita, kritiikkiä tulee.

Vastaavasti he kokevat tilastojen tekemisen todella palkitsevaksi ja toivovat, että myös muutkin innostuisivat tilastoista ja haluaisivat kokeilla esimerkiksi junioriotteluissa tilastointia.

– Jos löytyy edes pieni kiinnostuksen jyvänen tai haluaa nähdä, miten tilastoja tehdään, saa tulla seuraamaan meidän tekemisiä. Tähän hommaan oppii nopeasti, Blomberg ja Elo vinkkaavat.