”Tuskin päästään ihan kuivin jaloin” – Uutta hyvinvointialuetta ajetaan sisään hallitun kaaoksen tekniikalla

0
Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen luottaa väkeensä, mutta on silti varautunut siihen, että siirtymävaihe tuo muassaan eriasteisia ongelmia.

– Riskejä on vaikka kuinka paljon. Meillä on esimerkiksi 47 erilaista potilas- ja asiakastietojärjestelmää, totesi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tietohallintojohtaja Jari Poromaa lehdistötilaisuudessa Turussa. Mediatilaisuuden lähtökohtana oli kertoa, mikä Varhan valmistelutilanne on.

Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikaisen mukaan paniikkimielialoja ei kuitenkaan ole ilmassa. Eikä niitä myöskään haluta lietsoa.

– Tuskin päästään ihan kuivin jaloin, mutta valtavia riskejäkään ei nähdäkseni ole. Ainakaan niitä ei tunnisteta, totesi Martikainen ja kertoi, että valtavan hyte-koneiston osasia on kyhätty kasaan ja voideltu jo yli vuoden päivät.

– Korona-aika osoitti, että kävi miten tahansa, niin hommat hoidetaan.

Ykköshaasteena Martikaisen mukaan on se, että saadaan palvelut pelaamaan ja palkat ynnä sosiaalietuudet maksettua.

Jari Poromaan mukaan palkanmaksun järjestelmät ja prosessit – kuten myös maksatustiedot – on siirretty ja testattu ajoissa.

– Erityisen tärkeä tavoite on myös se, että työasemat, tunnukset ja verkot ovat toiminnassa heti vuoden vaihtuessa, Poromaa sanoo.

Mutta ovatko ne?

Sataprosenttista takuuta ei voi kukaan antaa. Jo siitäkään syystä, että sähkökatkoksien riski on tällä hetkellä huomattavasti aikaisempaa suurempi.

Ilman äkillisiä ja ylivoimaisia force majeure -tyyppisiä esteitä ei kuntalaisille saakka näkyviä ongelmia pitäisi kuitenkaan ilmaantua. Ainakaan vuodenvaihteen jälkeen.

Näin Poromaa kuulijoitaan rauhoitteli.

Samalla hän kuitenkin myönsi, että viivettä saattaa muodostua esimerkiksi laskujen maksamisessa.

– Mutta tammikuun palkat tulevat varmasti, tietohallintojohtaja lupasi.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella vastaava konsernipalvelujohtaja Laura Saurama oli Poromaan kanssa pitkälti samoilla linjoilla.

– Pientä virhemarginaalia siellä on. Mutta tällä hetkellä näyttää palkkojen suhteen kuitenkin hyvältä, Saurama sanoi.

– Joulukuussa tehdään testausta ja tavoitellaan sitä, että jokainen pääsee tarkastamaan omat tietonsa. Erilaisia varautumisen toimenpiteitä on tehty ja tehdään koko ajan projektin edetessä.

Olisi jopa hieman outoa, jos kaikki olisi heti sataprosenttisen virheetöntä. Onhan maakunnan uuden hyte-alueen henkilöstövahvuus heti laakista vähintäänkin 23 000 työntekijää. Ja kasvua on näköpiirissä.

– Virkojen perustaminen alkaa olla loppusuoralla, Saurama kertoi.

Tiistaina 29.11. aluehallituksella on käsiteltävänä virkojen massaperustaminen.

Hyvinvointialueiden muodostaminen on valtakunnallisestikin megamittakaavan muutos. Hyötyjä kovasti haetaan.

Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen on listannut keskeisiä, asiakkaille näkyviä tavoitteita koskien vuotta 2023. Tässä niistä muutamia:

Kiireettömään hoitoon pääsy toteutuu 14 vuorokaudessa. Hoidonjatkuvuusmalli luodaan joulukuuhun 2023 mennessä.

Keskeiset erikoisalan konsultaatiot ovat saatavilla sote-keskusten kiireettömissä palveluissa.

Tyks/Sairaalapalvelut ottaa vastuun hyvinvointialueen vuodeosastopalveluista niin, että hoitoketjut ja kuntoutus toimivat.

Alueelliset perhekeskukset on perustettu ja sähköinen perhekeskus otettu käyttöön.

Otetaan käyttöön digitaalisia omahoitomenetelmiä.

Perttu Hemminki

Vuoden 2023

 

Varha-talousfaktaa

Ensi vuosi on pääosin haltuunottovuosi. Keskeisenä tavoitteena on toimintamallien yhtenäistäminen ja organisaation pystyttäminen.

Toiminnan tuotot 360 miljoonaa euroa vuonna 2023.

Valtion rahoitus 1932 miljoonaa euroa.

Kulut 2336 milj.e

Rahoitus ja poistot 54 milj.e

Alijäämää näköpiirissä 99 miljoonaa euroa (n. 4,2 prosenttia vrt. kokonaiskulujen määrään).

Vuoden 2023 investoinnit yhteensä 86 miljoonaa euroa, josta rakennusten osuus 59 milj.e.

Investointien kohdalla jatketaan käynnissä olevia hankkeita ja hyödynnetään jo olemassa olevia suunnitelmia.

Niina Alho: ”Poliitikot toteuttavat arvovalintoja”

Perttu Hemminki

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksessa on kolmen hengen puheenjohtajisto. Puheenjohtaja on Sanna Vauranoja (kok.), ensimmäinen varapuheenjohtaja Naantalin entinen kaupunginjohtaja Jouni Mutanen (kesk.) ja toinen varapuheenjohtaja on Niina Alho (sd.). Hän asuu Vauranojan tavoin Kaarinan Piikkiössä.

– Luotan siihen, että Varsinais-Suomen hyvinvointialueen asiantuntijat selviävät muutosmyllerryksestä ja kykenevät hoitamaan myös palvelujen rajapinnat. Ammattietiikka on vahva, ja osaamista riittää, Alho sanoo.

Hän myöntää, että ilmassa on kuitenkin paljon kysymyksiä.

– Ihmisillä on ihan oikeita konkreettisia huolia, ja meidän on pystyttävä antamaan heille – varsinkin henkilöstölle – ajantasaista tietoa ja infoa.

Myös asiakkuuksista on huolehdittava.

– Esimerkiksi laskujen lähettämisessä saattaa olla ensi alkuun sakkausta. Kotitalouksien on taloudenpidossaan hyvä muistaa, että kyllä ne laskut kuitenkin ennen pitkää lankeavat.

Alho suhtautuu tulevaan yhtä kaikki varsin tyynesti.

Yhdeksi sote-uudistuksen hyväksi puoleksi Alho näkee sen, että erityisesti pienissä kunnissa talouden ennustettavuus kohenee huomattavasti.

– Tähän saakkahan tilanne on ollut se, että pikkukunnissa esimerkiksi ennakoimattomat erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun kulut ovat voineet kääntää talouden kurssin äkkiä lähes päälaelleen.