Työpajatoiminta jatkuu Ugissa

0
Työpajaohjaaja Meri Lindgren järjestelee joulukoristeiden valmistuspistettä seuraavaa tekijää varten.

Työpaja Väiski siirrettiin elokuun alussa hallinnollisesti Uudenkaupungin kaupungin elinkeino- ja työllisyyspalveluiden alaisuuteen. Muutoksella haluttiin varmistaa työpajatoiminnan jatkuminen.

– Kaupungissa on katsottu että työpajatoiminta on tuloksellista ja monessa suhteessa tarpeellista, totesi työllisyyspalvelujen esimies Eila Pappila.

Kun maakunnallisten hyvinvointialueiden toiminta starttaa vuoden vaihteen jälkeen, niin sekä kuntouttava työtoiminta että sosiaalinen kuntoutus siirtyvät Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vastuulle.

– Olemme jo neuvotelleet yhteistyöstä hyvinvointialueen valmistelu vastuuhenkilöiden kanssa. Näiden neuvottelujen tuloksena lähdemme rakentamaan yhteistyömallia, missä Uudenkaupungin kaupunki tarjoaa henkilöstön ja tilat ja hyvinvointialue tarvittavan sosiaalisen tuen työpajalle tuleville kuntoutusasiakkaille, selvitti Pappila.

– Tärkein tavoite meillä on, että asiakasarjessa mikään ei juuri muutu, vaan kaikki jatkuu kuten ennenkin hallinnollisista muutoksista huolimatta, lisäsi Pappila.

Aktivointikeskus Puustin yhteydessä toimiva työpaja Väiski palvelee useita, keskenään hyvin erilaisia asiakasryhmiä.

– Kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiden ohella työpajaryhmissä käy oppivelvollisuusikäisiä nuoria, palkkatukityöllistettyjä sekä uravalmennuksen työharjoittelussa olevia. Tällä hetkellä nuorimmalla pajalaisella on ikää 17 vuotta ja vanhimmalla 62 vuotta, kertoi työpajaohjaaja Meri Lindgren.

Erilaisista taustoista ja elämäntilanteista huolimatta, on tavoite kaikkien työpajalaisten kohdalla sama.

– Työ tavoitteena on se että ihminen pääsee elämässään eteenpäin ja löytää jotain mikä kiinnittää hänet tähän yhteiskuntaan. Jonkun kohdalla tulevaisuus tarkoittaa opiskelupaikkaa, jonkun kohdalla taas työpaikkaa tai työharjoittelupaikkaa ja jonkun tie vie lopulta eläkkeelle, kuvaili Lindgren.

Työpajan asiakkaat on jaettu useaan ryhmään. Ryhmät kokoontuvat työpajalla eri aikoihin. Näin työpajan ohjaajilla eli Meri Lindgrenillä ja hänen työparillaan Johanna Kasurisella on aikaa asiakkaille. Toiminnan lomassa tapahtuvat keskustelut ovat tärkeässä roolissa, samoin muilta pajalaisilta saatu vertaistuki.

– Yhdessä hoidamme työpajan yhteydessä toimivan ruokalan ja valmistamme päivä ruuat. Muuten työt riippuvat vähän vuodeajasta. Esimerkiksi nyt valmistaudumme jouluun ja teemme erilaisia jouluisia tuotteita myyntiin, totesi Lindgren.

Käsillä tekeminen tuo päiviin mukavia onnistumisen elämyksiä. Työpaja Väiskissä valmistuneita tuotteita myydään kierrätyskeskuksen aulassa.

Ryhmät käyvät yhdessä myös retkillä talon ulkopuolella.

– Viime viikolla kävimme porukalla tutustumassa Crusellin kierrätysteemaiseen näyttelyyn. Yritämme löytää niitä arkea piristäviä juttuja, joista kaikki pääsevät nauttimaan ilmaiseksi, kertoi Lindgren.

Sijainti keskellä keskustaa on myös yksi Väiskin valteista.

– Tänne on helppo tulla. Lisäksi saman katon alla on muitakin asiakkaidemme usein tarvitsemia palveluja, luetteli Meri Lindgren.

Vuoden aikana työpajatoiminnasta saa elämälleen tukea ja uutta ponnahduslautaa noin 70 henkilöä.

– On hienoa tavata heitä jälkeenpäin ja kuulla miten elämälle on löytynyt uusi suunta, tiivisti työpajaohjaaja Meri Lindgren.