Ugissa hyvät näkymät

0

Suunnittelu- ja konsulttiyritys WSP Finland julkaisi jälleen viime viikolla tuoreen alueiden tutkimuksen, jossa kaikki Suomen kunnat on rankattu elinvoimaindeksillä mitattuna. Uusikaupunki sijoittui sijalle 59. Sijoitus on hyvä, kun pienimmän pistemäärän saaneet kunnat sijoittuivat sijalle 292.

Naapurikaupunki Laitila sijoittui tässä vertailussa paremmin, mikä tietenkin Uudessakaupungissa hieman harmittaa. Laitilan sijoitus oli 39. Se oli aivan suurten kasvavien kaupunkien perävanassa. Esimerkiksi Turun sijoitus oli 37.

Vertailuissa on aina se riski, että ne kallistuvat johonkin suuntaan. WSP käytti mittareina muun muassa saavutettavuutta, alueellisen kasvun edellytyksiä, monipuolista elinkeinorakennetta sekä vihreää rakennemuutosta.

Laitila ja Uusikaupunki ovat molemmat Hinku-kaupunkeja. Molemmissa kaupungeissa on tavoitteellinen ilmasto-ohjelma, jota jo toteutetaan. Myös Uudenkaupungin teollisuusyrityksissä on kunnianhimoisia hiilineutraaliustavoitteita.

Uudenkaupungin elinkeinorakenteesta on puhuttu jo vuosia, ettei se ole riittävän monipuolinen. Valmet Automotiven rooli on kaupungissa hallitseva. Kaupunki elää autotehtaan ja nyt myös akkutehtaan hengityksen tahdissa. Iso työnantaja on kaupungin etu – ja riski. Toisaalta kaupungissa on useita kasvavia yrityksiä. Alueen työvoimapula kertoo siitä, että kasvupotentiaalia on laajaltikin. Alueellisen kasvun edellytykset ovat siis kunnossa.

Se, missä Uusikaupunki häviää selkeästi Laitilalle, on sijainti. Laitila kukkoilee Kasitien varressa. Turun, Helsingin, Tampereen ja Rauman suunnasta Uuteenkaupunkiin on vartin pidempi matka. Toisaalta Uusikaupunki on meren rannalla. Ilman satamaa Uudessakaupungissa ei olisi esimerkiksi autotehdasta.

Näkymä on aina erilainen riippuen siitä, mistä suunnasta katsoo.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän