Uki otti revanssin Laitilasta – Biljardi on kaikille sopiva taitolaji

0
Hyvästä tilasta huolimatta joutuu palloa välillä lyömään erikoisestakin asennosta. Lyöntivuorossa Timo Nurminen.

Biljardiharrastus sai Uudessakaupungissa uutta kipinää, kun Pietolan Bar In-To:sta tuli paikallisen kerhon uusi kotipesä. Pelaajia käy sunnuntain peli-illoissa parhaimmillaan lähes kaksikymmentä ja vuoden aikana on myös viritelty yhteistyötä Laitilan suuntaan.

– Kävimme ottamassa mittaa Laitilan harrastajista jokin aika sitten ja nyt kutsuimme heidät vastavierailulle. Laitilassa tuli takkiin 5–3, mutta nyt pistetään asiat järjestykseen, lupasi uusikaupunkilainen lajin aktivisti Petri Helminen kaupunkien toisen kohtaamisen aattona.

Biljardi ja sen sukulaispeli snooker ovat monelle tuttuja pelejä, sillä niitä näkee televisiossa ja monen baarin kulmasta on ainakin aikanaan löytynyt pool-pöytä, jota illan mittaan on käyty kokeilemassa.

Baari-illan pelistä hieman vakavampaan harrastukseen on kuitenkin matkaa. Biljardi on parhaimmillaan, jos toki myös vaikeimmillaan, kunnon olosuhteissa eli isolla hyvällä pöydällä, jonka ympärillä on tilaa eikä lyöntiä tarvitse miettiä sen mukaan, mihin kohtaa keppinsä saa aseteltua.

Laitilassa löytyy kaksi täysimittaista pöytää Kukonkulmasta, jossa paikalliset harrastajat kokoontuvat lauantaisin viikkokisoihinsa. Uudessakaupungissa niin ikään kahdella pöydällä In-To:ssa pelataan viikkokisat yleensä sunnuntai-iltapäivisin.

Laitilalaisilla löytyy monelta lajin vakavampaakin harrastustaustaa ja aktiivit ovat aikanaan kiertäneen pelaamassa kauempanakin. Uusikaupunkilaiset ovat tyytyneet pelailemaan kotikulmilla.

– Täällä on kyllä käynyt sunnuntaisin pelaajia Turusta asti ja paikallinen taso on todettu ihan hyväksi. Nämä Laitila-kohtaamiset tuovat myös piristystä, kun pääsee pelaamaan uusia vastustajia vastaan, viikosta toiseen samat vastustajat alkavat kyllästyttää.

Pelitapa on viikkokisoissa normaalisti kasipallo. Kerhojen välisessä ottelussa kotijoukkue pistää listalle kahdeksan pelaajaa ja vierailijat saavat valita näistä kukin itselleen vastustajan.

Ottelu pelataan paras seitsemästä eli kumpi voittaa ensin neljä erää, voittaa koko ottelun ja tuo joukkueelleen pisteen. Tasainen ottelu saattaa kestää toistakin tuntia ja koko kohtaaminen iltaselle asti.

– Ei lopputulos ole tärkeintä, vaan se, että saa harrastaa hienoa lajia hyvässä porukassa. Paitsi että kyllä vastustajan pelaajan voittaminen on tärkeintä, ainakin jos on kyse laitilalaisista.

Eli pelataan tosissaan voitto mielessä, mutta kuitenkin rennolla mielellä ja kommentoidaan huumorilla höystäen omia mokia ja kehutaan vastustajan onnistuneita pussituksia.

Sunnuntaina mittelössä Uusikaupunki oli selvästi vahvempi ja nappasi kuusi voittoa kahdeksasta.

Lajin harrastuksen leviämistä hidastaa se, että pöydät sijaitsevat ravintolatiloissa. Kynnys lähteä kokeilemaan on monelle liian korkea eikä ravintolaympäristö ole alaikäiselle välttämättä hyvä paikka uuden harrastuksen aloittamiseen.

– Meillä on tarkoitus järjestää lajin tutustumistilaisuus ja opetusta talven aikana In-To:ssa esimerkiksi sunnuntaiaamupäivisin, jolloin baari on kiinni. Silloin voi asiantuntevan ohjaajan johdolla oppia perussäännöt ja päästä lajin perusteista kiinni, Helminen sanoo.

Sääntöjen puolesta biljardi ei ole vaikea, eikä se vaadi mitään fyysisiä erityisominaisuuksia. Taito ja oikea tekniikka ovat tärkeimmät ominaisuudet ja pelissä pitää myös pään pysyä kylmänä, jotta kohdepallo uppoaa pussiin ja lyöntipallo jää hyvään asemaan seuraavaa pussitusta varten.

Jussi Arola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän