Upea kirja Perämeren merellisestä historiasta

0
Perämeri-kirjan kuviin on mahtunut mukaan myös yksi uusikaupunkilainen laiva, vastarannalla edessä oleva Zachariassen-varustamon höyrylaiva Saint Stephen. Kuva on otettu Oulun Toppilan satamassa laivastovierailun aikana vuonna 1934. Etualalla ovat sukellusveneet Vesihiisi ja Iku-Turso ja taustalle panssarilaiva Väinämöinen.

Suomen Majakkaseura on tehnyt kirjan Perämeren merellisestä historiasta. Kirjassa kerrotaan tuon pohjoisen merialueen vaiheista ajallisesti peräti 500 vuoden ajalta ja alueellisesti kirja ulottuu Kokkolasta Tornioon.

Perämeri-kirjan kantavana teemana on merenkulun turvallisuus. Siihen pyrittiin jo varhaisina aikoina rakentamalla erilaisia merimerkkejä ja muita merenkulun turvalaitteita: ensin kaasoja ja pookeja, myöhemmin majakoita ja loistoja.

Mielenkiintoista on, että melkoinen osa vanhoista merimerkeistä on edelleen olemassa merenkulun historiasta kertovina muistomerkkeinä.

Erityishuomion kirjassa saavat luonnollisesti Perämeren kaksi merkittävää majakkaa Marjaniemi ja Ulkokalla, joilla on kummallakin ikää 150 vuotta.

Oleellinen osa merenkulun turvallisuuden takaamisessa oli ja on tietenkin myös ihmisillä, erityisesti luotseilla ja majakanvartijoilla. Myös he saavat kirjansa ansaitsemansa osuuden. Merkittävää on, että kirjan loppuun on kerätty nimilistat Perämeren luotseista sekä majakoiden ja majakkalaivojen miehistöistä.

Aina eivät laivat pääse turvalaitteista ja inhimillisistä ponnisteluista huolimatta kuitenkaan perille. Kirjassa kerrotaankin myös Perämerellä tapahtuneista haaksirikoista, joita on kirjattu sen sivuille viitisenkymmentä.

Kirjan kuvitus on poikkeuksellisen hieno ja monipuolinen. Sen sivuilta löytyy vanhoja merimerkkien piirustuksia ja karttoja sekä mahtava määrä menneitten aikojen ja nykyajan valokuvia.

Suurikokoisia sivuja kirjassa on kaikkiaan runsaat 360 ja niillä karttoja, piirroksia ja valokuvia yhtensä pitkälti yli 400.

Teos on useiden kirjoittajien ja kuvaajien yhteistyön tulos. Työtä on tarvittu runsaasti sekä arkistoissa tietojen ja kuvien hankinnassa että monien ihmisten haastatteluissa ja kohteiden kuvauksissa. Kirja on koostaan ja laajusteen huolimatta helppolukuinen. Tarinoilla – todellisilla sellaisilla – on siinä iso osuus.

Majakkaseura myy Perämeri-kirjaa periaatteessa vain omissa tilaisuuksissaan. Se on antanut kuitenkin niitä myytäväksi myös Uudenkaupungin merihistorialliselle yhdistykselle.

Perämeren merellinen historia on tähän saakka jäänyt monille melko tuntemattomaksi. Tämä koskee tietenkin etenkin ”etelän” ihmisiä.

Uutuuskirja tarjoaa nyt tilaisuuden tutustua tuon pohjoisen merialueen menneisyyteen.

Matti Jussila

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän