Uuden uimahallinvesikatto valmistumassa – Wintterin työmaalla urakka etenee talven tulosta huolimatta

0
SRV:n Wintterin työmaan projektipäällikkö Kaj Grönroos (vas.) ja runkovastaava Vesa Tahkoniemi tarkastavat uimahallin runkoa.

Aivan lähipäivinä monitoimijatalo Wintterin yhteyteen rakennettava uimahalli saa puuelementeistä vesikaton yllensä ja seinää nousee vauhdilla. Ensi kevään aikana koko Pohitullin ja Viikaisten mäelle nousevan koulun, päiväkodin, monitoimihallin ja uimahallin kokonaisuus saa vesikaton. Wintterin työmaa etenee aikataulussa ja uimahallin kattotöiden osalta jopa hieman etunojassa.

– Alueella tehdään yhä maanrakennustöitä ja rakennetaan pohjaviemäreitä. Myös perustusten ja tukimuurin muotti-, raudoitus- ja betonityöt jatkuvat. Teemme sokkelien ja väestönsuojaseinien veden- ja lämmöneristystöitä sekä betonielementtiasennuksia monitoimihallin ja koulun osalta, hankkeen pääurakoitsijana toimivan SRV:n Wintterin työmaapäällikkö Kaj Grönroos luettelee.

Viikko sitten satanut lumi ei ole aiheuttanut ongelmia työmaalle, eikä Grönroos ole huolissaan talven tuomasta roudastakaan.

– Paksumpi lumikerros tuo meille lisää töitä, koska lumi on poistettava, mutta rakennuksella on niin hyvä ja tasainen kalliopohja, ettei mahdollinen routiminen ole meille ongelma. Talven tuoma liukkaus on suurempi ongelma, koska turvallisuudesta on huolehdittava jatkuvalla hiekoittamisella, Grönroos kertoo.

Tulevan kolmekerroksisen koulun rungosta on jo kaksi kerrosta näkyvissä. Nyt näkyvät ikkuna-aukot ovat kohti jäähallia. Työmaa-aikaisesta puuovesta sisälle astuessa ensimmäisenä yllättää tilojen korkeus. Tällä hetkellä keskeneräisten tilojen huonekorkeus on runsaat 3,5 metriä.

– Tila vielä hieman madaltuu, kun kattoon laitetaan tekniikkaa ja lattiat pinnoitetaan, mutta kyllä näistä korkeaa ja avaraa tilaa tulee valmiinakin, Grönroos kertoo.

Ensimmäisen kerroksen puolilämpimissä sisätiloissa on aloitettu jo kevytsorabetonisten väliseinien asennustyöt. Tiloissa on paikoin hämärää, mutta kirkkaat kohdevalaisimet toimivat työvalona. Tilojen keskellä humisee useampi arkkupakastimen kokoinen lämmityspuhallin ja sisällä on selkeästi ulkotiloja lämpimämpää.

– Väliseinien rakentaminen on aloitettu koulun käsityö- ja taidetilojen kohdalta. Pidämme tiloja kaasupuhaltimien avulla jatkuvasti kymmenessä asteessa, jotta sisään ei pääse kosteutta, Grönroos sanoo.

– Väliseinien laittaminen on sellaista isojen miesten palapeliä, mutta työ on tärkeää, koska niiden avulla tehdään rakennuksen tukeva selkäranka, SRV:n Wintterin työmaan runkovastaava Vesa Tahkoniemi lisää.

Tahkoniemi kertoo, että yksi kevytsorabetoniseinäelementti painaa noin 360 kiloa. Se nostetaan hissin avulla pystyyn ja kävelytetään paikoilleen. Sen jälkeen ponttisauma vahvistetaan laastilla. Jouluun mennessä myös palloiluhallin runko on jo pidemmällä, kun sen seinäelementtejä aletaan nostaa paikoilleen.

– Myös koulun kolmannen kerroksen runkoasennukset alkavat viimeistään alkuvuodesta, Tahkoniemi kertoo.

Tällä hetkellä työmaalla työskentelee kymmenkunta SRV:n työntekijää ja noin 50 alihankkijoiden listoilla olevaa. Työmiesten määrä vaihtelee päivittäin, riippuen siitä, mikä vaihe urakassa on käynnissä.

– Ukrainan sota ei ole näkynyt meillä materiaalipulana, koska suurimmat tilaukset tehtiin jo alkuvuodesta ennen Venäjän hyökkäystä. Myöskään betonielementeistä, raudoista tai valmisbetonimassasta ei ole toistaiseksi ollut pulaa, Grönroos sanoo.

Energian hinnannousu sen sijaan näkyy työmaalla sekä öljy-, kaasu- että sähkölaskuissa.

– Valmistuvat tilat on kuitenkin pidettävä lämpimänä ja laitteet kuluttavat energiaa, joten siitä ei voi joustaa, Grönroos lisää.

Työmaalla on tälläkin hetkellä useita uusikaupunkilaisia alihankkijoita tekemässä muun muassa putki- ja sähkötöitä sekä siivousta ja talvikunnossapitoa.

– Työmaa tuo töitä koko Varsinais-Suomeen, mutta myös paikallisille. Ja työmaan työntekijät käyttävät muutenkin paikallisia palveluita hakemalla esimerkiksi puuta ja varaosia tai käymällä ruokatauolla syömässä tai kaupassa, Grönroos ja Tahkoniemi listaavat.

Wintterin työmaalle on edelleenkin runsaasti raskasta liikennettä. Edestakaista liikennettä syntyy esimerkiksi kalliolouheen ja -murskeen kuljetuksesta sekä rakennusmateriaali- ja betonitoimituksista. Betonielementtejä toimitetaan työmaalle päivittäin.

– Koulupolulla tehdään myös kaukolämpö-, sekä vesi- ja viemärijärjestelmien liitostöitä ja se saattaa vaikuttaa kulkureitteihin, joten alueella liikkuvien on syytä erityiseen varovaisuuteen, Grönroos korostaa.