Varmoja joulun merkkejä

0

Uusikaupunki pukeutui hentoiseen lumiasuun viikonlopun ja maanantain aikana. Tämän hetken sääennusteet lupaavat, että maa pysyy valkoisena viikonlopun yli ja perinteistä joulunavausta päästään viettämään talvisissa olosuhteissa sunnuntaina.

Wanhanajan joulumarkkinat ja joulukadun avajaiset tuovat iloa ja valoa muuten synkkien uutisten keskelle. Muun muassa energian hintojen noustessa monessa taloudessa mietitään tarkemmin, mihin rahat tänä jouluna käytetään.

Markkinakojuilla kuitenkin on vankka usko, että kaupunkilaiset löytävät paikalle, sillä kaikki 80 myyntipaikkaa ovat varattuja.

Jouluvalot syttyvät Alisellakadulla klo 16 alkavan pikkujoulurauhan julistuksen ja avauspuheen jälkeen.

Valaistulla joulukadulla on pitkä perinne Uudessakaupungissa. 1950-luvulla liikkeet aloittivat edustoillaan sähköisen jouluvalaistuksen, ja vuonna 1961 Alisellekadulle asennettiin ensimmäiset kadun yli menevät jouluvalot yhden korttelin matkalle.

Tämä ei ole ensimmäinen talvi, kun kunnissa on pohdittu, voiko jouluvaloja sytyttää lainkaan. 1970-luvun alun öljykriisistä ja energiapulasta huolimatta valot kuitenkin syttyivät myös silloin.

Valaistu joulukatu houkuttelee toivottavasti ihmisiä kauppoihin. Tänä vuonna kansainvälinen kulutusviikko ja sitä seuraava Black friday olisivat osuneet samaan viikonloppuun jouluavauksen kanssa, mutta paikalliset yrittäjät päättivät aikaistaan Iha pimi perjanta -päivää. Näin kauppiailla on enemmän aikaa keskittyä tulevan viikonlopun kiireisiin.

Toissa vuonna joulukatua ei koronapandemian vuoksi avattu virallisesti lainkaan, eikä markkinoita vietetty. Muuten Uudessakaupungissa on pidetty perinteistä kiinni. Sunnuntain tapahtumien lisäksi varmoja joulun merkkejä ovat tiistaina torille tuotu joulukuusi sekä sunnuntaina avautuva Wahlbergin museotalon joulu.

Kaikesta huolimatta joulu saapuu aina ajallaan ja nyt on lupa hiljalleen laskeutua sitä kohti.

Risto-Matti Kärki