Viidesluokkalaiset tenttasivat kaupungin asioista – Ugissa ensimmäistä kertaa lasten parlamentti

0
Kulttuurikeskus Crusellin sali oli lähes joka penkkiä myöden täynnä, kun viidesluokkalaiset kokoontuivat lasten parlamenttiin. Tapahtuman juonsi Päivi Sappinen.

Voisiko Kalanti – Laitila -välille saada pyörätien? Koska uusi uimahalli avataan? Miksi Kalannin koulussa ei ole kouluterveydenhoitajaa? Muun muassa näistä asioista Uudenkaupungin koulujen viidesluokkalaiset kyselivät Uudenkaupungin lasten parlamentissa.

Kaupunki järjesti keskiviikkona kulttuurikeskus Crusellissa ensimmäistä kertaa lasten parlamentin, johon oli kutsuttu kaupungin koulujen viidesluokkalaiset.

– Te teette tänään historiaa, kun olette mukana kaupungin ensimmäisessä lasten parlamentissa, kaupunginjohtaja Atso Vainio avasi juhlallisesti parlamentin.

Parlamentin teemana oli turvallisuus. Aamupäivällä Kalannin, Lokalahden ja Hakametsän koululaiset pääsivät tenttaamaan päättäjiä kaupungin asioista ja Uudenkaupungin yhtenäiskoulun, Saarniston ja Pyhämaan vitosluokkalaiset osallistuivat työpajoihin, joissa käytiin läpi lasten oikeuksia, tunteiden käsittelyä sekä fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta. Iltapäivällä oppilaat vaihtoivat paikkaa keskenään.

Oppilaat olivat etukäteen valmistelleet kysymyksiä kaupungin virkamiesten ja poliittisten päättäjien paneelille, johon kuuluivat hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Pilvi Marsela, opetustoimenjohtaja Arja Kitola, kaupunkisuunnittelija Henriikka Lohtaja , kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén, hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso ja nuorisopalveluista vastaava Jennika Salonen.

Parlamentaarikot eivät päästäneet vastaajia helpolla. Kalannin 5A-luokalta Veeti kysyi, miksi Uudestakaupungista pitää lähteä Turkuun saakka, kun tarvitsee sairaalaa. Tähän Vuorenlaakso vastasi, että kaupungissa on hyvä terveyskeskus, mutta jos esimerkiksi loukkaa jalkansa niin, että tarvitsee leikkausta, on lähdettävä Turkuun.

– Turku on Varsinais-Suomen keskuskaupunki ja sinne on keskitetty paljon palveluja.

Lokalahden koululta Mette kysyi, miksi Lokalahdella ei ole nuokkaritoimintaa alakouluikäisille. Jenni Salonen kertoi, että nuokkaritoimintaa suunnitellaan yläkouluikäisille Lokalahteen.

– Olemme koronan jälkeen elvyttämässä nuokkaritoimintaa. Sitä tulee aluksi yläkouluikäisille, mutta jos toivetta alakouluikäisten nuokkaritoiminnasta tulee, pyritään sitä toteuttamaan, hän lupasi.

Vuorenlaakso lisäsi, että kaupunki on sopinut Uudenkaupungin seurakunnan kanssa kerhotoiminnan järjestämisestä Lokalahden seurakuntatalolla.

Kalannista Anne-Miia toivoi Kalanti – Laitila -välille pyörätietä. Kaupunkisuunnittelija Henriikka Lohtaja kertoi, että se on pitkään ollut suunnitteilla.

– Tiesuunnitelmakin on jo valmis, mutta rahoitusta ei ole löytynyt. Nyt näyttää paremmalta, että se olisi tulossa, mutta aikataulua en osaa vielä sanoa.

Kalannin koululta kysyttiin myös, milloin uusi uimahalli valmistuu. Pilvi Marsela kertoi vitosluokkalaisille, että uimahalli rakennetaan Wintteriin ja sen rakentaminen on hyvässä vauhdissa.

– 2025 uimahallin pitäisi olla valmis.

Kalannista yksi tyttö kysyi rohkeasti paneelilta, miksi terveydenhuolto on retuperällä.

– Kalannin koululla ei ole kouluterveydenhoitajaa ja hammashuoltokin on siirretty Uuteenkaupunkiin, hän sanoi.

Arvela-Hellén kertoi, että siirron syynä oli Kalannin hammashoitolan sisäilmaongelmat. Opetustoimenjohtaja Arja Kitola kertoi, että Kalannin koululle on haettu kouluterveydenhoitajaa, mutta ei ole saatu.

– On huolestuttava asia, että tiettyihin tehtäviin ei löydy ammattilaisia. On vaikea saada kouluterveydenhoitajia ja myös koulupsykologeja. Näistä ammattilaisista on pulaa ja eduskunnassakin mietitään, mitä asialle voisi tehdä, pitäisikö esimerkiksi koulutusta lisätä.

Samaan aikaan kun Kalannin, Lokalahden ja Hakametsän viidesluokkalaiset tenttivät päättäjiä, kulttuurikeskuksen alakerrassa toisten koulujen viidesluokkalaiset työskentelivät työpajoissa. Villiina Raitanen, Enna Putro ja Matilda Vahanti Uudenkaupungin yhtenäiskoulusta maalasivat tunnevärejä.

– Yleensä lempivärini ovat violetti ja sininen, mutta välillä lempivärit vaihtuvat, Villiina selitti.

Enna käytti maalauksessaan pinkkiä, mustaa ja vihreää.

– Tykkään inspiroida. Kun näen jonkin kauniin jutun, haluan maalata sen, hän kertoi.

Kaupunki toteuttaa lasten aloitteen

Teija Uitto

Uudenkaupungin koulujen 5.luokat olivat laatineet turvallisuuteen liittyviä aloitteita esitettäväksi parlamentissa. Aloitteet esiteltiin videoina.

Hakametsän viidesluokkalaiset ehdottivat liikennevaloja Vakka-Suomenkadulle. Kalannin 5A-luokka esitti, että kaikkien viidesluokkalaisten pitää päästä säännöllisesti nuorisotiloihin. Saarnistosta tehtiin aloite, että koululaisille jaettaisiin heijastimet. Lokalahden koulun viidesluokkalaiset ehdottivat, että Uusikaupunki tilaisi julkkiksen puhumaan kouluihin some-käyttäytymisestä. Uudenkaupungin yhtenäiskoulun 5A-luokka toivoi valvontaa ja hidasteita torin ympärille. Kalannin 5B-luokka ehdotti koulupoliiseja tuomaan turvallisuutta kouluille. Pyhämaan viidesluokkalaiset olivat tehneet aloitteen digitaalisista liikennehymiöistä ja hidastetöyssyistä ajoradoille. Uudenkaupungin yhtenäiskoulun 5B toivoi läpsyrannekeheijastimia koululaisille.

Parlamentissa äänestettiin, minkä aloitteen kaupunki toteuttaa. Äänestyksen voitti Saarniston koulun aloite heijastimien hankinnasta. Kaupunki hankkii siis kouluille jaettavaksi heijastimia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän