Yhteisvoimin paikallisille lisää töitä–Martti Luotonen valittiin Ugin Yrittäjien puheenjohtajaksi

0
Martti Luotonen pitää kivijalkaliikkeitä keskustassa tärkeinä. Hän ehdottaa, että uudet yrittäjät testaisivat ensin tuotteitaan Ukishop-verkkokaupassa ja sitten rohkenisivat vuokrata myös toimitilaa.

– Pienen kaupungin vahvuus on se, että ihmiset tuntevat toisensa, Uudenkaupungin Yrittäjien puheenjohtaja Martti Luotonen sanoo.

Tätä vahvuutta Luotonen pyrkii edistämään uudessa tehtävässään yhä enemmän.

– Yrittäjäyhdistyksen ehkä tärkein tavoite on saada eri alojen yrittäjät saman pöydän ääreen, jolloin yhteistyö helpottuu ja syntyy paljon uusia ideoitakin.

Toiseksi tärkeimmäksi tehtäväkseen Luotonen kokee yhteistyön kaupungin kanssa.

– Kaupungin suuntaan ehkä ykköstavoitteena on sujuvoittaa vielä nykyisestään kaupungin ja paikallisten yritysten yhteistyötä.

Luotonen toivoo, että kaupunki voisi vielä nykyistä enemmän huomioida paikalliset yrittäjät esimerkiksi kilpailutuksissa.

– Paikalliset yrittäjät voi huomioida pilkkomalla kokonaisuuksia. En usko, että isojen kokonaisuuksien kilpailuttaminen tulee edes halvemmaksi. Tarjoajia on vain vähemmän ja jos kokonaisuus on vähänkin epäselvä, yritykset helposti varautuvat hinnoittelussa lisätöihin.

Yhdeksi hyväksi esimerkiksi paikallisten yrittäjien huomioimisesta hän nostaa Wintterin työmaan. Vaikka pääurakoitsijana on suuri rakennusyhtiö SRV, työmaalla on paljon paikallisia urakoitsijoita.

– Esimerkiksi koneurakoitsijat ovat tältä alueelta. Tällaisilla urakoilla on suuri merkitys. Yritys voi kasvaa kertaluokkaa isommaksi ja pystyy työllistämään enemmän.

Tilanne koituu lopulta myös kaupungin eduksi, kun yritykset kasvavat ja työllistävät, saa kaupunkikin enemmän verotuloja.

Luotonen esittää, että esimerkiksi Wintterin taidehankinnassa painotettaisiin paikallisuutta.

– Löydettäisiinkö omalta alueelta tekijät samalla tavalla kuin Asunto Oy Haikaran taideteoksen toteuttamisessa, hän heittää ilmoille idean.

Yrittäjäyhdistys on Luotosen mielestä hyvässä kunnossa, mistä hän kiittää vuodesta 2016 toiminutta puheenjohtajaa Erkka Jäsperlää ja muita aktiivisia jäseniä.

– Korona-aika sotki suunnitelmallisuutta, kun epävarmassa tilanteessa esimerkiksi tapahtumia piti peruuttaa. Suunnitelmallisuutta voisi nyt lisätä. Olisi hyvä sopia esimerkiksi tapahtumista ajoissa, se helpottaisi kaikkia.

Yrittäjäyhdistys on rakentanut tänä vuonna pienyrittäjiä ajatellen Ukishop-verkkokaupan. Luotonen rohkaisee yrittäjiä kokeilemaan alustaa.

– Sen kautta on helppo lähteä verkkokauppaan ja lisätä myyntiään. Toisaalta aloitteleva yrittäjä voi testata ideaansa ja tuotteitaan ensin Ukishopissa. Ei tarvitse heti vuokrata liiketiloja, hän ehdottaa.

Yrittäjäyhdistykseen kuuluu tällä hetkellä noin 260 yrittäjää. He edustavat laajalti eri toimialoja. Osalla toimialoista on kuitenkin omat järjestönsä, kuten maatalousyrittäjillä MTK. Monella yrittäjällä on kuitenkin taustaa maataloudesta, kuten Luotosella.

Martti Luotonen on maatilan poika. Perheessä on viljelty viljaa ja mansikkaa.

– Ensimmäisenä kesänä taisin pestä mansikkalaatikoita. Olin varmaan 10-vuotias ja palkka oli 20 markkaa tunnilta, hän muistelee hymyillen.

Luotonen opiskeli Tampereen yliopistossa tuotantotalouden diplomi-insinööriksi ja teki lopputyönsä Vahterukselle. Hän on työskennellyt myös Uudenkaupungin taloushallinnossa controllerina 1,5 vuotta.

Yrittäjäksi hän lähti innostuessaan asioista, joita ei voinut missään valmiissa työpaikassa toteuttaa.

– Teen toimistotöiden automaatiota ja ohjelmointia sekä prosessien parantamista, Simplefin toimitusjohtaja Martti Luotonen kertoo.

Kaupunkilaisille yrittäjien uusi puheenjohtaja on tuttu nimi valtuustosta, jossa hän edustaa keskustaa.

Fakta


Yrittäjäyhdistyksen hallitus


Hallitus 2023: Martti Luotonen, Tanja Runola, Simo Raitio, Noora Konttinen, Juha Hepojoki, Laura Lehmuskoski, Maija Talvinen, Aki Nummela ja Julle Rintala.