14-vuotiaat kaksospojat kuusikauppiaina – Kalantilaisveljekset jatkavat isoisän toritraditiota

0
Ilmari ja Olavi Tanner päivystävät torilla vuorotellen, sen mukaan miten koulusta pääsee kauppiaaksi.

Veljekset Olavi ja Ilmari Tanner myivät viime joulun alla kuusia kotitilallaan Kytämäen kylässä Kalannissa. Asiakkaita kävi vähän, niinpä 14-vuotiaat pojat päättivät tänä vuonna tulla myymään kuusia Uudenkaupungin torille. Kuusikauppiailla oli vain yksi pulma: Olavi sai koulusta vapaata, mutta veli Ilmari ei.

– Minä myyn nyt sitten aamupäivän kuusia ja kun Ilmari pääsee koulusta, hän jatkaa, Olavi kertoo.

Olavin seurana torilla on isä, Jani Tanner , joka vakuuttaa, että idea kuusikaupasta on poikien oma idea.

– En ole itse koskaan myynyt kuusia torilla. Sen sijaan isäni Olli on käynyt myymässä kuusia täällä torilla 60–70-luvuilla, Jani Tanner kertoo.

Hänen isänsä kuitenkin kuoli jo nuorena tapaturmaisesti, eikä Jani päässyt isänsä kanssa koskaan kuusikauppaa tekemään. Nyt hänestä on hienoa, että omat pojat ovat innostuneet kuusikaupasta.

– Naapurissa asuva mies on myynyt kuusia 52 vuotta. Hän kertoi lopettavansa kuusikaupan, niin ovat nyt sitten meidän pojat myymässä, Jani Tanner kertoo tyytyväisenä.

Olavi ja Ilmari eivät ole vielä päättäneet, mihin kuusikaupasta saadut tulot käytetään. Ainakin aluksi rahat laitetaan säästöön. Isästä hienointa on, että pojat oppivat, ettei raha puussa kasva – tosin tässä tapauksessa kasvaa. Yrittäjyystaidot karttuvat torikaupassa.

Tannerin pojat aloittivat kuusikaupan lauantaina ja aikovat jatkaa vielä aatonaattona. Sen Olavi on jo huomannut, minkälaiset kuuset kiinnostavat asiakkaita.

– Kuusen pitää olla tuuhea ja korkea. Meillä oli aluksi myynnissä pienempiä kuusia, niin piti sitten käydä kaatamassa isompia.

Pojat ovat itse kaataneet kuuset metsästä, mutta isän apuakin tarvitaan. Isä kuljettaa kuuset asiakkaille kotiin.

Kun toimittaja on lähdössä torilta toimitukseen, Olavi huikkaa perään, että mites se toimittajan kuusi, onko jo hankittu. Niin poika teki kuusikaupat, vaikka toimittajalla ei ollut edes lompakkoa mukana. Nuorten kuusikaupassa maksuvälineenä käy tietenkin myös mobiilimaksusovellus.

Huom. Juttua korjattu 20.12., muutettu Lokalahti Kalanniksi. 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän