Asukaslukuun kasvua

0

Maaliskuussa tulee vuosi siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Heti sodan alkaessa Ukrainasta tuli perheitä tänne turvaan. Osa perheistä pääsi maatiloille, joissa heidän sukulaisiaan oli ollut töissä. Maatilat majoittivat heidät ja tarjosivat aikuisille töitä. Kaupunki järjesti nopeassa tahdissa lapsille päiväkoti- tai koulupaikan.

Kesän jälkeen osa perheistä palasi Ukrainaan. Meidän on ehkä vaikea ymmärtää paluuta sodan keskelle, mutta ihmisillä on huoli kotipaikastaan ja läheisistään. Osa ukrainalaisista lähti kotimaastaan sillä ajatuksella, että he eivät ehkä palaakaan. He voivat perustaa uuden kodin tänne.

Tilapäistä suojaa saaneet voivat hakea kotikuntaoikeutta, kun suojelu on jatkunut vuoden. Tämä tarkoittaa, että ensimmäisinä Ukrainasta tänne tulleet voivat hakea kotikuntaoikeutta maaliskuussa 2023.

Kunnissa odotetaan nyt tätä ajankohtaa. Jos esimerkiksi parisataa ukrainalaista hakisi kotipaikkaa Uudestakaupungista, se tietäisi yhtäkkistä asukasluvun kasvua. Kuntien kannalta tilanne on siis lupaava. Asukkaita Uuteenkaupunkiin tarvitaan lisää, kun väkiluku muuten on ollut laskeva. Työvoimapulaa ei ratkaista ilman, että saamme muualta tulijoita. Kun ukrainalaisperheet ovat asuneet täällä jo vuoden ja oppineet jonkin verran suomen kieltäkin, he kotiutuisivat tänne luontevasti.

Turun kaupunki on päättänyt käynnistää Ryhdy turkulaiseksi -kampanjan. Sen tavoitteena on saada ukrainalaisista tuhat uutta turkulaista. Kampanjalla kaupunki viestittää ukrainalaisille, että olette tervetulleita, teidän koti voi olla täällä. Tämä viesti voi olla ukrainalaisille ratkaiseva. On helpompi jäädä, kun kokee olevansa toivottu. Myös meidän täällä Uudessakaupungissa kannattaa tätä viestittää.

Teija Uitto