Helen ostaa Kalantiin suunnitellun aurinkopuiston Ib Vogtilta – rakentaminen alkaa vuoden alussa

0
Tältä näyttää IBV Suomen saksalaisen emoyhtiön IB Vogtin toteuttama aurinkovoimala Sussexissa Iso-Britanniassa.

Aiemmin Helsingin Energiana tunnettu Helen ostaa rakennusvalmiin aurinkopuiston Uudestakaupungista. Kyseessä on norjalaislähtöisen Ib Vogt -konsernin Kalantiin suunnittelema aurinkopuisto.

Kyseessä on kohde, jonka aurinkoisuus vastaa Pohjois-Saksan tasoa. Puiston vuosituotanto on yli 200 gigawattituntia. Aurinkopuisto tulee kokonaan Helenin omistukseen.
– Aurinkosähkön määrä kasvaa tulevaisuudessa Suomessa moninkertaiseksi. Kalannissa sijaitseva puisto on ensimmäinen aurinkopuisto, jonka ostamme rakennusvalmiina, ja se on yksi suurimmista tämänhetkisistä Suomeen rakenteilla olevista aurinkopuistoista, kertoo Helenin yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Jenny Söderman.

Söderman toteaa, että teollisen kokoluokan aurinkopuisto täydentää osaltaan Helenin kotimaisen päästöttömän energian tuotantoa ja kasvattaa yrityksen energiaomavaraisuutta.
– Aurinkoenergialla tuotetun sähkön määrän lisääminen tukee myös tavoitettamme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä sekä siirtymää hajautettuun energiajärjestelmään, jossa energia tuotetaan eri lähteistä, Söderman lisää.

Aurinkopuiston rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2023 alussa, ja arvioitu ajankohta tuotannon aloittamiselle on vuoden 2024 loppupuolella.
– Suomi, kuten kaikki Pohjoismaat, on uusiutuvan energian kasvavaa markkina-aluetta myös aurinkovoiman osalta. Odotamme innolla ensimmäisen hankkeen toteuttamista Suomessa sekä myös monia hankkeita tulevaisuudessa, toteaa Ib Vogtin toimitusjohtaja Anton Milner.

Helenin tavoitteena on lisätä uusiutuvan aurinkosähkön määrää tulevina vuosina useita satoja megawatteja.
– Olemme aktiivisia aurinkopuistojen koko arvoketjussa aina luvittamisesta maanvuokraukseen, suunnitteluun, rakennuttamiseen, omistamiseen, operointiin sekä ylläpitoon asti. Etsimme aktiivisesti aurinkopuistoille sopivia alueita. Olemme myös kiinnostuneita ostamaan aurinkopuistoja avaimet käteen -periaatteella, Söderman sanoo.

Helenillä on jo ennestään rakenteilla aurinkopuisto Nurmijärven alueelle. Lisäksi yritys suunnittelee Lohjalle 10 megawatin voimalaa.