Hevostenkin jouluun kuuluvat perinteet

0
Jouluaaton maastoja on useimpina vuosina vetänyt Laura Heino itse. Heinon omaan jouluperinteeseen kuuluu vanha, punainen haalariasu. Kuva: Wasaborgin talli

– Salmen alueen asukkaat osaavat jo odottaa meitä, sillä lähtöaika joulumaastolenkille on pysynyt aina samalla, kertoo Wasaborgin tallin yrittäjä Laura Heino .

Joulumaasto on mukava ja leppoisa perinne niin osallistujille, mutta myös alueen asukkaille. Kierros alkaa jouluaattona aina kello 10. Wasaborgin tallin perinteikästä joulumaastoa on jatkettu nykyisten omistajien toimesta ja ensimmäinen Heinon järjestämä joulumaasto ratsastettiin vuonna 2008.

– Perinteeseen kuuluu, että aamutalli tehdään ensin yhdessä osallistujien kesken ja kymmeneltä lähdetään kiertelemään Salmen aluetta. Hevosia on nykyään tallissa enemmän ja laulun säestykseksi kannamme mukana pientä kaiutinta, muu ei oikeastaan ole muuttunut, nauraa Heino.

Yhden ainoan kerran Heino itse ei päässyt osallistumaan joulumaastoon, mutta silloinkin se järjestettiin ja vetäjänä oli Laura Heinon esikoistytär Ida Kallioinen .

Tiettyä reittiä ei ole vuosien aikana muodostunut, mutta hevosten kanssa pyritään kiertämään kaikki Salmen alueen tiet ja kujat läpi. Yllättäen koronapandemia sotki tätäkin perinnettä, mutta joulumaastoa ei haluttu perua kokonaan, se vain järjestettiin tällöin muutamin erikoisjärjestelyin.

– Pahimpien kokoontumisrajoitusten aikaan tehtiin kolme reissua alle 10 henkilön porukoissa. Olin silloin vetämässä kaksi reissua Veikka-ponin kanssa joulupukiksi pukeutuneena, kertoo Lauran puoliso Juho Heino huvittuneena.

Alueen asukkaat osaavat odottaa jo hevosjoukkiota ja ilmestyvät pihoihin ja ikkunoihin tervehtimään jouluisiin asusteisiin pukeutuneita ratsukoita ja valjakoita. Perinteen yksi hienous onkin juuri joulumielen levittäminen.

– Näissä on ollut myös aina kiva osallistujamäärä ja aktiivinen porukka. Tunnelma on erilainen jo aamulla tallilla. Parhaimpina vuosina hevosia on ollut mukana yli kaksikymmentä, muistelee Raija Hoikkala , joka on ollut jo useamman vuoden mukana joulumaastoilla.

Yksityishevosten omistajien lisäksi maastoon voi osallistua vuokraamalla ratsastuskoulusta hevosen. Tallilta löytyy koristeita moneen lähtöön, eikä tarvitse pelätä, että jäisi kokonaan ilman joulukoristeita, jollei kotoa löydy sopivia. Hevosille ja ratsastajille on koristeina käytetty muun muassa tonttulakkeja, poronsarvia, kuusen koristenauhaa ja patterikäyttöisiä valoja.

– Usein käy niin, että ensimmäisellä kerralla osallistujilla ei ole hirveästi koristeita mukana, mutta seuraavalla kerralla jo ostettu kaikenlaista, Laura Heino kertoo.

Tänä vuonna toista kertaa joulumaastolle on lähdössä Emilia Suominen . 12-vuotias Suominen toimii usein apurina sekä tallilla että monessa erilaisessa tapahtumassa. Retket ovat sujuneet aina hyvin, vaikka hevosten joulumieli saattaa toisinaan purkautua reippainkin askelin.

– Viime vuonna Emmi-poni oli todella reipas ja yritin pitää väliä edellä olevaan ratsukkoon, joka sekin vähän puuhasteli omiaan innokkaana, Suominen muistelee.

Aattona Emilialla on ratsuna Miku-poni, joka on valmiiksi talven värinen, eli valkoinen. Emilia suunnittelee ottavansa kotoa mukaan ainakin kuusen koristenauhaa.

Ratsukoiden ja valjakoiden mukana kulkee aina myös kakankerääjät. Talikot kulkeutuvat näppärästi kärryjen kyydissä, jolloin kakat saadaan kerättyä heti pois.

Hevosten joulunvietto on myös rentoa aikaa. Hevosille saatetaan tuoda kuusia tarhoihin syötäväksi ja jotkut tykkäävät koristella tallia ja karsinoita jouluisammaksi.

– Edelliset vuodet ovat olleet lumen kannalta suotuisia, mutta nyt vähän jännittää miten käy. Tunnelma kuitenkin on aina hyvä, oli sitten talvista tai mustaa. Posket ovat joka tapauksessa reissun lopuksi aivan kankeana laulamisesta, hymyilee Laura Heino.

Sanni Artiola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän