Joulupuuroa Kanervan hengessä

0
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntavaaliehdokas Milla Lahdenperä vierailivat joulupuurotilaisuudessa lauantaina.

– Tämä on pidetty samassa paikassa ainakin kymmenen vuotta. Halusimme nytkin järjestää, mutta ehtona oli se, että puolueen puheenjohtaja tulee paikalle, Riitta Kanerva sanoi.

Paikka on Eka Kebab torin laidalla ja tilaisuus joulupuuro, jota Ilkka Kanerva kävi vuosia jakamassa kannattajiensa kanssa. Järjestäjänä on Kanervan tukijoukko, Varsinais-Suomen Linjanvetäjät. Riitta on keväällä menehtyneen Ilkan isosisko. Viime joulun alla tilaisuus jäi väliin koronan takia.

– Nyt on vähän vaikeaa, Riitta liikuttuu.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lupasi tulla ja tulee täsmällisesti. Hänellä on mukanaan paikallinen eduskuntavaaliehdokas Milla Lahdenperä. Pöydät täyttyvät, mutta tungosta ei ole.

– Tulin katsomaan tulevaa pääministeriä, Leena sanoo.

Leena ei halua kertoa koko nimeään, mutta sen hän sanoo, että nykyinen hallitus on sössinyt kaiken ja sen, mitä ei ole, on hoidellut EU päin seiniä. Velkaa vain otetaan lisää, vanhusten asiat ovat huonosti ja sodan varjolla nostetaan kaikki hinnat.

Orpo lupaa, että ongelmat voidaan ratkaista.

– Suomessa kaikki perusasiat ovat kunnossa. Tästä on täysin mahdollista nousta ja meillä on selvä suunnitelma siitä, miten se tehdään.

Sähkön hintaan olisi Orpon mukaan pitänyt puuttua jo aikaisemmin. Hintakatto on välttämätön ja sähköyritysten on osallistuttava tähän savottaan, sähkön tuotantokustannukset eivät ole nousseet. Oppositio on valmis tukemaan hallitusta tässä asiassa: Orpo kertoo puhuneensa Mika Lintilän (kesk.) ja Annika Saarikon (kesk.) kanssa ja vakuuttaneensa, että tuki on varma, jos hallituksella on antaa järkevä esitys.

Valtion velkaantuminen on pysäytettävä, mutta puheenjohtaja sanoo, että kokoomus ei ole leikkaamassa keneltäkään mitään. Vain työttömyysturvaa halutaan porrastaa eikä yleistä asumistukea korotettaisi.

– Työn tekemisen pitää aina olla kannattavampaa kuin tukien nostaminen. Suomessa on 150 000 avointa työpaikkaa, ihmiset on saatava töihin, maa ei voi pärjätä muuten kuin tekemällä työtä.

Milla Lahdenperä, opettaja ja maatalous- ja matkailu-alan yrittäjä, huomauttaa, että myös työllistämisen pitäisi olla nykyistä helpompaa, samoin työn vastaanottamisen.

Lahdenperä lähti politiikkaan vasta pari vuotta sitten, mutta on jo Taivassalon kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Hän pyrkii eduskuntaan kevään vaaleissa nyt ensimmäistä kertaa.

Taina Vuorion keittämä ja Mirja Aaltosen tarjoilema riisipuuro näytti maistuvan. Kanervan nimi mainittiin usein ja hänestä kerrottiin muistoja ja näytettiin kuvia. Orpo kertoi, että hänelle tulee usein mieleen, että voisinpa soittaa Ilkalle ja puhua tästä ja tästä.

Lopuksi yleisö sai esittää kysymyksiä. Haluttiin tietää, mitä mieltä Orpo on puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) isyysvapaasta.

– En ymmärrä, miksi Kaikkonen jää isyysvapaalle juuri nyt, kun hän voisi jäädä vasta vaalien jälkeen. Meillä on Nato-prosessi kesken ja Antilla on siitä kaikki tieto, Orpo vastasi.

Pirkko Varjo

Petteri Orpo seuraa sähkön hintaa reaaliajassa

Pirkko Varjo

Myös Petteri Orpon perheessä Turussa säästetään sähköä. Puhelinsovellus kertoo sähkön hinnan reaaliajassa.

– Meillä on pörssisähkö. Talossa on maalämpö, mutta sähköön menee kuitenkin nyt 600 euroa kuussa kun lasku oli ennen 300. Yritämme säästää ja olemme muun muassa vähentäneet saunomista.

Orpo kertoo olevansa hyvin tietoinen siitä, että monilla ihmisillä on nyt todellinen hätä rahojen riittämisestä. Hän vakuuttaa, että päättäjillä on yhteinen tahto ratkaista asia ja uskoo, että ratkaisu löytyy. Omaa kokemusta kipeimmästä talousahdingosta hänellä ei ole.

– Oli minullakin opiskeluaikoina tilanteita, jolloin rahat olivat tiukalla. Olen kuitenkin sillä tavalla hyväosainen, että minulla oli silloin mahdollisuus saada vanhemmilta apua.

Juttua muokattu ja lisätty kainalojutun otsikko 21.12. klo 9.39.