Junkolan sisarusten leivintupa täyttyy tontuista

0
Mimmi Junkola keräilee tonttujen lisäksi myös joulumukeja. Niistä tarjotaan Joulupoppiksessa glögiä, mehua tai vaikkapa punajuurimehua.

Tällaista idylliä tuskin löytyy mistään muualta maailmasta. Pieni, punainen talo on vanha saunamökki, josta on rakennettu viehättävä leivintupa. Talo on suloisimmillaan joulun alla, kun Mimmi Junkola rakentaa leivintupaan tonttulan.

Kun ulko-oven avaa, talosta tulvahtaa vastaan leivonnaisten tuoksu ja lempeä lämpö, joka kietoutuu ympärille kuin halaus. Leivinuunin pesässä räsähtelevät kotoisasti koivunklapit. Emäntä tarjoaa vieraalle silti villatöppöset jalkaan, sillä vanhan talon puulattia on viileä.

– Tervetuloa meidän vanhaan saunaan, Mimmi toivottaa kasvot hymyssä suin.

Tästä seikkailu alkaa. Talo ei ole suurensuuri, silti sinne mahtuu monta pikkuruista maailmaa.

– Tämä on tosiaan ollut meidän saunarakennus, jossa oli vain maalattia.

Saunarakennus oli jäänyt pois käytöstä, kun Mimmi Junkolan ja Maija Junkola-Lehtosen isovanhemmat rakensivat 60-luvun alussa uuden talon sisäsaunalla. Punainen saunarakennus jäi nököttämään hiljaisena ja kylmänä pihapiiriin. Se toimi yli 20 vuotta partiolaisten paperinkeräyspisteenä.

Mimmi ja Maija päättivät kymmenen vuotta sitten remontoida saunan uuteen käcyttöön.

– Olin aina haaveillut leivintuvasta, Mimmi kertoo ja se saunarakennukseen ensin tehtiinkin.

Kylällä oli taitava kirvesmies, jolta löytyi vanhaan taloon sopivaa vanhaa puutavaraa lattiaksi. Kaiken muunkin haluttiin olevan vanhaa. Siinä missä oli ennen sauna, on nyt leivintupa ja leivinuuni. Entisen pukuhuoneen paikalla on takka ja pieni makuusoppi. Mahtui rakennukseen myös nykyaikainen keittiönurkkaus, vessa ja jopa pieni kylpyhuone.

Kun neliöt ottaa hyvin käyttöön, niihin mahtuu paljon. Nyt Mimmi voi pitää vanhassa saunamökissä Joulupoppista eli pop up -joulukahvilaa. Mökkiin voi myös majoittautua, tulee sitten mistä päin maailmaa tahansa, kuten Mimmin puoliso, jazzmuusikko Kari Antila keikoiltaan.

Uniikki talo on hämmästyttävän muuntautumiskykyinen. Joulun alla talo muuttuu tonttulaksi.

Mimmi Junkola on keräillyt vuosien ajan tonttuja. Nyt tonttuja on talon joka ikkunalla, kaappien ja pöytätasojen päällä. Niitä kurkistelee leivinuunin nurkasta, saapastelineen viereltä ja missä kaikkialla tontut nyt ikinä voivatkin luurailla. Joulutonttujen joukossa taitaa olla myös muutama saunatonttu, noenharmaasta hiippalakista päätellen. Tonttujoukkoa johtaa joulupukki, joka on saanut kunniapaikan leivintuvasta. Jos kaikki muut huonekalut ja esineet siirtyilevätkin talossa paikasta toiseen, joulupukkia ei siirrellä. Se katselee vakaana omalta paikaltaan talon menoa.

Talossa on paljon pieniä, kiinnostavia yksityiskohtia, kuten hirret, jotka ovat osin mustuneita.

– Mummun kotitalo on palanut ja sieltä on otettu käyttöön hyväkuntoisia hirsiä, Mimmi kertoo.

 

Talo on mestarinäyte siitä, miten kaiken voi kierrättää ja miten kaiken voi myös jakaa. Talossa voi yöpyä sukulaisia eri kokoonpanoissa, milloin on Maijan perhettä viettämässä aikaa tutussa mummulan pihapiirissä tai Mimmi Karin kanssa.

Mimmi on keräilijätyyppi ja jos tunnet sellaisen, niin tiedät, että jos keräilijätyyppi hankkii yhden esineen, niin eihän se siihen jää. Niinpä tänä jouluna Mimmi on rakentanut pihapiirin vanhaan vilja-aittaan enkelivintin, kas, kun enkeleitäkin on kertynyt.

– Jos haluaa juoda joulukahvit rauhallisessa ympäristössä, niin enkelivintti on juuri sellainen paikka, Mimmi sanoo.

Joulupoppiksessa Mimmi tarjoilee kahvia, teetä tai glögiä joulumukeista, joita niitäkin on kymmeniä erilaisia. Hän on ostanut niitä pääasiassa Saksan ja Itävallan joulutoreilta. Keski-Euroopassa jokaisella joulutorilla on omannäköisiä joulumukejaan. Niissä tarjoillaan glühweinia, mutta mukin voi ostaa myös omakseen. Joulupoppiksessa niistä voi juoda myös vaikkapa punajuurimehua. Mimmi Junkola kehittelee joka vuosi Joulupoppikseen jotain uutta.

Joulupoppis on kiireiselle yrittäjälle tapa laskeutua joulurauhaan. Mimmi nauttii joulupuuhailusta ja usein seuraan liittyy myös hänen ystävänsä. Molemmat naiset nauttivat touhuilusta. Pyhärannan Rohdaisten kylä on talvisin hiljainen, mutta Joulupoppiksessa riittää silti kävijöitä. Paikalliset ja mökkiläiset pistäytyvät jouluherkuilla ja juttelemassa.

Mimmi miettii, kannattaako tänä jouluna enää leipoa sitä saaristolaisleipää, jota hän on tehnyt joka vuosi noin 30 vuoden ajan.

– Olen saanut saaristolaisleivän reseptin lahjana yhdeltä emännältä. Nyt niitä reseptejä löytyy netistä vaikka kuinka paljon ja monet leipovat saaristolaisleipää itse.

Mimmi keksii siis taas jotain uutta.

Joulupoppis Pyhärannassa 10.12.