Kahden sortin kriisiä

0

Sähkön hinnat ovat kiristäneet tällä viikolla paitsi pörssisähköä käyttävien kuluttajien myös poliitikkojen pinnaa. Pörssisähkön keskihinta kipusi tiistaina jopa 73,15 senttiin kilowattitunnilta. Hinta on kova, kun esimerkiksi viime vuonna spot-keskihinta oli 8,95 senttiä kilowattitunnilta ja vuonna 2020 vain 3,47 senttiä.

Eduskuntaan on tulossa kansalaisaloite, jossa vaaditaan sähkölle hintakattoa. Vaatimus ei ole tuulesta temmattu, sillä peräti 17 EU-maata on säätänyt jonkinlaisen sähkön hintakaton. Myös SDP on jo vaatinut hintakaton säätämistä. Vaatimus on kuitenkin päättäjille hankala, sillä on myös harkittava sitä, mikä hintakaton vaikutus olisi valtiontalouteen. Lisäksi ratkaistavana on samanaikaisesti toinenkin kriisi. Sairaalapäivystyksissä on kriisitilanne, koska potilaille ei löydy riittävästi jatkohoitopaikkoja.

Joulurauha voi olla tänä vuonna vaikea tavoite.

Meidän kuluttajien roolina on säästää ja harkita – ja sitä myös tehdään. Esimerkiksi Tyksin päivystykseen on tullut potilaita viime vuosia vähemmän (TS 16.12.). Moni varmaan miettii nyt kahdesti ennen kuin hakeutuu päivystykseen. Riskinä on, että osa potilaista sinnittelee kotona liiankin pitkään.

Sähköstä säästäminen näkyy selvästi asuinalueilla, joissa savupiipuista tupruttelee tulisijoista nouseva savu ja osa pihoista on iltaisinkin pilkkosen pimeänä. Monessa kotitaloudessa pyykkikoneet ja astianpesukoneet pyörivät öisin, kun pörssisähkö on halvempaa.

Sähkökatkoksiinkin on varauduttu. Uudenkaupungin kouluissa ja päiväkodeissa on jo mietitty keinot, miten esimerkiksi ruokailu järjestetään, jos lämmintä ruokaa ei saa. Myös kotiin kannattaa varata elintarvikkeita, joita voi syödä sellaisenaan.

Toivottavasti edes jouluna sähkön hinta alenee ja pääsemme kinkun paistoon hyvällä mielellä. Ähkyä ei kuitenkaan pidä hankkia, jotta ei pahenna päivystyksen ruuhkia.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän