Kalanti – Kodjala -välille joululahjarahaa

0
Kantatie 43:lla sattui pyöräilyonnettomuus heinäkuussa. Sen jälkeen tielle on vaadittu leveämpää piennarta tai uutta kevyenliikenteen väylää Kalanti - Kodjala -välille.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on päättänyt myöntää Kantatie 43 Kalanti – Kodjala -osuuden uudelleen päällystämiseen 500 000 euroa. Joululahjaraha on valtion talousarvion jakamatonta varaa.

– Olin kesällä Crusell-valtuuskunnan kokouksessa Uudessakaupungissa ja saimme kokoukseen tuoreeltaan tiedon pyöräilijän onnettomuudesta. Se järkytti minua suuresti. Olin yrittänyt saada tieosuudelle jo viime vuonna rahoitusta ja mietin, olisiko rahoitus voinut pelastaa tämän nuoren, turkulainen valtiovarainvaliokunnan tiede- ja sivistysjaoston jäsen, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) kertoo.

Hän on tyytyväinen, että nyt rahoitus saatiin tieosuudelle. Joululahjarahalla voidaan poistaa tien tärinäraidat ja saada leveämpi piennar pyöräilijöitten käyttöön.

Myös kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Esko Kiviranta (kesk.) korostaa olevansa tyytyväinen tiehankkeisiin tehdyistä lisäyksistä. Kalanti – Kodjala -tieosuuden lisäksi valtiovarainvaliokunta myönsi rahaa muun muassa valtatie 9:n riista-aitoihin välillä Aura-Loimaa sekä Turun saariston tiehankkeisiin.

Valtiovarainvaliokunta myönsi joululahjarahaa myös Saaristomeriohjelman tehostamiseen eli maatalouden vesiensuojelun tiekartan toimenpiteiden nopeuttamiseen osoitetaan 150 000 euroa.

Joululahjarahoista ohjattiin lisäyksiä myös Turun yliopistolle opettajakoulutuksen tutkimusperusteiseen kehittämiseen 600 000 euroa, Puutarhaliitto ry:lle 50 000 euroa, Karjalan liitolle 80 000 euroa, Käsi- ja taideteollisuusliitto TAITO ry:lle 300 000 euroa, Kotitalousneuvontajärjestöille (Maa- ja kotitalousnaiset, Martat) vuoden 2023 täydentävässä talousarvioesityksessä 500 000 euroa, Kylätoimintaan Suomen Kylät ry:lle 300 000 euroa, 4H-toiminnan turvaamiseen 350 000 euroa, Seurantalojen korjausavustuksiin 200 000 euroa, Talous ja nuoret -yrittäjyyskasvatukseen 200 000 euroa ja Nuori Yrittäjyys ry:lle 100 000 euroa.