Kansalaisopiston kevätohjelmassa on tarjolla 500 kurssia

0
Vakka-Suomen kansalaisopistolla on nykyään oma liikuntatila Kräkin talon ylimmässä kerroksessa eli samassa talossa kuin missä on opiston toimisto ja muita opetustiloja. Liikuntatilaa käytetään myös luentotilana.

Vakka-Suomen kansalaisopiston kevätohjelman olisi pitänyt kolahtaa keskiviikkona jokaisen postiluukkuun. Ilmoittautuminen kevään uusille kursseille alkaa kuitenkin vasta ensi tiistaina, joten vielä on aikaa tutustua uuteen opetustarjontaan.

– Olen hyvin tyytyväinen kevään ohjelmaan. Sen kokoamisessa on kansalaisopiston henkilökunta tehnyt jälleen upeaa työtä, kiitteli Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori Tomi Kangas.

Ohjelmassa on tarjolla yhteensä 500 kurssia keväälle, yhteensä noin 9 600 tuntia. Valtaosa kursseista pidetään joko Laitilassa tai Uudessakaupungissa.

– Lisäksi osassa syksyllä alkaneista kursseista on yhä tilaa, joten kannattaa tutustua koko vuoden kurssitarjontaan, muistutti Kangas.

Koronavuodet rokottivat rajusti kansalaisopiston opiskelijamääriä, mutta nyt tilanne on jo huomattavasti parempi.

– Parhaimpina vuosina ennen koronaa toteutuneita opetustunteja oli kalenterivuodessa reilut 17 000 ja opiskelijoita oli noin 5500. Ensimmäisenä koronavuotena opetustuntien määrä laski noin viidellätuhannella ja erityisesti opiston aiemmin niin suosittu luentotoiminta kärsi pahoin.

– Tämän vuoden toteutunut tuntimäärä tulee olemaan noin 16 700 ja opiskelijoina on ollut yli 5 000 eri henkilöä, eli toiminta on palautunut lähes koronavuosia edeltäneelle tasolle. Myös luentotoiminta on ollut kuluneen syksyn aikana jälleen ilahduttavan vilkasta, kertoi Tomi Kangas.

Pian alkava vuosi lupaa opistolle muutenkin hyvää. Kuntien maksaosuudet ovat nousseet jonkin verran, erityisesti Laitilan, Uudenkaupungin ja Vehmaan. Lisäksi vuoden 2023 valtionosuus nousee kohtuullisen paljon ja tulee olemaan 627 680 euroa.

– Uskon, että opiskelijoiden kiinnostus kansalaisopiston kurssitoimintaa kohtaan jatkuu vireänä ja siten myös kurssimaksuista saatavat tulot yltävät budjetoituun, eli taloudellisesti vuosi 2023 tulee olemaan vakaa, selvitti Kangas.

Kangas iloitsee myös siitä, että kansalaisopisto saa uusittua kestävän kehityksen sertifikaatin. Opistolla on ollut kyseinen sertifikaatti vuodesta 2016 lähtien.

Käden taidot ja liikunta ovat tänäkin keväänä tuntimäärillä mitattuina suurimmat oppiaineet.

Kädentaidoissa on tarjolla kursseja erilaisten tekniikoiden ja materiaalien parissa sekä monia innostavia lyhytkursseja. Uudessakaupungissa uusia kursseja ovat esimerkiksi koirien vaatteet, huopalaukku ja keväiset koristeet pajusta ja varvuista. Käytännön taidoissa tutustutaan niin gluteenittomaan leivontaan, riistalihan käsittelyyn kuin puunpolttoon.

Yhteiskunta-aineissa on jälleen luvassa mielenkiintoinen kevät. Luentotarjonnassa painottuu Uudessakaupungissa paikallishistoria ja luonto. Luennoilla tutustutaan esimerkiksi ensimmäisen suomalaisen aviorikosromaanin kirjoittajaan, uusikaupunkilaiseen Wendla Randelinin elämään, perehdytään kyykäärmeisiin sekä mistelimysteeriin.

Liikuntakursseilla on paljon suosittuja ns. pehmeitä liikuntalajeja. Kansalaisopistolla on Uudessakaupungissa nykyään käytössä myös oma liikuntatila. Tila sijaitsee ns. Kräkin talon neljännessä kerroksessa, siis samassa rakennuksessa, missä on kansalaisopiston toimisto ja muita opetustiloja.

Kieliopetusta on tarjolla peräti 12 eri kielessä, kansalaisopistossa voi opiskella niin ukrainaa kuin kreikkaa ja viittomakieltä.

– Kieliopetuksessa painottuu hyvin vahvasti suomen kielen opetus. Pian lähes puolet meidän tarjoamasta kieliopetuksesta on suomen kielen opetusta, pääosin maahanmuuttajille, kertoi Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori Tomi Kangas.