Kaupunki jatkaa asumisneuvontaa – Taloudenpidon ja asumistaitojen opettamiselle kysyntää

0

Kaupungissa on tarjottu tänä syksynä asumisneuvontaa ja kokeilun ensimmäiseksi aikarajaksi oli asetettu vuodenvaihde. Kaupunginhallitus päätti tällä viikolla, että asumisneuvonta saa jatkoa ja lisärahoitusta haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta.

Kaupunki osallistuu Aran asumisneuvojahankkeeseen myös vuosina 2023–2027. Kaupungille asumisneuvonnan hankekustannukset ovat vuositasolla noin 5 000 euroa ja Ara päättää hankkeen avustuksesta vuoden kerrallaan. Kaupungin hakema lisärahoitus on Aralta 68 000 euroa vuodessa.

Kaupungissa on syksyn aikana havaittu, että palvelulle on kysyntää ja tarve olisi myös toisen työntekijän palkkaamiseen. Kaupungin asumisneuvojana on tänä syksynä toiminut Mari Heiskanen.

Uudessakaupungissa on paljon asukkaita, joille on kerääntynyt vuokrarästejä. Asumisneuvonnan avulla voidaan estää asunnottomuutta ja vähentää häätöjen määriä. Myös kaupungissa tehtävät muutokset Uudenkaupungin Vuokratalot Oy:n osalta tarvitsevat tuekseen asumisneuvojan ohjausta ja neuvontaa. Kaupunki on yhdistänyt vuokrataloyhtiöitä uuteen yhtiöön ja asumisneuvontaa tarvitaan vuokralaisten tueksi muuttuvissa toimintatavoissa.

Kaupungissa on tarve myös asumistaitojen ja asuntohygienian opettamiseen. Jo yhden kaupungin omistaman vuokra-asunnon remonttikustannusten estäminen tuo asumisneuvontahankkeen kustannukset takaisin.

Asumistaitojen opettamiseen ja tukemiseen tarvitaan siihen erikoistunut työntekijä, joka toimii yhdessä isännöitsijöiden, vuokranantajien, sosiaalitoimen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Asumisneuvonnan tarkoituksena ennaltaehkäistä vuokralaisten talousongelmien syntymistä. Tässä huomioidaan erityisryhmänä maahanmuuttajat. Samalla kaupunkiin luodaan palvelupolkua, jonka avulla vähennetään vuokravelkoja ja estetään häätöjä.

Aran valtakunnallisessa hankkeessa on jo havaittu, että asukkaiden on ollut vaikeaa ymmärtää omien tulojen ja arjen menojen merkitystä. Esimerkiksi auton maksut on saatettu kokea tärkeämmäksi kuin vuokran maksaminen.

Osalla maahanmuuttajista on tähän vaikuttanut asumisen historia Suomessa. Rahojen loppuessa he ovat muuttaneet kaverinsa luo asumaan. Esimerkiksi yksiössä on asunut useampia ihmisiä, vaikka talon kirjoilla on heistä vain yksi. Tämä vaikuttaa osaltaan piiloasunnottomuustilanteeseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän