Kinkun voi korvata joulusellerillä

0
Simo Reijonsaaren tarjoilema jouluselleri näyttää pikkukinkulta.

Kalantilaisella Uussaaren tilalla kasvatetaan reilusti yli puolet Suomen mukulasellereistä.

– Meillä on ollut sellerin pinta-ala tänä vuonna seitsemän hehtaaria ja ensi vuonna pinta-ala nousee kymmeneen hehtaariin, kun saimme isomman sellerisopimuksen Apetitin kanssa, maatalousyrittäjä Aleksi Uussaari kertoo.

Kaikkiaan Vihannes-Laitilan sopimusviljelijänä toimivalla tilalla on reilut 200 hehtaaria peltoalaa, joista lähes sadalla hehtaarilla viljellään erilaisia vihanneksia, muun muassa lanttua, sipulia ja palsternakkaa.

Juureksia suomalaiset käyttävät paljon jouluna laatikoihin, mutta esimerkiksi sellerin käyttö on vielä vähäistä.

– Sitä käytetään lähinnä maustekasvina keitossa, Uussaari toteaa. Siksi hän on erityisen tyytyväinen, kun Gasthaus Pookin ravintoloitsijana toiminut ruokaguru Simo Reijonsaari on alkanut kehitellä sellerireseptejä.

– On hienoa, että joku Suomessa näkee sellerissä potentiaalia. Hollannissa, Belgiassa, Saksassa ja Tšekeissä juureksia käytetään paljon monipuolisemmin kuin meillä, Uussaari kertoo.

Reijonsaari on kutsunut viljelijän maistelemaan, minkälaisia herkkuja hän on kehitellyt selleristä. Tarjolla on tänään jouluselleriä, mutta Reijonsaari rohkaisee kotikokkeja kokeilemaan selleriä myös pihveinä.

– Kun kasvissyönti lisääntyy, monessa perheessä mietitään, millä sen kinkun korvaisi. Sen voi korvata esimerkiksi sellerillä.

Reijonsaari on paistanut mukulasellerin muheaksi uunissa ja nostanut sen tarjoiluvadille. Siinä herneitten ja luumujen kera se tosiaan näyttää pikkukinkulta.

Sellerin lisukkeena on myös fenkolitillihilloketta, suppilovahveroita sekä porkkanalaatikkoa. Sellerin kera ruokaguru tarjoaa herkullista kanttarellikastiketta.

– Joulupöydän voi rakentaa kokonaan lähiruualla. Juurekset ovat lähtöisin lähitiloilta ja sienet metsästä, Reijonsaari hymähtää.

Aleksi Uussaari maistelee tyytyväisenä jouluselleriä. Heidän perheessään paitsi viljellään, myös syödään paljon juureksia.

– Kun isällä aikanaan verensokeri nousi, hän jätti perunan. Sen jälkeen meillä on syöty runsaasti uunijuureksia. Isällä ruokavalion muutos auttoi verensokeriin niin, ettei hän tarvinnut niitä lääkkeitä, joita lääkäri oli hänelle suositellut.

– Äidilläni on ollut tapana laittaa samaan vuokaan lanttuja, porkkanoita, palsternakkaa, selleriä, punajuurta ja tietysti pikkusipuleita myös.

Varhaisperunoita Uussaaren perheessä kuitenkin syödään, ne ovat niin suurta herkkua.

Uussaaren tilalla on keskitytty mukulasellerin viljelyyn. Varsiselleri on nyt hyvin trendikäs, sillä se on suosittua smoothiessa. Ravintoarvoltaan mukulaselleri on kuitenkin yhtä hyvä.

Uussaari suosittelee, että mukulasellerin vain pesee kunnolla, mutta ei kuori.

– Kuoressa on makua ja hyvät ravintoarvot.

JouluselleriSivele kokonaiset sellerit öljyllä ja mausta suolalla. Jos haluat makeampaa herkkua, mausta selleri myös siirapilla.

Paista selleriä uunissa 180 asteen lämmössä noin 1,5 tuntia tai kunnes sellerin sisälämpötila on 75–80 astetta. Selleri sopii hyvin lipeäkalan kanssa tarjottavaksi.

SelleripihvitLeikkaa mukulaselleristä sentin siivuja. Keitä siivut liemessä, jossa on litra vettä ja 1 dl maitoa noin vartin verran.

Pyörittele pihvit ensin vehnäjauhoissa. Vatkaa kananmunat kevyesti. Kasta pihvit munamassaan ja ripottele sen jälkeen korppujauhoja pintaan. Paista pihvit kauniin ruskeiksi.

Teija Uitto

Joulu on helposti ähkyn aikaa, kun ihmiset syövät normaalia enemmän ja rasvaisempia ruokia. Simo Reijonsaari suosittelee jaksottamaan ruokailua.

– Joulupöydässä ei tarvitse olla ihan kaikkea. Se voi olla ruuansulatukselle mahdoton tehtävä.

Ruokaa kannattaa syödä rauhallisesti, jotta ei tule ahmineeksi liikaa. Ennen jälkiruokaa Reijonsaari suosittelee pitämään tauon.

– Saunaa ruuan päälle en suosittele. Se voi olla sydämelle liikaa.

Teija Uitto

Jouluruokien makuun vaikuttavat myös valitut juomat. Simo Reijonsaari sanoo, että vesi ei tue ruokien makua samalla tavalla kuin hyvin valittu viini.

– Viini voi olla myös alkoholiton. Alkoholittomien viinien ja olueiden maut ovat kehittyneet viime vuosina hyvin.

Perinteisessä joulupöydässä sillin ja rosollin kanssa voi tarjota esimerkiksi tummaa olutta tai portteria.

– Lipeäkala on haastava. Sen kanssa sopii parhaiten mieto olut tai kotikalja, kunhan se ei ole liian makeaa.

Kinkun makua täydentää punaviini.

Nyt on trendikästä juoda läpi menun kuivaa samppanjaa. Reijonsaaren mukaan se on periaatteessa ihan hyvä ratkaisu, mutta ei sittenkään paras.

– Kyllä täyteläinen punaviini sittenkin saa kinkun maistumaan.

Jälkiruuan kanssa sopii parhaiten eiswein-tyyppinen viini tai portviini.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän