Korihait kartoittaa pelaajamarkkinoita talouden ehdoilla – ”Uuden pelaajan tuonti maksaa noin 3000–4000 euroa”

0
Prince Oduro sekä vasemmalla oleva Quin Cooper (27) ovat Korihaiden ainoat yli kymmenen pisteen keskiarvoilla pelaavat ulkomaalaispelaajat.

Korihait on ajautunut Korisliigassa seitsemän ottelun tappioputkeen. Vaikka haiparvi on lähes jokaisessa ottelussa taistellut voitosta, ei hyvät taistelut näy sarjataulukossa.

Syytä huonolle menestykselle on yleisesti vyörytetty ulkomaalaispelaajien harteille. Haiparven neljästä ulkomaalaisesta yhdestäkään ei ole varsinaisesti saatu ratkaisuvoimaa ottelun tärkeille hetkille.

– Aika moni matsi on ratkennut siihen, että vastustajan ulkomaalaiset ovat tehneet niitä kovia suorituksia eikä me, Korihaiden toiminnanjohtaja Casper Santanen myöntää.

Toivottua apua toivottiin Brandon Alstonilta, mutta koeajalla ollut pelaaja ei kahden pelin jälkeen vakuuttanut seurajohtoa ja valmennusta.

– Ei hän lopulta ollut sellainen, mitä me haimme. Ensimmäiset kymmenen minuuttia Seagulls-ottelusta näytti, että nyt löysimme hyvän kaverin, mutta sen jälkeen hän hiipui huomattavasti, hän toteaa.

Santanen painottaa, että Korihait pelaa paljon pienemmällä budjetilla muihin joukkueisiin verrattuna. Kompromisseja on otettava, kun ulkomaalaisia rekrytoidaan Uuteenkaupunkiin.

– Haasteena on, ettemme voi meidän rahoilla löytää sellaista pelaajaa, joka olisi hyvä kaikilla osa-alueilla. Meidän tulisi löytää sellaiset, jotka täydentävät toisiaan. Joku voi olla hyvä korintekijä ja toinen voi olla hyvä puolustaja.

Korihait kartoittaa aktiivisesti pelaajamarkkinoita, mutta varsinaisia neuvotteluita ei pelaajien kanssa ole aloitettu. Raha määrittää paljon markkinoilla sekä myös seuran omat kriteerit.

– Tässä vaiheessa ei ole varaa tehdä enää hutihankintoja. Tarvitsemme pelaajan, joka pystyy tulemaan nopeasti tänne ja olisi kunnossa. Meillä ei ole aikaa treenauttaa pelaajia.

Jos ja kun seura hankkii uuden pelaajan, Santanen kertoo yhden nykyisistä pelaajista lähtevän kotiin.

Jo tämän kauden aikana seuran johtokunnassa on mietitty mahdollisuutta, että ensi kaudella panostettaisiin kolmeen vahvistukseen neljän sijasta, jolloin kahden pelaajan rahat ynnätään yhteen tasokkaaseen pelaajaan.

– Lähtökohtaisesti ulkomaalaispelaajien tarkoitus täällä pelatessaan on olla parempia, kuin meidän omat kotimaiset pelaajat, Santanen muistuttaa.

Ulkomaalaisten vaihtamisista on helppo huudella sosiaalisessa mediassa ja toreille, mutta todellisuudessa rekrytointi on pitkä ja työläs prosessi.

– Päävalmentaja Tero Vasell päättää, kuka tänne tulee. Meillä on johtokunnassa sopimusryhmä, jossa valmentaja kertoo omia näkemyksiä pelaajasta ja kyselee myös muilta mielipiteitä. Pyrimme tutkimaan pelaajan taustat mahdollisimman tarkasti.

Santanen kiitteleekin Vasellia, kuinka hän omistautuu skouttaamiseen oli se sitten pelaajan edellisille valmentajille soittelua tai kokonaisten pelien katselua.

– Agentithan lähettelee jatkuvasti sähköpostia ja soittelee tarjotakseen omia pelaajiaan. Sitten kun on sopiva pelaaja löytynyt, lähdetään neuvottelemaan sopimusteknisiä asioita, jotka tarkoittavat yleisesti palkka-asioita, hän taustoittaa.

Neuvottelutilanteessa sovitaan myös muista eduista. Uudessakaupungissa pyritään sijoittamaan pelaajat kimppa-asuntoihin, mutta kokeneemmat pelaajat haluavat yleensä asua yksin. Autoedusta pelaajat saattavat kysellä, mutta Korihait ei ole enää muutamaan vuoteen antanut autoja käytettäväksi.

Vaihdot eivät ole seuroille mitään halpaa lystiä. Useimmat sopimukset on solmittu niin, että potkut saanut pelaaja saa seuralta ennalta sovitun summan sopimuksen päätteeksi. Uuden pelaajan tuonti Suomeen lentoteitse maksaa Yhdysvalloista huomattavasti enemmän mitä Euroopasta, minkä takia Korihaitkin yrittää löytää Euroopan kentiltä sopivan pelaajan.

– Lisäksi pitää maksaa pelaajan 700 euron FIBA-maksu, vakuutukset, ruokailut, asumiset ynnä muut. Uuden pelaajan tuonti tänne maksaa äkkiä 3000–4000 euroa ennen kuin alkaa edes palkanmaksu, Santanen paljastaa.

Toiminnanjohtaja haluaa vakuuttaa kannattajille, että seura on hereillä pelaajatilanteen osalta, vaikka ulospäin saattaisi näyttää, että Korihait ei reagoi tilanteeseen.

– Meillä on täysi luotto valmennukseen, ja joukkueessa on hyvä meininki enkä halua yhtään kritisoida meidän pelaajia. Mutta koko ajan teemme hommia sen eteen, että löytäisimme pelaajan, joka olisi meille vahvistus.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän