Koronaa ja muita hengitystieinfektioita on liikkeelle runsaasti

0
Koronavirus jyllää yhä muiden hengitystietautien rinnalla.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos, THL, päivitti tällä viikolla ohjeistustaan koronaviruksen osalta. Suomessa liikkuu tällä hetkellä runsaasti eri hengitystieinfektioita. Influenssaepidemia on alkanut ja RS-viruksen aiheuttamia tautitapauksia on paljon. Koronatilanne on vakaa, mutta virusta kiertää väestössä edelleen runsaasti.

– Samat varotoimet pätevät kaikkiin hengitystieinfektioihin. Tärkeää niiden ehkäisyssä on, ettei lähde sairaana esimerkiksi kyläilemään jouluksi. Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiä, kuten vanhuksia, sanoo THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia ei useinkaan voi erottaa muista hengitystieinfektioista oireiden perusteella. Lievää koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa.

Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon, kuten aina muidenkin sairastumisien kohdalla.

– Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa matalalla kynnyksellä olla yhteydessä omaan terveydenhuoltoonsa. Riskiryhmäläisillä koronaoireiden hoitoon on mahdollista aloittaa tarvittaessa lääkehoito, korostaa Hannila-Handelberg.

Tartuntatautihoitaja Jennika Ruohonen Uudenkaupungin terveyskeskuksesta toteaa, että täälläkin koronavirustapauksia esiintyy kaikissa ikäryhmissä.

– Työntekijät sopivat työantajan kanssa omailmoitusmenettelystä sairaustapauksissa. Koronavirusinfektioiden osalta toivomme, että työnantaja hyväksyisi omailmoitusmenettelyn. Työntekijän oikeus palkalliseen sairauspoissaoloon perustuu työsopimuslainsäädäntöön ja työehtosopimuksiin. Erilaisia käytäntöjä ja ohjeita on käytössä työpaikkakohtaisesti, toteaa tartuntatautihoitaja Jennika Ruohonen Uudenkaupungin terveyskeskuksesta.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle (VARHA) siirtyvän henkilöstön sairauspoissaolokäytäntöjen osalta on sovittu niin että tammikuun 1. päivästä alkaen siirrytään entisiin sairauslomakäytäntöihin. Eli ensin työntekijä voi olla poissa omalla ilmoituksella, ja Varhassa se on seitsemän päivää, mikäli sairastelu jatkuu tämän jälkeen, sairaan-/ terveydenhoitajan todistuksella voi hyväksytysti jatkaa sairastelua kaksi päivää ja 10. päivästä alkaen vaaditaan lääkärin todistus.

– Ennaltaehkäisevästi suosittelen riskiryhmiin kuuluvia ottamaan vielä ennen vuodenvaihdetta influenssarokotteen ja/tai koronan tehosterokotteen, mikäli ei ole vielä tänä syys-talvikautena tätä ottanut. Ajan voi varata sähköisesti Uudenkaupungin nettisivuilta, uusikaupunki.fi/ sähköinen ajanvaraus tai soittamalla numeroon 02 4612 517, muistuttaa Jennika Ruohonen.

Aiemmin suositeltiin, että koronaan sairastunut välttäisi kontakteja viisi vuorokautta oireiden alusta. Nyt voi toimia kuten tavallisen flunssan ja nuhakuumeen kanssa: arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet.

Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin, eikä se estä paluuta esimerkiksi töihin, kouluun ja päiväkotiin.

Vaikka perheessä olisi koronatartunta, voivat muut perheenjäsenet mennä normaalisti esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin, jos he itse ovat oireettomia. Koronan kotitestejä voi edelleen käyttää halutessaan. Terveydenhuollossa koronatestejä tehdään vain rajatusti muun muassa oireisille vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville.

Perustietoa koronaviruksesta ja koronataudin oireista löytyy vastedes koottuna tiiviisti THL:n yhdelle verkkosivulle. Ohjeita kaikenlaisten hengitystieinfektioiden ehkäisyyn on keskitetty yhdeksi kokonaisuudeksi.

THL jatkaa koronavirustilanteen seurantaa ja raportoi muun muassa sairaanhoidon tilanteesta, koronaviruksen esiintyvyydestä jätevedessä ja havaituista virusvarianteista.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän