Koronan ja influenssan esiintyvyys kasvussa – Tartuntatautipäivärahakäytäntö muuttuu vuoden alusta

0
Koronaepidemia ei ole laantumassa.

Uudessakaupungissa ja koko Varsinais-Suomessa on yhä runsaasti koronavirustartuntoja. Alue on leviämisvaiheessa ja koronan ilmaantuvuus on nousussa.

– U-sotessa on jatkuvasti koronapositiivisia henkilöitä osastohoidossa. Myös henkilökunta sairastelee koko alueella, mutta nyt on liikenteessä paljon muutakin kuin koronaa, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden johtava ylilääkäri Pia Lahtinen kertoo.

U-soten alueella syksyn koronatehosterokotukset ja influenssarokotukset ovat olleet suosittuja ja niitä on otettu paljon.

– Onneksi valtaosa koronaan sairastuvista, ainakin perusterveistä henkilöistä, sairastaa varsin lieväoireisena tai lähes oireettoman, Lahtinen lisää.

– Iäkkäillä ja vaikeita perussairauksia sairastavilla koronavirusinfektio voi johtaa sairaalahoitoon, täsmentää U-soten avoterveydenhuollon ylilääkäri Minna Helenius.

Koronatestejä tehdään yhä henkilöille, jotka kuuluvat riskiryhmiin tai ovat sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä. Myös koronan sairastamiseen liittyvän tartuntapäivärahan hakemista varten on pitänyt käydä virallisissa laboratoriotesteissä.

– Väliaikaisen sairausvakuutuslain muutos päättyy tämän vuoden loppuun, eikä jatkossa näitä testejä enää tehdä tartuntatautipäivärahaa varten. Positiivisen kotitestin perusteella on edelleen syytä jäädä kotiin, ettei levitä tartuntaa, Helenius sanoo.

Heleniuksen mukaan tartuntatautipäivärahaa maksetaan ensi vuoden alusta alkaen vain, jos tartuntatautilääkäri on asettanut henkilön karanteeniin tai eristykseen.

Varsinais-Suomessa ei ole voimassa koronaan liittyviä rajoituksia, mutta terveydenhoidon tiloissa on yhä kasvomaskisuositus.

– Jouluvierailuja voi tehdä tavalliseen tapaan, mutta jos on hengitysinfektion oireita, niin kannattaa jäädä kotiin, ettei vie ei-toivottua lahjaa mukanaan. Myös tavanomaista flunssaa on paljon liikkeellä ja influenssaa on jo todettu, Helenius toteaa.

Tyksin infektiolääkäri Harri Marttilan mukaan influenssa A:n epidemiakynnys ylitettiin tänä vuonna 10. joulukuuta. Se on tavanomaista aikaisempi ajankohta.

– Yleensä influenssaepidemia alkaa vasta vuodenvaihteen jälkeen. Sairaalahoidossa on joitakin influenssapositiivisia potilaita, Marttila kertoo.

Myös jälleen uusia koronaviruksen muunnoksia on jo havaittu.

– Jatkuvasti muuntuva virus pitää yllä pandemiaa. Tartunnat sairastuttavat nyt suhteellisesti enemmän ikääntyneitä, mikä tarkoittaa myös sairaalakuormituksen pysymistä edelleen korkeana, Marttila sanoo.

Koronavirustauti on todettu tänä vuonna laboratoriovarmistetusti noin 86 000 varsinaissuomalaisella.

– Arvioimme, että tänä vuonna vähintään puolet väestöstämme on sairastanut koronan, sillä moni on todennut taudin kotitestillä, Marttila sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän