Kuin retki satumetsään–Satu Puustisen maalauksissa kaikki on kilttiä ja kaunista

0
Satu Puustinen käyttää taiteilijanimeä Satu Puu. Valtaosassa hänen töistään näkyy herkkää luontoa tai sympaattisia eläimiä, kuten tässä Kettu- maalauksessa.

Satu Puustinen ripustaa Kalannin kirjastoon näyttelyä, jossa on paljon vihreää väriä, luontoa ja iloa.

– Näyttelyni nimenä on Pilkettä. Yksi opiskelukaverini totesi, että töissäni on aina pilkettä silmäkulmassa, siitä näyttelyn nimi, kuvataidetta opiskeleva Puustinen kertoo.

Hän myöntää, että vasta opiskelukaverin toteamus sai hänet huomaamaan, miten huumori tai ilo tosiaan näkyy jotenkin hänen kaikissa maalauksissaan.

– Se on totta, että maalauksissani kettukin on kiltinnäköinen, mutta se saa olla.

Puustinen tietää kyllä, mistä iloisuus kuvissa juontuu. Mynämäessä asuva Satu Puustinen on alun perin koulutukseltaan agrologi. Hän on työskennellyt maaseutuasiamiehenä ja viimeiset vuodet Mela-asiamiehenä. Hänen arkensa pyörii maaseudulla ja maaseudun ihmisten ympyröissä.

– Pidän työstäni ja ihmisistä, joita kohtaan. Se näkyy myös maalauksissani. Kai se on myös kannanotto, kun kuvaan herkkää luontoa tai eläimiä sympaattisella tavalla.

Puustinen on harrastanut maalaamista lapsesta lähtien. Pienenä hän oli kuvataidekoulussa ja nuorena Heli Sammaliston taidekurssilla Naantalissa. Juuri Sammalisto sytytti hänessä taidekipinän. Viimeisen sysäyksen alalle hän sai omalta pojaltaan, Eero-Heikiltä, joka opiskelee teatterityötä.

– Luin jostain lehdestä taidekoulu Alfasta. Poikani otti teoksistani viisi kuvaa ja sanoi, että lähetä nämä kuvat ja hae opiskelemaan.

Satu teki kuten poika kehotti. Hän lähetti hakemuksen taidekoulu Alfaan kaksi vuotta sitten. Ensi syksynä hän valmistuu kuvataiteilijaksi 51-vuotiaana.

– Koulutus on monimuoto-opiskelua, eli olen opiskellut päätoimeni ohessa. Koulutuksessa opiskelijan pitää tehdä neljä uutta työtä kuukaudessa. Kerran kuukaudessa kokoonnumme lähijaksolle Helsinkiin.

Puustinen on tyytyväinen, että lähti opiskelemaan kuvataidetta, vaikka ei haaveilekaan saavansa siitä koskaan päätyötä.

– Opiskelijaryhmämme on kansainvälinen, ihmiset tulevat hyvin erilaisista taustoista. Paitsi että koulutus on antanut paljon, olemme oppineet paljon myös toisiltamme, hän kehuu.

Puustisen töitä on nähty tänä vuonna useassa näyttelyssä. Kesällä hän osallistui Viipurin taiteilijaseuran näyttelyyn Riihimäellä, syksyllä hänen teoksiaan oli esillä opiskelijaryhmän yhteisnäyttelyssä Galleria Albert IX:ssä, Helsingissä, ja Kalannin kirjastonäyttelyn kanssa yhtä aikaa hänellä on töitä esillä myös Tuomarinkylän kartanossa Helsingissä.

Kalantiin hän halusi tuoda esille töitään, koska tiesi, miten hyvät näyttelytilat Kalannin kirjastossa on. Ensimmäiseen omaan näyttelyynsä hän on tuonut 14 maalausta. Esittävien maalausten teemana on luonto, mutta mukana on myös abstraktien teosten sarja. Suurin osa teoksista on pigmenttiöljyvärimaalauksia. Puustinen on sekoittanut pigmenttiä piimään tai kokikseen. Maalauksia on tehty levylle, kankaalle, paperille ja pleksille.

Näyttely on kuin retki satumetsään, jossa on iloa, valoa ja hauskuutta.

– Toivon, että myös lapset kävisivät katsomassa näyttelyäni. Ihannetila olisi, että jokainen ihminen saisi kokea taidetta jossain muodossa. Taidetta ei voi korvata millään muulla, kuten lapsen leikkiäkään ei voi paikata millään, hän vertaa.

Pilkettä – Satu Puun maalauksia maalta -näyttely on esillä Kalannin kirjastossa tammikuun ajan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän