Nakkien tekotaidon toivat Saksasta Suomeen suomalaiset makkaramestarit 1800-luvun lopulla. Nakkien valmistus oli tuolloin pitkälti käsityötä, joten nakit olivat enemmän juhla- kuin arkiruokaa vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Tästä lienee jäänyt tapa tarjota nakkeja vapun tai uudenvuoden juhlijoille.
Saksassa nakkien esikuvana voidaan pitää frankfurter-makkaroita. Nämä pitkät ja ohuet nakkimakkarat valmistetaan possunlihasta ja maustetaan miedosti. Frankfurterit keitetään kypsiksi ja savustetaan kevyesti. Saksassakin frankfurterin kanssa tarjotaan usein perunasalaattia tai sitten sinappia, piparjuurta ja leipää. Maassa on tapana tarjota frankfurter-nakit aina pareittain.
Vaikka usein puhumme nakkien keittämisestä, niin itse asiassa nakkeja ei saa, eikä pidä keittää, vaan ne kuumennetaan vedessä. Eli laita kattilaan kylmää vettä ja nakit sinne, kattila liedelle ja kun vesi alkaa kiehua, nosta kattila pois liedeltä. Nakit ovat lämpimiä, kun ne nousevat pintaan.
Nakkihodari
1 nakkimakkara
1 hot dog -sämpylä
Mausteinen majoneesi
1 paprika kuutioituna
2 rkl tuoretta persiljaa
2 dl majoneesia
150 g smetanaa
1 rkl hunajaa
2 tl valkosipulijauhetta
2 rkl tomaattipyreetä
1 ripaus kuivattua chiliä
1 ripaus suolaa
Sinihomejuustokastike
75 g sinihomejuustoa muruina
200 g crème fraichea
1 ripaus suolaa
1 ripaus sokeria
1 ripaus rouhittua mustapippuria
Mausteinen majoneesi: Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla, valkosipulijauheella sekä maun mukaan chilijauheella.
Sinihomejuustokastike: Sekoita sinihomejuustomurut crème fraichen sekaan. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Lisää joukkoon lopuksi rouhittua mustapippuria.
Kuumenna nakit höyryssä ja hot dog -sämpylät esim. mikrossa. Laita nakki sämpylän väliin ja lisää kastike tai molemmat jos silta tuntuu.
Resepti: Snellman
Perunasalaatti
1 kg perunoita keitettynä
2 hapanta omenaa
nippu ruohosipulia
100 g fetajuustoa
nippu persiljaa
35 g kapriksia tai makusi mukaan
Pese perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä. Kuutioi pieneksi kaikki raaka-aineet, paitsi feta. Murskaa feta käsin pieniksi muruksi. Sekoita valmiiksi tehty kastike raaka-aineiden kanssa sekaisin. Anna levätä jääkaapissa vähintään tunti, niin saat parhaimman maun salaattiin.
Kastike
200 g kermaviiliä
150 g crème fraichea
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sinappia
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.
Resepti: Peggyn pieni punainen keittiö