Kuumat nakit ja pottusalaatti

0
Perunasalaatti kuuluu monen uudenvuoden juhlapöytään ja vieläpä keitettyjen nakkien kera.

Kaikki tietävät, että nakki on pienempi kuin makkara. Mutta sitä, kuinka paljon pienempi, ei ole tarkkaan määritelty. Nakki on kuitenkin makkaran tavoin suosittua pikaruokaa ja erityisesti uudenvuodenaattona moni kantaa pöytää kasan höyryävän kuumia nakkeja ja kulhollisen perunasalaattia.

Nakkien tekotaidon toivat Saksasta Suomeen suomalaiset makkaramestarit 1800-luvun lopulla. Nakkien valmistus oli tuolloin pitkälti käsityötä, joten nakit olivat enemmän juhla- kuin arkiruokaa vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Tästä lienee jäänyt tapa tarjota nakkeja vapun tai uudenvuoden juhlijoille.

Saksassa nakkien esikuvana voidaan pitää frankfurter-makkaroita. Nämä pitkät ja ohuet nakkimakkarat valmistetaan possunlihasta ja maustetaan miedosti. Frankfurterit keitetään kypsiksi ja savustetaan kevyesti. Saksassakin frankfurterin kanssa tarjotaan usein perunasalaattia tai sitten sinappia, piparjuurta ja leipää. Maassa on tapana tarjota frankfurter-nakit aina pareittain.

Vaikka usein puhumme nakkien keittämisestä, niin itse asiassa nakkeja ei saa, eikä pidä keittää, vaan ne kuumennetaan vedessä. Eli laita kattilaan kylmää vettä ja nakit sinne, kattila liedelle ja kun vesi alkaa kiehua, nosta kattila pois liedeltä. Nakit ovat lämpimiä, kun ne nousevat pintaan.

Nakkihodari


1 nakkimakkara

1 hot dog -sämpylä

Mausteinen majoneesi

1 paprika kuutioituna

2 rkl tuoretta persiljaa

2 dl majoneesia

150 g smetanaa

1 rkl hunajaa

2 tl valkosipulijauhetta

2 rkl tomaattipyreetä

1 ripaus kuivattua chiliä

1 ripaus suolaa

Sinihomejuustokastike

75 g sinihomejuustoa muruina

200 g crème fraichea

1 ripaus suolaa

1 ripaus sokeria

1 ripaus rouhittua mustapippuria

Mausteinen majoneesi: Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla, valkosipulijauheella sekä maun mukaan chilijauheella.

Sinihomejuustokastike: Sekoita sinihomejuustomurut crème fraichen sekaan. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Lisää joukkoon lopuksi rouhittua mustapippuria.

Kuumenna nakit höyryssä ja hot dog -sämpylät esim. mikrossa. Laita nakki sämpylän väliin ja lisää kastike tai molemmat jos silta tuntuu.

Resepti: Snellman

Perunasalaatti


1 kg perunoita keitettynä

2 hapanta omenaa

nippu ruohosipulia

100 g fetajuustoa

nippu persiljaa

35 g kapriksia tai makusi mukaan

Pese perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä. Kuutioi pieneksi kaikki raaka-aineet, paitsi feta. Murskaa feta käsin pieniksi muruksi. Sekoita valmiiksi tehty kastike raaka-aineiden kanssa sekaisin. Anna levätä jääkaapissa vähintään tunti, niin saat parhaimman maun salaattiin.

Kastike

200 g kermaviiliä

150 g crème fraichea

2 rkl valkoviinietikkaa

2 rkl sinappia

1 tl sokeria

suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.

Resepti: Peggyn pieni punainen keittiö

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän